Megjelent: 4 éve

Több diákmunkás dolgozik a szövetkezeteken keresztül

Pataki Zoltán, az Eudiákok szövetkezetének elnöke a Gazdasági Rádiónak elmondta, országosan 100 ezer felett van a diákmunkát vállalók létszáma. A diákok egyre felkészültebbek, a bérek rendben vannak.

images

images

Az Eudiákoknál 10-15 százalékos növekedést tapasztaltak az idei szezonban a diák munkavállalók számában, ami havi átlagban 3000 fiatalt jelent.

Külföldi munkát is egyre többen keresnek, egyre jobb nyelvtudással. Általában a vendéglátás, szállodaipar területén tudnak nekik munkát ajánlani, jegyezte meg az elnök. A diákokat minden tekintetben tájékoztatják a munkavállalást érintő tudnivalókról.

Pataki Zoltán tapasztalatai szerint a kis- és középvállalatok is felismerték a diákmunka használhatóságát, időszakosan vagy akár hosszabb távon. Ugyanakkor a foglalkoztatás megfelelő feltételeit természetesen meg kell teremteni.

A dolog természetéből adódóan a nyár intenzív időszak, aztán a tanév kezdetével csökken a szám, de egyre többen vállalnak tartósan is munkát, ilyen esetben a munkáltatóval is egyeztetik, hogy például a vizsgaidőszak az, amikor kevésbé tudnak aktívan részt venni a cégek életében.

Tapasztalatszerzésre, több céghez való betekintésre is alkalmat adhat a diákmunka, hangsúlyozta Pataki Zoltán, akár jövőbeni munkahelyüket is megtalálhatják így a fiatalok. A fizetést és a megfelelő jogviszonyt pedig az garantálja, hogy a diáknak a szövetkezet fizet, ő áll szerződésben a munkáltatóval. Az órabérek átlag 600 és 800 forint között mozognak, de szaktudást igénylő munkáért akár ezer forintos órabért is kaphatnak.

Gazdasági Rádió
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter