kapubanner for mobile
Szilágyi Katalin
Megjelent: 12 éve

Vonzó az interim lét a vezető nőknek

Annak ellenére, hogy kezdenek eltűnni a nők és a férfiak közti különbségek a munka és karrier terén, még mindig kevés a felsővezetői, vezetői pozícióban dolgozó nő. Ha mégis sikerül ezt a státuszt kivívniuk, sokkal többet kell letenniük az asztalra, mint férfitársaiknak. Milyen szabályokat érdemes követniük az üzleti életben a siker érdekében? Van-e olyan karrierlehetőség, ami nem akadályozza a női szerepekben való helytállást?

Az üzleti szféra még mindig a férfiak birodalma, különösen hazánkban nem sikerül betörniük a nőknek felsővezetői és egyéb vezetői pozíciókba, hiába ültettük át az európai uniós esélyegyenlőségi folyamatokat és kezdenek eltűnni a különbségek a szakmai kihívások és karrier terén. Tény, hogy a hölgyeknek sokkal törékenyebb a karrierútja, hiszen a gyermekvállalással egy időre kiesnek a munkából, ráadásul felmérések szerint háromszor annyit kell dolgozniuk, hogy ugyanott tartsanak, mint a férfiak. Az MTA Politikatudományi Intézete és Etnikai-nemzeti Kisebbségkutató Intézete által nemrégiben készített kutatás szerint a nőknek a gazdasági elitbe a legkönnyebb bekerülniük, nem véletlen, hogy a legtöbb nő gazdasági vagy HR vezetőként tölt be magas pozíciót hazánkban, ugyanakkor a politikai és kulturális elitbe csak nehezen jutnak be.

A Hammel & Hochreiter Women Interim Club tagjai szerint egy vállalatnál nem lenne szabad különbséget tenni, hogy egy adott feladatot férfi vagy nő old-e meg, az eredmény a fontos, hiszen a felkészültség, szakmai tudás nem ettől függ. Ugyanakkor azt látni kell, hogy a nemek különbözőségének jelentős hatása van az üzleti életre, mivel a férfiak és nők más szempontok alapján hozzák meg a döntéseiket. Nemzetközi kutatások szerint azok a szervezetek, amelyek ezt felismerik és tudatosan használják a nők és férfiak egymást kiegészítő tulajdonságait, nagyobb gazdasági és versenyelőnyre tesznek szert, hiszen eredményesebb döntéseket tudnak hozni.


Már nem férfi szakma az interim menedzsment



A munkaerőpiac gyors változásai, a biztosnak tűnő alkalmazotti pozíció labilissá válása egyre inkább közrejátszik abban, hogy a nők pályát módosítanak. Míg egy férfi karrierje egyenesen ível felfelé, egy nőnek a családalapítás miatt szakaszosan kell terveznie, így közülük azoknak, akik jobb operatív vezetők, mint tanácsadók vagy coachok, trénerek, remek alternatívát jelenthet az interim szakma. Ezt a tendenciát tapasztalja a Hammel & Hochreiter csapata, amely szerint a női szerepvállalás előretörése figyelhető meg interim területen is, ami ezért ma már egyáltalán nem tekinthető férfi szakmának.

- Ehhez a munkához a rátermettségen kívül egy sor olyan tulajdonsággal is rendelkezni kell, ami bizonyítottan inkább a nőkre jellemző. Ilyen például a sokoldalúság, a több dologra való koncentrálás képessége - fogalmazott Kristóf Györgyi ügyvezető.
Mit csinálnak jobban a nők? A két nem között alapvető genetikai különbségek vannak: a férfiak például rövidtávra koncentrálnak, a nők pedig általában hosszú távon gondolkodnak. A hölgyek gondoskodóbbak, jobb a beleérzőképességük, egyszerre több dologra is tudnak figyelni, jobb a diplomáciai érzékük, viszont konfliktuskerülők, így hosszabb időbe telik megoldaniuk egy helyzetet, míg a férfiak a konfliktusokkal nem foglalkoznak. Egy felmérés három értéket mutatott ki, amiben a nők jobbak, és ezzel a cégek eredményesebbek lehetnek. Az egyik, hogy a nők óvatosabban kezelik a pénzügyeket, széles körben körültekintőek, és mivel fontos számukra a komfortérzet, jobban tudják menedzselni a munka-magánélet egyensúlyát, mint a férfiak.


Hozzátette: egy jó interim azonnal felméri a helyzetet, gyorsan dönt és rugalmasan alkalmazkodik a különböző helyzetekhez. Ezek a tulajdonságok ugyancsak a hölgyekre jellemzőek, nem körülményeskednek, eredményorientáltak, és nem sajnálnak plusz energiákat is bevetni, ha szükséges. Emellett jellemző rájuk a kifinomultabb beleérző képesség, az intuíció és az érzelmi intelligencia - sorolta a szakmához elengedhetetlen kompetenciákat a szakember, aki szerint ezek a faktorok néha nem is mérhető extrát adnak a szolgáltatáshoz. Fontos tényező az is, hogy a nők könnyebben le tudnak mondani a szakmai reflektorfényről, hiszen a siker a megbízó elégedettségében mérhető, és nem a személyes dicsőségben.

Az interim léttel viszont együtt jár a bizonytalanság, ami eltántoríthatja ettől a szakmától a hölgyeket, akik alapvetően a biztonságra törekszenek. A Hammel & Hochreiter Women Interim Club egyik tagja szerint azonban az átmeneti vezetői lét csak az első pillanatban tűnik riasztónak, de belegondolva annak előnyeibe, kevésbé felnagyítva annak hátrányait, igen vonzó lehet. A szakmai tudás, az önbizalom, a magabiztosság ennél a pályánál is garantálhatja a biztonságot, emellett jó lehetőséget nyújt arra, hogy egy nő mind a szakmai, mind a magánéletében maradéktalanul helyt álljon és úgy ossza be az idejét és energiáját, hogy minden feladatára jusson elég.

Az önálló időbeosztással, rugalmas munkavégzéssel és a megbízások közti feltöltődésre fordított időszakokkal remekül kivitelezhető a munka magánélet összehangolása, a női szerepek összeegyeztetése - hangsúlyozzák a női interimek, egyetértve abban, hogy a szakmai kihívások, a függetlenség mellett azért is vonzó az átmeneti vezetői lét, mert a megbízónak a teljesítmény, a hatékonyság és az eredmény számít, nem pedig az, hogy mennyi időt ül az íróasztal mellett a vezető.


Támogató funkciókat töltenek be a női interimek



Mint Kristóf Györgyi elmondta, hazánkban eleve kevesebb az igény az elsőszámú vezetői pozíciót betöltő interim menedzserek iránt, általában funkcionális interimeket keresnek a vállalatok. Funkcionális interim feladatokra ma már egyre több női interimet is delegálnak, különösen HR, pénzügy, számvitel, kontrolling területen növekszik folyamatosan a számuk. Bár a női interimek alapvetően támogató funkciókat látnak el, az adott területet irányító női vezető saját egyéniségétől, karizmájától függően akár irányítói feladatkörbe is képes átbillenni - magyarázta Kristóf Györgyi, hozzátéve, a nemek közti különbségeket interim területen is észre lehet venni.
Két szoknya, egy nadrág... nők a sikeres vállalatokért avagy A gender kérdés: üzleti kérdés címmel szemináriumot szervez 2012. április 19-én 16 órától a Hammel & Hochreiter és az Interim Menedzser Akadémia a budapesti Larus Rendezvényközpontban. A rendezvényen egyebek mellett olyan kérdéseket feszegetnek a szakemberek, hogy miként lehetnek nők és férfiak együtt sikeresek az üzleti életben, hogyan lehetnek elégedettek és sikeresek a nők a munkájukban, és stratégiát is kaphatunk a női karriermenedzsmenthez.


A férfi vezetők irányítása alatt működő funkcionális területek például általában nagyobb létszámúak, míg egy női vezető kisebb csapattal dolgozik. - Egy női interim menedzserrel mindig gördülékenyebb a projektkezdés, az állapotfelmérés, mivel a nők minden részletre kiterjedően, az alapokig vizsgálják az előzményeket, és kiválóan adminisztrálnak. A férfi interimek azonban sokkal jobban viselik pszichésen a hosszú távú - pl. reorganizációs - projekteket, melyek során a rájuk jellemző racionális szemléletmódnak is nagy jelentősége van - mutatott rá a szakember.


Íratlan szabályok az üzleti életben



Monic Bührs holland női karrier tanácsadó szerint akár alkalmazott, akár átmeneti vezetőként dolgoznak a nők, három dolgot mindenképpen be kell tartaniuk, ha sikeresek szeretnének lenni. Az első, hogy tanuljanak meg tárgyalni. A Harvard Egyetem kutatása erre a hiányosságukra mutat rá, e szerint a férfiak 57 százaléka már az első fizetésért is tárgyalásba száll, míg a nőknek mindössze 7 százaléka kezd alkudozásba. A szakember szerint interimként még fontosabb a tárgyalási képesség, hiszen nem mindegy, milyen feltételekkel hajlandó valaki elfogadni egy megbízást. A másik fontos eszköz a sikerhez vezető úton a profilkészítés, a személyes márkaépítés, hogy vegyenek észre bennünket. A networking építése ugyancsak sokat lendíthet karrierünkön.

Monic Bührs szerint a nők és a férfiak ugyanazt a játékot játsszák az üzleti világban, mint az életben, csak más szabályok megtanulása során. Sok nő például úgy érzi, hogy a férfi nem figyel rá, csak azért, mert az nem néz rá. Míg a lányok inkább barátságot kötnek és beszélgetnek, addig a fiúk játszanak egymással, mert mindenáron nyerni akarnak. Ők a munkahelyükön is megbeszélik a hierarchiában betöltött státuszukat, a nők viszont inkább megszakítják ezt a játékot. A karrier tanácsadó úgy véli, a férfi szabályok fontosak ugyan, mivel a férfi uralta üzleti életben így lehet sikeres az ember, de szükség lenne arra, hogy a női szabályok is ugyanilyen fontossá váljanak.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Most érdemes dönteni, ki vegye át a családi vállalkozást

Az év eleje az újrakezdés ideje a generációváltásban is. A rendszerváltás idején alakult vállalkozások vezetői lassan nyugdíjba vonulnak, és... Teljes cikk

A generációváltás kérdése feszültséget generálhat a családi vállalkozásokban

Az Opten adatai szerint jelenleg mintegy 153 ezer családi vállalkozás működik Magyarországon, mely a hazai cégek mintegy 40 százaléka. A családi... Teljes cikk

Hogyan kell felkészíteni az új generációt a családi vállalkozás átvételére?

Minden családi vállalkozás életében eljön a pillanat, amikor az alapító generáció tagjai átadnák a stafétát a fiataloknak. De vajon mindkét fél... Teljes cikk