Pék-cukrász
Az élelmiszeripar ágazat 3 éves, szakképzettséget adó képzése. A pék-cukrász képesítéssel rendelkező szakember rendelkezik a pék és a cukrász szakma alapjainak ismereteivel. Szükséges ez a kombinált képzés, hiszen a cukrászatok is készítenek sütőipari termékeket és a pékségek is cukrász termékeket. E kettős igénynek a kielégítésére alkalmasak a pék-cukrász végzettséggel rendelkező szakemberek. Keresett szakma, hiszen a vállalkozások is szívesen alakalmaznak minél sokrétűbb tudással rendelkező szakemebereket.
Azoknak a fiataloknak ajánljuk, akiket érdekel az édességek, a süteménykészítés, a kenyérfélék és péksütemények világa.
Általános információk
Kategória | Élelmiszeripar |
Szakmajegyzék szám | 407210512 |
Képzési idő | 3 év |
Szakmai irányok
-
Kompetencia elvárás
Kézügyesség, szépérzék, kiváló ízérzékelés, állóképesség, csapatszellem.
Végzettség
- cukrásztechnológiai alapműveleteket végez;
- cukrászati félkész termékeket és késztermékeket állít elő, azt díszíti,
- fagylaltot, parfét, pohárkrémet készít;
- kenyeret, péksüteményeket és finom pékárukat süt;
- sütőipari nyersanyagokat előkészít,
- célzott táplálkozási igényt kielégítő termékeket készít;
- sütőipari és cukrászati termékeket minősít;
- minőségbiztosítási dokumentációt vezet, ellenőrzéseket végez;
- technológiai berendezéseket, gépeket beállít, kezel;
- gondoskodik a melléktermékek felhasználásáról;
- vállalkozást indít, működtet.