Megjelent: 2 hónapja

Van már olyan általános iskola, ahol a nyelvtanár tanítja a kémiát

Miközben a legjobb tanárok a hátrányos helyzetű térségekbe kellenének, ott a legnagyobb a munkaerőhiány ezen a pályán. Nem csak az anyagi megbecsülés alacsony, de a pedagógusok szakmai mentorálása sem megoldott - derült ki a Természettudományos Oktatásért Szabó Szabolcs Emlékére Közhasznú Alapítvány (Sz2A) által szervezett kerekasztalbeszélgetésen. A Hungarian Business Leaders Forum sokszínűségi hónapjának keretében megrendezett eseményen az is elhangzott, hogy időszerű lenne másfajta pedagógiai módszerekkel tanítani a lányokat és a fiúkat.

„A lányokat jobban megfogja a kooperációra építő tanítás-tanulás, az empatikus megközelítések, míg a fiúkban sokkal jobban munkál a versengési vágy és a kockázatvállalás – ezekhez jó lenne alkalmazkodni az oktatásban” – mondta A Természettudományos Oktatásért Szabó Szabolcs Emlékére Közhasznú Alapítvány (Sz2A) által szervezett kerekasztalbeszélgetésen Németh Szilvia oktatáskutató, a T-Tudok Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ ügyvezetője. 

A Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) sokszínűségi hónapjának keretein belül megrendezett diskurzuson szó esett a leszakadó régiók kisebb, hátrányos helyzetű iskoláiról. „Ezek között akad olyan, ahol nyelvtanár tanítja a kémiát” – hívta fel a figyelmet Dudásné Kovács Erika a soltvadkerti általános iskola tanára, az Sz2A Kémia MobilLabor programjának oktatója, hozzátéve: egy megfelelő szakot végzett tanár eredményesebben tudja átadni a tantárgyi tudást, mint az, akinek nem ez a specialitása. 

A szegényebb térségek iskoláinak leszakadásáról, a tehetséggondozás nehézségeiről, a tanári hivatás ellehetetlenüléséről, valamint a lányok matematikai, természettudományos, műszaki és informatikai pályákkal összefüggő kilátásairól is szó esett A Természettudományos Oktatásért Szabó Szabolcs Emlékére Közhasznú Alapítvány által szervezett kerekasztalbeszélgetésen. A Hungarian Business Leaders Forum sokszínűségi hónapjának keretében megrendezett eseményen az is elhangzott, hogy időszerű lenne másfajta pedagógiai módszerekkel tanítani a lányokat és a fiúkat.
A lassan általánossá váló tanárhiány egyik fő okát Németh Szilvia abban látja, hogy hiába végeznek okos pedagógusok, ha csak a diplomát szerzők alig több mint fele marad a pályán. A többiek el sem kezdik, mivel az anyagi elismerés hiányán kívül a szakmai mentorálás sem megoldott, és a tanárok önképzéséhez sem adottak a feltételek a jelenlegi óraterhelések mellett. 

Szalay Luca egyetemi adjunktus, az ELTE TTK Kémia Intézetének szakmódszertan oktatója arról számolt be, hogy 2021-ben már csak tizenegyen jelentkeztek első helyen az ELTE kémiatanári szakára, és az idén júniusban is csak ennyien szereznek diplomát, akiknek azonban a fele a magánszférában képzeli el a jövőjét.

Ehhez képest a szakember szerint – már csak a nagy tanárhiány miatt is – sokkal több új kémiatanárra volna szükség országosan az elfogadható minőségű oktatáshoz. Ez Szalay Luca szerint a szakemberképzés mellett azért is rendkívül fontos, mert a természettudományos ismeretek hozzásegítik a gyerekeket ahhoz, hogy felnőttként intelligens döntéseket tudjanak hozni. Dudásné Kovács Erika úgy vélte, a heti másfél óra kémia azoknak a diákoknak kevés, akik ilyen irányban szeretnének továbbtanulni. Szalay Luca azt emelte még ki, hogy a hátrányos helyzetű térségek szaktanárhiánya miatt sokkal nehezebbé vált a tehetségek felfedezése.

A teljesítményben az iskola és a családi háttér a két legmeghatározóbb tényező. Utóbbi még az átlagosnál is fontosabb a roma diákok esetében: Simon Péter, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, a HBLF Romaster programjának mentora arra hívta fel a figyelmet, hogy esetükben még támogató család esetén is alakulhatnak úgy külső hatásra a körülmények, hogy fiatalnak fel kell hagynia a tanulással. „A legjobb tanárok a hátrányos helyzetű térségekbe kellenének” – tette hozzá a szakember.

Németh Szilvia arra is kitért, hogy – a lányok és a fiúk adekvát pedagógiai eszközökkel való megszólításán túl – rendkívül fontos a természettudományi tárgyak élményalapú közvetítése a tanulók felé. Úgy vélte, az iskolák felelőssége a lányok természettudományos érdeklődésének fenntartása, miközben a fiúknál például a szövegértés fejlesztésére kéne nagyobb figyelmet fordítani. 

  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
  • 2022.10.11HR Fest BudapestHR Fest Budapest Ez az igazi, megismételhetetlen, szakmai felfrissülés, ott a helyed! Ez lesz az év legnagyobbat szóló HR-fesztiválja, amit te sem hagyhatsz ki! Részletes program, előadók és számos újdonság vár rád, stay tuned, 2022-ben minden kiderül! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Agrárszakmák választására buzdít a miniszter

Folyamatosan nő az agrárszakképzés iránti igény, még nem késő ezt a területet választani - a beiratkozási határidő június végén jár le. Teljes cikk

Duális oktatás: már a képzés alatt igazolható gyakorlat a munkaerőpiacon

A duális képzés egy háromoldalú megállapodás, ami komoly elkötelezettséget kíván az összes résztvevőtől: a diáktól, az egyetemtől és a... Teljes cikk

A Menedzserszövetség is felsorakozott a Tanítsunk Magyarországért program mögé

Együttműködő partnerként a Menedzserek Országos Szövetsége is támogatja a társadalmi felzárkóztatást célzó Tanítsunk Magyarországért programot. Teljes cikk

Facebook