Megjelent: 3 éve

Van esélyed a diabéteszre?

Alapvetően sok tényező meghatározza azt, hogy valakinek van-e hajlama a diabéteszre. A cukorbetegségnek 3 fajtája van, amelyeket most részletesebben kielemzünk. Lássuk is, hogy kik a veszélyeztetettek.

images

A diabétesz 3 fajtája

Az első értelemszerűen az 1-es diabétesz, ami az úgynevezett veleszületett, fiatalkori cukorbetegség. Ez már mondhatni kisgyermekkortól végigkíséri az illető életét, amivel igazából meg kell tanulni együtt élni. Ennél a típusnál valamilyen szinten könnyebb az életmód kialakítása, hiszen nem egy hibásat kell átalakítani, hanem már rögtön egy jót kell létrehozni. Ebben az esetben nem kell lemondani a korábban már megtapasztalt finom, de egészségtelen falatokról, így valamivel talán jobb helyzetből indulnak, mint azok, akiknél később alakult ki a diabétesz. Ellenben rengeteg korlát és fontos, állandóan észben tartandó tiltást is figyelni kell.

A 2-es diabétesz az úgynevezett szerzett, időskori cukorbetegség. Ez jellemzően 40 éves kor felett jelentkezik az ember életében. Általánosságban elmondható, hogy a túlsúllyal küzdő emberek, valamint a hajlamosító körülményekkel együttélők körében meglepően magas a kialakulás aránya. Hogy ezt elkerüljük, segíthet a diabétesz kockázat kalkulátor, hiszen csak olyan kérdést tesz fel, amit ha józan ésszel végiggondolunk, akkor rájöhetünk, hogy hajlamosító tényező. Nagyon hasznos, mert az életmódot és a genetikai hátteret veszi alapul, így egy nagy valószínűséggel bekövetkező számot ad ki nekünk.

Terhességi diabétesz, röviden GDM. Jellemzően túlsúllyal rendelkező kismamáknál alakul ki, ám ez nem törvényszerű. Nagyon fontos a rendszeres szakorvosi kontroll és a helyes táplálkozás. Ez az esetek túlnyomó többségében a szülés után megszűnik, ám érdemes észben tartani, mert növeli a későbbi 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázatát.

Tünetek
A cukorbetegség leginkább jellemző tünetei közé tartoznak az alábbiak, a teljesség igénye nélkül:

  • jele lehet az állandó szomjúságérzet,
  • nagyon gyakran előforduló fáradékonyság,
  • a folyamatos súlyveszteség úgy, hogy emellett állandó éhségérzet van jelen, és ételt is juttatunk a szervezetünkbe,
  • ugyanilyen jel lehet a jelentősen megnövekedett vizeletmennyiség,
  • acetonos lehelet.

Az általánosan elfogadott és normálisnak minősülő vércukorszint értéke éhgyomorra mérve 4-6 mmol/l között helyezkedik el.

Egy megfelelő kalkulátorral ezeknél a pontoknál sokkal egyszerűbben kiszámíthatjuk, hogy hajlamosak vagyunk-e a cukorbetegségre vagy sem. Ahogy fentebb megfogalmaztuk, ez lehet örökletes vagy éppen szerzett is.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Amikor a szorongás nem hagy aludni - mit lehet tenni ellene?

Mindenki ismeri az érzést: hajnalban felriad, eszébe jut valami, utána pedig órákig nem tud visszaaludni. De hogyan győzzük le ezeket a hajnali démonokat? Teljes cikk

A koronavírus szövődményei a munkateljesítményre is súlyos hatást gyakorolnak

A University College London kutatói ugyanarra a következtetésre jutottak, mint északolasz kollégáik: a koronavírus hosszú távú hatásai nem csak a... Teljes cikk

Brutálisan visszaesik a munkahelyi produktivitás 27 fok fölött

A megfelelő munkahelyi hőmérséklet pozitívan hat a dolgozók jóllétére és produktivitására. Azok a vállalatok, amelyek nem figyelnek erre, nemcsak... Teljes cikk