kapubanner for mobile

Elektronikai műszerész

Az elektronika és elektrotechnika ágazat 3 éves, szakképzettséget adó képzése.

Az elektronikai műszerész a gyártó és a kiszolgáló ágazatok középfokú végzettségű elektronikai szakembere. Alapvető feladata az elektronikai berendezések összeszerelése és beállítása, valamint az elektromos és elektronikus eszközök, műszerek bemérése, javítása és karbantartása. Feladatai közé tartozik a hibák megkeresése és megszüntetése (hideg-forrasztások, fóliaszakadások és zárlatok, hibás alkatrészek). Ismeri és alkalmazza a villamos biztonságtechnikai, illetőleg a korszerű ESD (elektrosztatikus kisülés elleni) védelmi előírásokat.

Azoknak a  lányoknak és fiúknak ajánljuk, akikhez közel áll a számítástechnika és az elektronika világa, de e szakma jó lehetőségeket kínál a rohamosan fejlődő multimédia területen való elhelyezkedésre is.

Általános információk

  
KategóriaElektronika és elektrotechnika
Szakmajegyzék szám407130402
Képzési idő3 év

Szakmai irányok

-

Kompetencia elvárás

Kiváló logikai képesség, jó szemmérték, tér- és színlátás, kézügyesség, önállóság, gyakorlatias gondolkodás.

Végzettség

  • ellenőrzi a villamos alkatrészek paramétereit;
  • diagnosztikai, konfigurációs, teszt- és segédprogramok felhasználói szintű ismerete birtokában értelmezi a számítógépes mérési eredményeket;
  • számítógéppel irányított mérő-, ellenőrző- és gyártóeszközöket használ;
  • az elkészült áramkört készre, illetve a berendezésbe szereli, és egyszerűbb mechanikai szereléseket is képes ellátni;
  • dokumentációk alapján mérőrendszert állít össze, ellenőriz és beállít, minőségirányítási és gyártásközi adatokat szolgáltat.