kapubanner for mobile
Megjelent: 11 hónapja

Fogalmak és kifejezések, amelyek érdekli a munkavállalókat

Összegyűjtöttünk olyan szakmákat, kifejezéseket, jelentéseket, amelyek munkavállalók számára érdekesek lehetnek. Nézzük őket!

Szakmák és jelentésük

Animátor

Oyan személy, aki bizonyos közösség vagy csoport tevékenységének tudatos irányítását, ösztönzését végzi, a kezdeményezések kibontakozását segíti. Szervező, bátorító személy egy bizonyos közösségben (pl. munkahelyi közösségben, felnőttképzésben, sporttevékenységben stb.)

Supervisor

Felügyeli és ellenőrzi egy adott munkafolyamatot vagy tevékenységet, és biztosítja annak megfelelőségét az előírt normáknak és elvárásoknak. A supervisor felelős az alárendelt munkavállalók irányításáért, támogatásáért és értékeléséért is.

Sales manager

Feladata az értékesítési stratégia kidolgozása, elfogadtatása és végrehajtása mellett az értékesítési csapat vezetését látja el egy adott cég értékesítési folyamataiban. A sales manager feladatai közé tartozik az értékesítési célok meghatározása, az értékesítési csatornák optimális kombinációjának kialakítása, az ügyfelekkel való kapcsolattartás és tárgyalás, valamint az értékesítési eredmények elemzése és javaslattétel a fejlesztésre.

Key account manager

Egy adott cég legfontosabb ügyfeleivel foglalkozik, és felelős azokkal való hosszú távú és eredményes kapcsolat kialakításáért és fenntartásáért. A key account manager feladatai közé tartozik az ügyfelek igényeinek felmérése, az ügyfelekkel való rendszeres kommunikáció, az ügyfeleknek nyújtott termékek vagy szolgáltatások minőségének biztosítása és fejlesztése, valamint az ügyfelek elégedettségének mérése és növelése.

Operátor

Egy adott gépet, berendezést vagy rendszert kezel vagy irányít. Az operátor feladatai közé tartozik a gép vagy berendezés beállítása, indítása, leállítása, karbantartása és javítása, valamint az esetleges hibák elhárítása vagy jelentése.

Recruiter

Olyan személy, aki munkaerőtoborzással foglalkozik. A recruiter feladatai közé tartozik az álláslehetőségek meghirdetése, az önéletrajzok áttekintése, az interjúk lebonyolítása, valamint a legmegfelelőbb jelöltek kiválasztása és ajánlása egy adott cég számára.

Interim menedzser

Ideiglenesen egy adott vezetői pozíciót tölt be egy szervezetben. Az interim menedzser feladatai közé tartozik egy adott projekt vagy feladat sikeres lebonyolítása, egy válságos helyzet megoldása, egy átalakulási folyamat támogatása vagy egy hiányzó vezető pótlása.

Fogalmak és jelentésük

TB

A társadalombiztosítás rövidítése. Ez egy olyan rendszer, amelynek célja a társadalom tagjainak bizonyos élethelyzetekben (pl. betegség, baleset, munkanélküliség, nyugdíj stb.) anyagi támogatás nyújtása. A társadalombiztosítást a munkavállalók és a munkáltatók járulékfizetésével finanszírozzák.

Szocho

A szociális hozzájárulási adó rövidítése. Ez egy olyan adófajta, amelyet a munkáltatóknak kell fizetniük az alkalmazottaik után. A szocho mértéke 2023-ban 13 %, és az alkalmazott bruttó bérének alapján kell megállapítani. A szocho bevételét a társadalombiztosítás finanszírozására fordítják.

Benchmarking

Célja egy adott folyamat vagy teljesítmény minőségének összehasonlítása más hasonló folyamatokkal vagy teljesítményekkel. A benchmarking segítségével a vállalatok meghatározhatják saját erősségeiket és gyengeségeiket, valamint azonosíthatják a fejlesztési területeket.

Órabér

Olyan fogalom, amely az alkalmazottak bérét óránkénti munkavégzés alapján határozza meg. Az órabér kiszámítása általában a következő képlet szerint történik: órabér = bruttó bér / ledolgozott órák száma. Az órabér mértékét befolyásolhatja a munkaidő-beosztás, a munkakörülmények, a munka jellege, a munkavállaló képzettsége és tapasztalata, valamint a munkaerőpiaci kereslet és kínálat.

Sourcing

Célja a megfelelő beszállítók, alvállalkozók, partnerek vagy munkaerő megtalálása és kiválasztása egy adott cég számára. A sourcing magában foglalja a piackutatást, a kapcsolatfelvételt, a tárgyalást, a szerződéskötést és a beszerzési folyamatok optimalizálását.

Balanced scorecard

Egy stratégiai vezetési eszköz, amely a szervezet teljesítményét négy szempontból közelíti meg és rendezi összefüggő, logikai rendszerré. A négy szempont a következő: pénzügyi nézőpont (hogyan ítélik meg a tulajdonosok a vállalat piaci pozícióját), vevői nézőpont (hogyan ítélik meg az ügyfelek a vállalat teljesítményét), belső szervezeti üzleti folyamatok (hogyan segítik elő a vállalati folyamatok a stratégiai célok elérését), tanulás és fejlődés (hogyan őrizhető meg a vállalat fejlődő képessége, hogyan biztosítható a jövőbeni célok elérése). A balanced scorecard segítségével a vezetőség gyors és átfogó képet kaphat a vállalat működéséről, valamint meghatározhatja és végrehajthatja a szervezet küldetését és stratégiáját.

 

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kalauzok nélkül: a MÁV teszteli, hogy bizonyos járatok jegyvizsgáló nélkül közlekedjenek

A MÁV éppen teszteli, hogy bizonyos járatok jegyvizsgáló nélkül közlekedjenek. A Vasutasok Szakszervezetének képviselője úgy gondolja, ez... Teljes cikk

Generációváltás az auditor szakmában - miért olyan nehéz az utánpótlás képzése?

A 90-es években egy új szakma jelent meg Magyarországon: az auditor. Az akkor végzett szakemberek jó része még ma is aktív, eljött az ideje az... Teljes cikk

Nekem az a dolgom, hogy keressem meg a bizonyítékokat, hogy mihamarabb legyen meg az elkövető - Andrási Zoltán bűnügyi technikus egy napja

"Minden ügy egy kihívás, de nem álmodom velük. Az a dolgom, hogy keressem meg a bizonyítékokat, hogy mihamarabb legyen meg az elkövető. Ez... Teljes cikk