Pincér - vendégtéri szakember
A turizmus-vendéglátás ágazat 3 éves, szakképzettséget adó képzése. A pincér-vendégtéri szakember a vendéglátó egység "arca", az érkező vendégeket fogadja, az asztalhoz kíséri, ételt és italt ajánl neki, majd felszolgálja a kiválasztott ételeket. Folyamatosan ügyel vendégeire, kínál, utántölt, rendben tartja az asztalt. Számlát készít, a fizettetést intézi.
Mozgalmasságot, változatosságot kedvelő fiataloknak ajánljuk, akiket érdekel a vendéglátás,és szeretnek emberekkel foglalkozni. A végzett szakemberek könnyen el tudnak helyezkedni, szakirányban továbbtanulni szándékozóknak is jó lehetőség.
Általános információk
Kategória | Turizmus-vendéglátás |
Szakmajegyzék szám | 410132304 |
Képzési idő | 3 év |
Szakmai irányok
-
Kompetencia elvárás
Emberszeretet, empátia, jó kommunikációs és problémamegoldó készség, állóképesség, határozottság.
Végzettség
- a vendéglátóhely üzemeltetésével kapcsolatos feladatokat lát el: követi az árukészlet alakulását, közreműködik az áru átvételében, tárolásában és dokumentálásában;
- ételeket, italokat ajánl a vendégeknek, az italokat párosítja a vendég által megrendelt ételekhez;
- felveszi a rendelést, felszolgál;
- előkészíti a felszolgáláshoz szükséges eszközöket, elkészíti az italokat;
- sommelier, barista, bartender feladatokat is ellát;
- figyelemmel kíséri a vendégek igényeit, kommunikál, érdeklődik elégedettségükről;
- beosztott munkatársai számára munkaidőbeosztást végez, munkájukat ellenőrzi;
- számlát készít, kezeli a pénztárgépet, éttermi szoftvert.