kapubanner for mobile
Szerző: HR Portal
Megjelent: 10 hónapja

Dolgozói elégedettség

Jelentősen meghatározza a munka hatékonyságát, a fluktuációt és a munkahelyi hangulatot, hogy milyen a munkavállalók elégedettsége. Érdemes ugyanazzal a módszertannal rendszeresen mérni és ha alacsony szintet vagy esést látunk, akkor cselekedni. Hogyan mérhetjük és miként növelhető a dolgozói elégedettség?

dolgozói elégedettség, mérés, mosoly-

Dolgozói elégedettség mérése

Nézzük, milyen eszközökkel lehet mérni az elégedettséget.

Kérdőívek: Készíthetünk dolgozói elégedettségmérést célzó online, anonim kérdőívet, amelyben különböző aspektusokat, például munkakörnyezetet, kommunikációt, jutalmazást, fejlődési lehetőségeket érintő kérdéseket tesz fel. A kérdések lehetnek 1-10-ig skálázott vagy nyitott válaszok. Utóbbi hátránya a nehezebb összehasonlíthatóság, ám itt konkrét okok is megjelenhetnek.

Fórumok és beszélgetések: Ezek lehetnek kiscsoportos megbeszélések vagy nyílt fórumok (all-hands meeting), ahol a vezetőség és a dolgozók közvetlenül beszélnek egymással.

Teljesítményértékelések: A dolgozók teljesítményértékelése során is fel lehet mérni az elégedettséget célzott kérdésekkel.

Kilépési (exit) interjúk és a fluktuációs ráta: Kérdezzük meg a távozókat a kilépés okáról. Ehhez akár egy külsős tanácsadót is igénybe vehetünk, aki előtt nagyobb eséllyel adnak őszinte választ a munkavállalók.

Dolgozói elégedettség növelése

Legyen rendszeres és átlátható a kommunikáció: Tájékoztassuk rendszeresen a dolgozókat az aktuális eseményekről, célokról, döntésekről és változásokról. Legyenek átlátható kommunikációs csatornák a véleménynyilvánításra, a visszacsatolásra. Ez történhet belső intraneten, hírlevélben, közösségi médiás csoportban, appon keresztül.

Legyen versenyképes a bér, érkezzen meg időre és ismerjük el a kimagasló teljesítményt: Fontos elismerni a dolgozók erőfeszítéseit és sikereit. Adjunk rendszeresen visszajelzést a teljesítményről, és jutalmazzuk a kiemelkedő munkát. Az elismerés lehet anyagi (például bónusz vagy prémium), vagy nem anyagi jellegű (elismerő kitüntetések, dicséret).

Adjunk fejlődési lehetőséget: Legyen belső karrierút, adjunk a dolgozóknak fejlődési lehetőségeket és szakmai fejlődést támogató programokat. Például továbbképzést, mentorálást vagy karriertervezést. A dolgozók motiváltabbak és elégedettebbek, ha látják, hogy van lehetőségük felfelé vagy egy másik munkakörbe lépniük. Pályakezdő fiatalokat pedig hosszabb távon csak így tudunk megtartani.

Legyenek lépések, döntések a munka-magánélet egyensúly megteremtésére: A covid óta ez jelentősen felértékelődött. Ma már a legtöbb munkahelyen valamennyi home office elvárás a jelöltek és munkavállalók részéről. Emellett a rugalmas munkavégzés szerepe is felértékelődött. Akadnak már cégek (Magyar Telekom, Libri-Bookline), amelyek 4 napos munkahetet tesztelik. Érdemes a munkaadónak figyelnie a családok speciális igényeire és a kedvezményesen adózó juttatási rendszerbe beépíteni (iskolakezdési támogatás, apasági szabadság hosszabb ideig).

Figyeljünk a jó csapatmunkára, képezzük vezetőinket: Építsünk olyan munkakörnyezetet, ahol a csapatok jól együttműködnek és támogatják egymást. Fontos a pozitív vezetői attitűd és a konstruktív visszajelzés. A csapatépítő tréningek és események (családi nap, közös esti összejövetelek) is segíthetnek erősíteni a csapatok összetartását és a munkahelyi hangulatot. Kulcsfontosságú a megtartásban a középvezetői réteg, ennek képzésére fordítsunk külön figyelmet.

Legyen kellemes a munkakörnyezet:  Legyenek ergonomikusak az irodai bútorok, figyeljünk az iroda kialakításánál a többféle munkamódszerre. Legyenek közösségi terek a beszélgetésekre, a közös gondolkodásra és olyan sarkok is, ahol egyedül, nyugalomban lehet munkát végezni.

Nyitókép: Adrian képe a Pixabay-en

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Dolgozói motiváció 2024 - top 10 nem pénzbeli motivációs eszköz

Nem csak a pénz számít - a vállalatok folyamatosan dolgoznak azon, hogy különböző, béren kívüli motivációs eszközökkel is javítsák a... Teljes cikk

Végre egy jó hír: meglepően gyorsan alkalmazkodtak a polikrízishez a női felsővezetők

Megnövekedett munkaterhelésük ellenére optimisták a női felsővezetők a vállalati növekedést, a társadalmi változásokat, a nemek közötti... Teljes cikk

A nők által alapított startupokhoz csak a befektetések 1%-a jut el - így lehetne ezen változtatni

Továbbra is jelentős szakadék tátong a férfiak és a nők esélyei között a startupszektorban. Közép-Kelet-Európában a befektetések 94%-a... Teljes cikk