Megjelent: 3 éve

Van esélyed a diabéteszre?

Alapvetően sok tényező meghatározza azt, hogy valakinek van-e hajlama a diabéteszre. A cukorbetegségnek 3 fajtája van, amelyeket most részletesebben kielemzünk. Lássuk is, hogy kik a veszélyeztetettek.

A diabétesz 3 fajtája

Az első értelemszerűen az 1-es diabétesz, ami az úgynevezett veleszületett, fiatalkori cukorbetegség. Ez már mondhatni kisgyermekkortól végigkíséri az illető életét, amivel igazából meg kell tanulni együtt élni. Ennél a típusnál valamilyen szinten könnyebb az életmód kialakítása, hiszen nem egy hibásat kell átalakítani, hanem már rögtön egy jót kell létrehozni. Ebben az esetben nem kell lemondani a korábban már megtapasztalt finom, de egészségtelen falatokról, így valamivel talán jobb helyzetből indulnak, mint azok, akiknél később alakult ki a diabétesz. Ellenben rengeteg korlát és fontos, állandóan észben tartandó tiltást is figyelni kell.

A 2-es diabétesz az úgynevezett szerzett, időskori cukorbetegség. Ez jellemzően 40 éves kor felett jelentkezik az ember életében. Általánosságban elmondható, hogy a túlsúllyal küzdő emberek, valamint a hajlamosító körülményekkel együttélők körében meglepően magas a kialakulás aránya. Hogy ezt elkerüljük, segíthet a diabétesz kockázat kalkulátor, hiszen csak olyan kérdést tesz fel, amit ha józan ésszel végiggondolunk, akkor rájöhetünk, hogy hajlamosító tényező. Nagyon hasznos, mert az életmódot és a genetikai hátteret veszi alapul, így egy nagy valószínűséggel bekövetkező számot ad ki nekünk.

Terhességi diabétesz, röviden GDM. Jellemzően túlsúllyal rendelkező kismamáknál alakul ki, ám ez nem törvényszerű. Nagyon fontos a rendszeres szakorvosi kontroll és a helyes táplálkozás. Ez az esetek túlnyomó többségében a szülés után megszűnik, ám érdemes észben tartani, mert növeli a későbbi 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázatát.

Tünetek
A cukorbetegség leginkább jellemző tünetei közé tartoznak az alábbiak, a teljesség igénye nélkül:

  • jele lehet az állandó szomjúságérzet,
  • nagyon gyakran előforduló fáradékonyság,
  • a folyamatos súlyveszteség úgy, hogy emellett állandó éhségérzet van jelen, és ételt is juttatunk a szervezetünkbe,
  • ugyanilyen jel lehet a jelentősen megnövekedett vizeletmennyiség,
  • acetonos lehelet.

Az általánosan elfogadott és normálisnak minősülő vércukorszint értéke éhgyomorra mérve 4-6 mmol/l között helyezkedik el.

Egy megfelelő kalkulátorral ezeknél a pontoknál sokkal egyszerűbben kiszámíthatjuk, hogy hajlamosak vagyunk-e a cukorbetegségre vagy sem. Ahogy fentebb megfogalmaztuk, ez lehet örökletes vagy éppen szerzett is.
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter