Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 4 éve

Több diákmunkás dolgozik a szövetkezeteken keresztül

Pataki Zoltán, az Eudiákok szövetkezetének elnöke a Gazdasági Rádiónak elmondta, országosan 100 ezer felett van a diákmunkát vállalók létszáma. A diákok egyre felkészültebbek, a bérek rendben vannak.

images

images

Az Eudiákoknál 10-15 százalékos növekedést tapasztaltak az idei szezonban a diák munkavállalók számában, ami havi átlagban 3000 fiatalt jelent.

Külföldi munkát is egyre többen keresnek, egyre jobb nyelvtudással. Általában a vendéglátás, szállodaipar területén tudnak nekik munkát ajánlani, jegyezte meg az elnök. A diákokat minden tekintetben tájékoztatják a munkavállalást érintő tudnivalókról.

Pataki Zoltán tapasztalatai szerint a kis- és középvállalatok is felismerték a diákmunka használhatóságát, időszakosan vagy akár hosszabb távon. Ugyanakkor a foglalkoztatás megfelelő feltételeit természetesen meg kell teremteni.

A dolog természetéből adódóan a nyár intenzív időszak, aztán a tanév kezdetével csökken a szám, de egyre többen vállalnak tartósan is munkát, ilyen esetben a munkáltatóval is egyeztetik, hogy például a vizsgaidőszak az, amikor kevésbé tudnak aktívan részt venni a cégek életében.

Tapasztalatszerzésre, több céghez való betekintésre is alkalmat adhat a diákmunka, hangsúlyozta Pataki Zoltán, akár jövőbeni munkahelyüket is megtalálhatják így a fiatalok. A fizetést és a megfelelő jogviszonyt pedig az garantálja, hogy a diáknak a szövetkezet fizet, ő áll szerződésben a munkáltatóval. Az órabérek átlag 600 és 800 forint között mozognak, de szaktudást igénylő munkáért akár ezer forintos órabért is kaphatnak.

Gazdasági Rádió
Follow hrportal_hu on Twitter