kapubanner for mobile
Megjelent: 8 éve

Ételmérgezést okozhat a munkaerőhiány

A munkaerőhiány összetett problémákat szül a vendéglátásban is, ahol rendkívül gyakran cserélődik a személyzet: a nagymértékű fluktuáció mellékhatása, hogy a betanított régieket felváltó újakat már nincs idő betanítani - írja a Világgazdaság.

images

images

A nagyfokú tudatlanság miatt az egyes helyek ellenőrzésére fordított idő is megnőtt: míg egy-két évtizede néhány óra volt egy átfogó vizsgálat, ma egy napba is beletelik, mire a vizsgálat végére jutnak az ellenőrök, miután a dolgozók sokszor még a kérdéseket sem értik - nyilatkozta a lapnak Zoltai Anna, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vendéglátás- és étkeztetésfelügyeleti osztályának vezetője. Példaként azt a Gozsdu-udvarban végrehajtott ellenőrzés-sorozatot említette, amelynek nyomán a nyolc ellenőrzött vendéglátóhely közül hatban a hiányosságok pótlásának idejére az ételkészítést és a kiszolgálást is fel kellett függeszteni.

Általános jelenség, hogy a nagy forgalmú, de kis alapterületű helyeken engedélyezett, úgynevezett befejező konyhákban teljes a káosz. Pedig itt is fontos munkafolyamatok zajlanak, itt lehet a máshol elő-, illetve elkészített anyagokból összeállítani az ételeket. A nagyon hosszú nyitvatartási idő miatt nincs idő takarítani, a gyorsan cserélődő személyzet tagjainak nincs egészségügyi könyvük és az adott munkakörhöz kötelező szakismeretük sem, ezért a bírság mellé nekik soron kívüli élelmiszer-higiéniai oktatás is jár.

Zoltai Anna úgy látja, hogy a folyamatosan változó számú, nagyjából 53-56 ezer hazai vendéglátó létesítmény mezőnye széthúzott: az egyik véglet a Michelin-csillagos topéttermek, a másik a nyelvet és az európai szabályokat nem ismerő nemzetiségi gyorséttermek. Ezek elterjedése önmagában sok pluszmunkát ad az ellenőröknek. Az év elején a bevásárlóközpontok ételudvaraiban négy ilyen üzletet kellett higiéniai takarítás idejére bezárniuk.

A Nébih célja nem a büntetés, hanem az élelmiszer-biztonsági szabályok betartatása. Gyakorta egyszerűnek tűnő mulasztások miatt alakul ki akár tömegeket veszélyeztető helyzet. Például amikor nem tartják be a szállítási vagy hűtési előírásokat, vagy túlvállalják magukat, és túl kis helyen akarnak túl nagy választékot előállítani.

A Nébih ingyenesen hívható zöldszámára két éve 2, tavaly már 137 ételmérgezés-gyanús esetről érkezett bejelentés, idén már az első fél évben 87 telefonhívást fogadtak, ami további emelkedést jelez. Az ételmérgezés gyanúja nyomán soron kívül indul a vizsgálat, de ez csak a jéghegy csúcsa: a szakmai becslések szerint az esetek 1 százalékáról szerez csak tudomást a a hivatal.

A lap értesülései szerint a közétkeztetés átfogó minősítő ellenőrzése most ért véget, a Nébih által minősített 3188 főzőkonyha közül 235 kapott elégtelen minősítést, jót és kiválót 1137 egység. A mindeddig példátlan méretű ellenőrzés-sorozat azonnali jótékony hatása, hogy csökkent a szabálytalanságok száma, amit jelez, hogy míg két éve 30, tavaly 19 esetben jegyeztek fel a közétkeztetésben ételmérgezést vagy fertőzést.

Az okok arra is visszavezethetők, hogy a második legnehezebben betölthető munkakör ma a pincér, a hetedik a szakács - derült ki egy tavaszi szakmai felmérésből. A helyzet belátható időn nem fog javulni, ugyanis a turisztikai világszervezet, a WTC becslése szerint 2014-2024 között évente 2,1 százalékkal emelkedik a turizmus munkaerőigénye, csakhogy ebben az időszakban a foglalkoztatottak körében hasonló nagyságrendű lesz a nyugdíjba vonulók aránya is. Az utánpótlás hiányát folyamatosan csökken a tanulók száma és az iskolát elvégzők ötöde helyezkedik csak el a szakmájában.

Fotó: Pixabay
Világgazdaság
  • 2025.11.25Pannon HR Konferencia Budapest A Pannon HR Konferencia Budapest 2025 a humánerőforrás-szakma egyik kiemelt találkozója, ahol elismert szakértők – Tari Annamária, Molnár Attila, Gácsi Anna, Dr. Sipka Péter és Sipka Bence – osztják meg tapasztalataikat a legaktuálisabb HR-trendekről és kihívásokról. Egy nap, amely inspirációt, tudást és értékes szakmai kapcsolatokat kínál minden HR-szakember számára.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2025.12.03Humán controlling A képzés során megtanulhatja, miként támogathatja a controlling szemlélet a HR-stratégiát. Megmutatjuk, hogyan tervezze és kontrollálja a személyi jellegű ráfordításokat, elemezze a munkaerő költségeit és megtérülését, valamint, hogyan alkalmazza a teljesítménymenedzsment és a humán tőke elemzés legfontosabb módszereit a vállalati hatékonyság növelése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2026.01.29Bértranszparencia irányelv és diszkrimináció-tilalom Szakmai képzés a bértranszparenciáról és a diszkriminációról HR szakembereknek és vezetőknek. Készüljön fel munkajogászainkkal az EU új bérátláthatósági szabályaira!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2026.01.31Vállalati szimuláció Valós piaci helyzetben egy-egy döntés meghozatalakor helyt kell állnia mind vezetői, mind kontrolleri képességeinknek. Mennyivel egyszerűbb lenne, hogyha mi is úgy gyakorolhatnánk, mint egy pilóta, aki éles felszállás előtt, a szimulátorban tanulja meg a vezetést, míg kellő rutinra tesz szert. Ez megvalósítható ma már az üzleti életben is. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Outplacement, elbocsátás - divatba jön újra, vagy sosem tűnt el?

Elbocsátások, leépítések, bizonytalanság a munkaerőpiacon. A vállalatok ma már nemcsak a profitért, hanem a hírnevükért is küzdenek. A kérdés... Teljes cikk

Új trend a bosszúfelmondás: amikor revansot vesz a dolgozó

Egyre több munkavállaló nem csendben távozik munkahelyéről, hanem látványos, sokszor virális akcióval búcsúzik főnökétől: van, aki rezesbandát... Teljes cikk

Így segíti a magyar kormány az elbocsátott dolgozókat

A kormány minden rendelkezésre álló eszközzel támogatja az elbocsátott Dunaferr dolgozók elhelyezkedését. Az állásbörzék és képzési programok... Teljes cikk