Szerző: Berta László
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 2 éve

Vegyél fel magadnak egy saját hóhért
Felvettem a saját hóhéromat - Langmár Péter, a Lab.Coop vezérigazgatója jellemezte így helyzetét és a mellette álló Bankó Ádám szervezetfejlesztőt. Abból indultak ki, hogy holokratikus szervezetet fognak építeni, ami végül nem lett színtisztán az, és miközben a vezető nélküli szervezet megalkotása sem sikerült, részben az is magvalósult, mert projekt alapon működve kerültek egymással szemmagasságba. Közben meg kellett tapasztalniuk, hogy nem olyan egyszerű balanszírozni az „elengedni vs felvenni” játékban. Ennek egyik jellemző pillanata volt: „Ahogy Péter elkezdte visszahúzni a csápjait, a csapat úgy vette fel a feladatokat. Máskor jól látszott, amikor Péter hősként megoldotta a feladatot, mások meg eljátszották az áldozat szerepét”.

Nem véletlen, hogy Langmár ekkor vetette közbe, hogy nem akart paternalista szervezetet. A szerepek autonómiájára törekszenek. Van, amikor Ádám volt Péter főnöke, és fordítva. „Van, amikor szemmagasságba kerülünk”- mondta Bankó Ádám.

Kiemelték, hogy átláthatóság van a fizetések terén, ismerhetik egymás munkaszerződését is. Így nincs titok után kutatás, de több az infó, ami több félreértést okoz a munkatársaknál. Az a tapasztalat, hogy nem elég kitenni mindent az asztalra, meg is kell magyarázni, mert a pánikból nehéz visszajönni.

Langmár Péter és Bankó ÁdámLangmár Péter és Bankó Ádám (ilumzphoto)
A hallgatóságból a legnagyobb érdeklődést az váltotta ki, hogy a kompenzációt a piaci árakhoz igazítják, és nincs eltérés az azonos területen dolgozó kollégák bére között. Bankó Ádám elmondta, hogy a cél az volt, hogy igazságos legyen a rendszer, nem csoda, hogy több tucatszor átfogalmazták, finomítottak a kompetencia leírásokat. Megnézik, hogy az adott munkakörben máshol mennyit keresne az adott pozícióban, és annyi fizetést adnak a munkatársuknak. Nincsenek bérsávok, és fel sem merül, hogy férfi és nő más összeget keressen, ha ugyanannyit ad hozzá a cég működéséhez. „Az év vége nem magányos bértárgyalásokkal telik” - mondta Langmár Péter. Bár annál jobban figyelik a piacon a béreket és folyamatosan emelik a sajátjaikét.

Mivel nem a kompenzációban differenciálnak, azzal motiválják a munkatársakat, hogy fejlődniük kell, ha nem, keresnek mást, aki a szintet hozza. „Mi ebben az igazságosság a jobban dolgozókkal szemben?” „A felelősség elől elbújókkal mi lesz?” - kérdezték a közönség soriból. „Aki jobban teljesít, nagyobb sebességgel halad, aki nem, egy ponton szólunk, a határon van, hogy elég jó-e, és van, akinek nem tudunk segíteni, hogy utolérje a csapatot” - hangzott a válasz. Langmár Péter elmondta, hogy fontos az edukáció. Többek közt azért is, mert tulajdonrészt adnak annak, aki csatlakozik hozzájuk, és a mérnök kollégáknak ugyancsak szükségük van pénzügyi ismeretszerzésre, hogy megértsék, mit jelent részvényesnek lenni.

Javasolják, hogy ne szervezetfejlesztővel vágjunk neki egy ekkora feladatnak, hanem kis csoportokon agilisan próbáljunk változtatni, ami lassú folyamat lesz. Nem szégyellik, hogy sokat hibáztak. Ádámban túlzott volt az optimizmus, mert persze volt, aki örült a sok térnek, más viszont tériszonyt kapott és visszahúzódott: inkább azt kérte, hogy neki mondják meg mennyi a bére, ne onnan induljanak ki, mit tesz hozzá a céghez.

Fotók: Ilumzphoto

Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Utazás a főnök elméjében
2. oldal - Vegyél fel magadnak egy saját hóhért
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A munkaerő-problémák okoznak fejtörést a vezetőknek

Világszerte a vezérigazgatók 79 százaléka aggódik amiatt, hogy a munkavállalók alapvető készségeinek hiánya veszélyezteti vállalatuk jövőbeli... Teljes cikk

A diplomás munkaerő az innováció és a növekedés feltétele

A magyar vállalatok keveset fordítanak innovációra, mert az új technológiák bevezetéséhez szakképzett, vagy magasan képzett munkaerőre lenne... Teljes cikk

Teknőshalál: az állatkert hisz a felelősségre vonás és a társadalmi megvetés visszatartó erejében

Pénteken előállították azt a 28 éves ózdi nőt, akit azzal gyanúsítanak, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykertben egy kővel összezúzott egy... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár