kapubanner for mobile

Hajózási technikus

A közlekedés és szállítmányozás ágazat 5 éves, érettségitl és technikus szintű szakképzettséget adó képzése.
A hajózási technikus feladata a hajók kikötő berendezéseinek kezelése, az indulás, fordulás, érkezés és tolatmány/vontatmány kezelés valamint kötélkezelés munkafolyamatok szakszerű elvégzése.  Járatos  a hajó gépházi és fedélzeti munkáiban, önállóan, irányítás nélkül is ellátja ezeket a feladatokat.
Ismeri a vízből mentés és újraélesztés lépéseit. Ismeri a hajó stabilitását befolyásoló tényezőket, szükség esetén döntéseket tud hozni az utas- és rakománykezelési feladatokban. Kishajót önállóan, biztonságosan vezet.

Ajánljuk a mozgalmasságot, változatosságot kedvelő, gyakorlaias  fiataloknak, akiket érdekelnek a vízi tevékenységek és a hajótípusok.

Általános információk

  
KategóriaKözlekedés és szállítmányozás
Szakmajegyzék szám510411501
Képzési idő5 év

Szakmai irányok

-

Kompetencia elvárás

Vezetői képesség, jó fizikum, határozottság megbízhatóság, önfegyelem, felelősségtudat. 

Végzettség

  • feladata a hajók kikötő berendezéseinek kezelése, az indulás, fordulás, érkezés és tolatmány/vontatmány kezelés valamint kötélkezelés munkafolyamatok szakszerű elvégzése a hatósági szabályok betartásával.
  • járatos  a hajó gépházi és fedélzeti munkáiban (takarítás, karbantartás) önállóan, irányítás nélkül is ellátja ezeket a feladatokat.
  • képes a szolgálati/mentőcsónakot vízre bocsátani és irányítani, alkalmas a nyílt vízen vízből mentésre;
  • angolul vagy németül kommunikál,  ismeri a német hajózási szaknyelvet;
  • ellenőrzi a hajók gépeinek, csőrendszereinek működését, esetleges hibáit feltárja és javítja vagy javítását megszervezi;
  • a hatósági okmányok (hajó és személyzet okmányainak) naprakészen vezeti, klpes kisgéphajó önálló vezetésére.