Megjelent: 1 hete

Van úgy, hogy nem megy az interjúztatás

Egyre több kihívás nehezíti a HR-esek munkáját. Van az a pont, amikor a sok külső körülmény úgy áll össze, hogy egyszerűen már nem érdemes megtartani az állásinterjút. Hol húzódik a határ, és mikor érdemes vis maiorra hivatkozva átszervezni, újragondolni a toborzási folyamatokat? Ennek eldöntésében segít Somodi Bettina, a Beck and Partners munkaerő-közvetítő cég sokéves toborzási tapasztalattal rendelkező operatív vezetője.

Egy jó állásinterjú lemenedzseléséhez és a jelölt reális megítéléséhez jó körülmények kellenek. Mind belső, azaz az interjúztató személyét érintő kihívások, mind külső, például az interjú helyszíneként szolgáló helyiséget érintő problémák felmerülhetnek, amelyek miatt érdemes megfontolni az állásinterjú lefújását.

Nincs olyan, hogy egy HR-es mindig 100%-ot nyújt

A jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben az utolsó megoldásként merül fel, hogy egy toborzó azért mondja le az állásinterjút, mert az meghaladja az erejét. „Képzeljünk el egy túlterhelt interjúztatót” – vázolja fel Somodi Bettina. – „Érthető okokból minél hamarabb túl akar majd esni az interjún. Cseppnyi motivációt nem fog érezni arra, hogy minél több figyelmet szenteljen az interjúalanynak, ha közben alapvető emberi problémái vannak. Az élet nem tökéletes, mindenkivel megesik, hogy nincsen jó passzban, de törekedni kell a megoldásra.

Ha ellehetetlenül az interjú, jobb nem erőltetni

Az esetek többségében azonban nem az interjúztató személye, sokkal inkább a külső környezet lehetetleníti el az interjú sikerét. Sajnos egyre többször jelenthet gondot, hogy nincs fűtés, esetleg nincs szabad helyiség, vagy a közelben olyan céges folyamatok zajlanak – például év végi csapatépítés –, aminek nem feltétlen külső szem előtt kell történnie. Ahogyan az is előfordulhat, hogy a szakmai vezetőség vagy a döntéshozói kör egy tagja hagyja ki a fontos ismerkedési alkalmat.

Az átszervezés ilyenkor elkerülhetetlen, de a kommunikációban nagyon fontos ügyelni ennek találására. „A kérdés mindig az, hogy menyire sürgető az interjút megtartani. Elhalasztani csak a legutolsó esetben érdemes, mivel nem lehet azt tudni, hogy egy jelöltnek mennyi egyéb interjúja van betervezve, a halasztás pedig jelöltvesztéssel járhat. Mindezek mellett az interjú utólagos lemondása szervezetlenséget is sugall” – állítja a Beck and Partners operatív vezetője.

Vészhelyzeti forgatókönyvek

Három szempontot érdemes szem előtt tartani, amikor a sikeres toborzás ellen minden összeesküdni látszik. Egyrészt HR-esként érdemes helyettest kinevezni, aki vis maior helyzetben be tud ugrani helytállni az állásinterjún. A második, hogy lemondás helyett mindig átszervezésben érdemes gondolkodni – legyen szó külső helyszínről vagy online megbeszélésről –, és ezt kommunikációban nyomatékosítani: ne is merüljön fel a jelöltben, hogy őt már nem tartják számon potenciális kollégaként. Harmadrészt pedig érdemes bevonni olyan plusz kapacitást, ahol ez a dilemma fel sem merülhet, tipikusan ilyenek a munkaerő-közvetítő cégek szolgáltatásai.

A rossz interjúk mellett a felesleges, látszat interjúköröket is mindenáron érdemes elkerülni. Ezek kifejezetten rombolhatják a cég megítélését. „Minden helyzetre lehet megoldást találni, és szükséges is, hogy a HR-es által képviselt vállalat munkáltatói márkája ne sérüljön. Sőt, egyes helyzetek kifejezetten az előnyükre fordíthatók: a jelölt rugalmassága, nyitottsága és alkalmazkodóképessége is próbára tehető. Ha máshogy nem, külső segítséggel lehet jól kijönni a problémás szituációkból” – véli a szakértő.

Szakmai segítségért keresse a Beck and Partners csapatát!

  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.03.03HR Basic HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Így lehetsz coach! - De mégis hogyan?

Egy nélkülözhetetlen könyv a nélkülözhetetlen szakmához Teljes cikk

Van úgy, hogy nem megy az interjúztatás

Egyre több kihívás nehezíti a HR-esek munkáját. Van az a pont, amikor a sok külső körülmény úgy áll össze, hogy egyszerűen már nem érdemes... Teljes cikk

Gyakori kérdések a foglalkoztatás útvesztőiből -Be-és kijelentés, GYED -GYES

A Prohuman közel 20 éve foglalkozik munkaerő-közvetítéssel és -kölcsönzéssel, illetve minden olyan HR-szolgáltatással, amire egy vállalatnak... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek