Cukrász szaktechnikus
A turizmus-vendéglátás ágazat 5 éves, érettségit és technikus szintű szakképzettséget adó képzése. A cukrászatokban középvezető pozícióban dolgozik, beszerzési, raktározási, termelési, értékesítési tevékenységet végez, irányít. Megtervezi, vezeti, koordinálja és ellenőrzi a cukrászat működését. Kidolgozza és megvalósítja az egység üzletpolitikáját és marketing stratégiáját, kapcsolatot tart, folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről.
Jó választás kreatív, vezetői képességekkel rendelkező fitalaoknak, akik szeretnek alkotni, munkájukkal örömet szerezni másoknak, és érdekli őket a szervezés, irányítás. A végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. Azoknak is ajánljuk, akik ebben az irányban szeretnének felsőfokú tanulmányokat folytatni a későbbiekben.
Általános információk
Kategória | Turizmus-vendéglátás |
Szakmajegyzék szám | 510132302 |
Képzési idő | 5 év |
Szakmai irányok
-
Kompetencia elvárás
Kreativitás, kézügyesség, esztétikai érzék, jó ízérzékelés. Jó kommunikációs és problémamegoldó képesség, vezetői képesség, határozottság.
Végzettség
- tulajdonosként vagy alkalmazottként irányítja a cukrászat minden tevékenységét: szervezi, ellenőrzi az árubeszerzést, raktározást, a termelést, értékesítést és kiszállítást;
- saját kezűleg is képes cukrásztai terméket (cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat, alkalmi díszmunkákat) előállítani, összehangolja, ellenőrzi a különböző termelési munkafolyamatokat;
- értékesít, vevőpanaszokat kezel, árukészletről gondoskodik;
- kiadja a feladatokat, munkaidő-beosztást készít, betanítja a munkatársakat, összehangolja, irányítja a dolgozókat, ellenőrzi a végzett munka minőségét;
- idegen nyelven szakterülete szókincsével kommunikál;
- reklámozza az egység szolgáltatásait, kialakítja az üzletpolitikát, a marketingstratégiát, a cégarculatot, üzleti tervet készít;
- betartja és betartatja a HACCP előírásait;
- figyelemmel kíséri az aktuális szakmai trendeket, nyitott az új technológiák iránt.