Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 3 éve

Tegnap még nem tudtam programozni, de ma már tudok

22 ezer informatikus hiányzik a piacról. Mégis hogyan képezheti át magát valaki szoftverfejlesztővé? Mennyi idő alatt szerezhető piacképes tudás? Szükséges-e a felsőfokú végzettség? Mi az a "programozó bit", és mi a Lean Poker? - interjú Ördög Rafaellel, a Lean Poker alapítójával.

images

Hatalmas hiány van itthon az informatikusokból: a kormányzat részére készített tanulmány alapján 22 ezer informatikust tudnának felvenni a hazai cégek, és az IT-iparág fejlődése miatt ez a szám csak nőni fog. - írja Stubnya Bence az Index cikkében. Ebből a 22 ezer főből, jelentős a szoftverfejlesztők aránya. Ördög Rafaellel, a Lean Poker alapítójával beszélgettünk.

- Hogy lesz valakiből fejlesztő?

Egyetlen fontos dolog van, amit észben kell tartani, ha belevág az ember: a programozás egy bizonyos gondolkodásmódot igényel, ami a gyakorlástól alakul ki. Mindenki, akit ismerek, és programozni tanult átesett ezen a folyamaton. Először jön a kezdeti eufória, mert minden egyszerűnek tűnik. Aztán jönnek az első nehézségek, és itt egy hosszú és fájdalmas időszak következik. Nagyon sokáig úgy érzi az ember (pláne aki nagyrészt egyedül tanul), hogy ez nem megy. Ilyenkor nagyon könnyű feladni. Sokszor hetek-hónapok telnek el úgy, hogy úgy érzi valaki, hogy ez soha nem fog menni.

Aztán egyik nap meg úgy ébred fel, hogy megy. Rengeteg embert láttam programozni tanulni, és mindenkinél volt egy olyan nap, amikor hirtelen programozóvá vált. Tegnap meg nem volt az, ma meg már igen. Ezt hívom a "programozó bit"-nek. Nem tudom megmagyarázni mi az oka, de ott valami bekattan az emberek agyában. Az egész titka szerintem a probléma felbontás készsége. Valójában az egész erről szól. Van egy nagy problémám, felbontom két kisebbre, úgy, hogy a kettő közötti kapcsolatot le tudom kódolni. Innen már csak rekurzió. Egészen addig, amíg elemi műveletekkel bánok. Ezt kell megtanulni. Nem a programozási nyelv a lényeg, az csak egy nyelv - ha valaki egy nyelvet ismer, bármelyiket meg tudja tanulni. Problémát felbontani viszont csak az tud, aki addig kínozta magát, amíg egyszer csak rá nem érzett.

Mit tehet valaki, aki pályamódosítás előtt áll és szeretne szoftverfejlesztő lenni?

Hát ez egy hosszú történet. Mindenesetre nem feltétlenül az akkreditált szoftverfejlesztő képzéseket érdemes választani. Az akkreditációs folyamat túl hosszú, mire akkreditált lesz egy képzés már el is avul. A cégek többsége viszont ma már nem is kér semmilyen papírt, így sokkal többet nyom a latban a tényleges tudás, mint az, hogy hol tanult az ember.

Tudom például ajánlani a GreenFox academy-t. 4 hónap alatt juniort képeznek, és el is helyezik a hallgatókat. Megnehezíti a bejutást, hogy komoly pszichológiai teszteket iratnak az emberekkel, és jelentős a túljelentkezés. A másik megoldás, hogy egyedül vág neki az ember. Rengeteg kiváló anyag van az interneten pl a node school-t mostanában sokan ajánlották. A coursera-n inkább az elméleti alapokat lehet elsajátítani, amúgy teljesen ingyenesen. Persze jól jön ilyenkor is a segítség. A fejlesztők nagyon szívesen segítenek a tanulni vágyóknak.

- Hol érdemes mentort keresni? Milyen fórumokat ajánlasz a segítség kérőknek?


Általában a meetup group-ok elég jók erre: így például a Coderetreat Budapest meetup group, pylvax.github.io. Illetve kifejezetten lányoknak a Rails Girls és Django Girls workshopokat tudom ajánlani.

Mindenesetre, ha valaki meg akar tanulni programozni, és elég sok energiát beletesz, akkor meg tudja csinálni.

Mit tanácsolsz azoknak, akik már szoftverfejlesztők és szeretnének fejlődni?

Budapesten nagyon szerencsések vagyunk, mert rengeteg ingyenes meetup és hétvégi rendezvény van. Ezeket általában olyan cégek szponzorálják mint a Prezi, az Emarsys, a Ustream vagy mondjuk a Balabit. A legjobb munkahelyek, így nem csak tanulni, hanem jó kapcsolatokat építeni is érdemes elmenni ilyen helyekre.

Jómagam is két elég sikeres sorozat szervezésében vagyok benne, az egyik az Emarsys által szponzorált Craft Meetup, itt többször elő is adtam. A másik a Coderetreat Budapest sorozat, ami szombati egész napos workshopokat szervez. Nem csak Coderetreat-et, hanem Lean Pokert is.

Novák Gréta
Karrier Coach
karriercoach.com
Kávé & Karrier Blog a Facebookon
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Az új technológiai beruházás a céges kultúra fejlesztésével együtt lehet sikeres

Nem elég a technológiai beruházás az üzleti sikerhez; kétharmaddal növelhető az üzleti hatékonyság, ha az új technológiák bevezetéséhez a... Teljes cikk

Miben mérjük egy ország családbarát jellegét?

Mi az, amit a munkavállaló érez abból, hogy családbarát egy ország? Mit nyerhetnek mindebből a vállalatok/vállalkozók? Hiszen nem csak attól lesz... Teljes cikk

Országos kutatás az inaktív rétegek, kismamák és kispapák munkaerőpiaci reintegrációjáról

Az idén 10 éves Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom Balansz Programja keretében országos felmérést végez. Munkavállalók és munkáltatók... Teljes cikk