kapubanner for mobile
Megjelent: 11 hónapja

HR Generalista feladatok és a modern munkaerőpiac kihívásai

Az emberi erőforrások (HR) szerepe kiemelkedő fontosságú a vállalatok hatékony működésében és sikeres fejlődésében. Az HR szakembereknek számos kihívással kell szembenézniük a modern munkaerőpiac dinamikus környezetében. Ez a cikk az HR generalista feladatokra, a toborzásra és az állásinterjúra, valamint néhány fontos HR fogalomra és trendre összpontosít. Részletesen megvizsgáljuk a "wellbeing" jelentését, a kognitív tesztek és az állásinterjúk során használt bemutatkozási minták jelentését, a távmunka szabályait, az "empowerment" jelentését és az interperszonális kapcsolatok fontosságát.

images

Az HR generalista olyan szakember, aki a vállalatban széles körű feladatokat lát el az emberi erőforrások területén. Fontos szerepe van a toborzásban és a kiválasztásban, a munkavállalók fejlesztésében, a munkakapcsolatok kezelésében, valamint a munkajogi és munkaügyi kérdésekben.

A toborzás során az HR szakembereknek alaposan meg kell ismerniük az álláshirdetési folyamatokat és a legjobb gyakorlatokat. A "recruiter" az a személy, aki az állásra jelentkezőket értékeli, és a legalkalmasabb jelölteket ajánlja a vállalat számára. A szakemberek rendszeresen nyomon követik a legfrissebb HR híreket is.

Hasznos fogalmak és tisztázásuk:

A legjobb gyakorlatok és a visszajelzés (feedback)

A "best practice" olyan bevált módszereket jelent, amelyeket az iparágban elismertnek és hatékonynak tartanak. Az HR területén a legjobb gyakorlatok segíthetnek a hatékonyabb toborzásban, a munkavállalók motiválásában és a vállalati teljesítmény növelésében. A "feedback" az a visszajelzés, amelyet az alkalmazottak kapnak a teljesítményükről és a fejlődési lehetőségeikről.

A wellbeing jelentése

A "wellbeing" olyan állapotot jelent, amelyben az egyén fizikailag, mentálisan és érzelmileg is jól érzi magát a munkahelyén. Az HR szakembereknek egyre inkább ki kell terjeszteniük a "wellbeing" kezdeményezéseket a dolgozók támogatása és az elégedettségük javítása érdekében.

Kognitív tesztek és az állásinterjú bemutatkozás minták

A kognitív tesztek olyan vizsgálatok, amelyek a kognitív képességeket mérnék, például a logikai és problémamegoldó készségeket. Az állásinterjún való bemutatkozás mintája segíthet az interjúalanyoknak hatékonyan bemutatni magukat és kiemelni releváns készségeiket és tapasztalataikat.

Negatív tulajdonságok az állásinterjún

Az állásinterjúkon fontos, hogy az interjúalanyok ne csak a pozitív tulajdonságaikat, hanem a fejlesztendő területeiket is felismerjék és kezeljék. A negatív tulajdonságokról való őszinteség és azok kezelése pozitív képet festhet az interjúalanyról.

Képesség

Olyan pszichikus tulajdonság, amely lehetővé teszi az ember számára, hogy bizonyos feladatokat sikeresen elvégezzen. A képesség nem azonos a tudással vagy a készséggel, hanem azok alapját képezi. A képesség lehet veleszületett vagy tanulható, általános vagy specifikus, kognitív vagy affektív.

Távmunka szabályai és az "Aha" élmény

A távmunka során az alkalmazottaknak követniük kell az irányelveket és a vállalati szabályzatokat. Az "aha" élmény olyan pillanat, amikor valaki hirtelen megért és megold egy problémát, amit eddig nem értett.

OKJ helyett munkába állás

Az OKJ (Országos Képzési Jegyzék) a hagyományos oktatásban egy gyakran használt keretrendszer volt a képzéseknek. Azonban a munkaerőpiac folyamatosan változik, és sok munkáltató ma már inkább a gyakorlati tapasztalatot és a készségeket részesíti előnyben a hagyományos oktatás helyett.

Az elevator pitch

Az "elevator pitch" egy rövid, tömör és hatékony bemutatkozás, amelyet egy személy egy rövid idő alatt elmondhat egy lehetséges üzleti partnernek vagy munkaadónak. Célja, hogy felkeltse az érdeklődést és bemutassa az egyén vagy vállalkozás értékét.

Interperszonális kapcsolat jelentése

Közvetlen személyes kapcsolatot jelent az együttműködő emberek között, akik az érintkezés, az eszmecsere során ismerik meg egymást és alakul ki a kapcsolat. Fontos szerepe van a közvetlen személyközi kapcsolatnak a képzés minden szintjén és a humánpolitikai munkában.

Garantált bérminimum

legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállalót illeti meg. Nem a munkavállaló legmagasabb iskolai végzettségétől függ, hanem attól, hogy az általa betöltött munkakör milyen végzettséget és szakképzettséget igényel. Ezt szabályozhatja jogszabály, előírhatja kollektív szerződés vagy munkáltatói egyoldalú rendelkezés is.

Empowerment jelentése

Azt jelenti, hogy a munkavállalók nagyobb befolyást és felelősséget kapnak a saját munkájukkal kapcsolatos döntésekben. Az empowerment célja, hogy növelje a munkavállalók motivációját, elégedettségét és teljesítményét, valamint javítsa a szervezet hatékonyságát és versenyképességét. Az empowerment eszközei lehetnek például a célok kitűzése, a visszajelzés adása és kérése, a delegálás, a dicséret, a jutalmazás vagy az önértékelés.

 

  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Legyen naprakész a társadalombiztosítási jogokkal és kötelezettségekkel!

Ismerje meg a BNO kód jelentőségét az egészségügyi diagnózisok és adókedvezmények szempontjából. Használja ki a betegszabadság kalkulátor... Teljes cikk

A közszolgálati jogviszony szabályai: illetmények, szabadságok, felmentési idő nagyító alatt

A közszolgálati tisztségviselők életében az illetményalap és a szabadságrendszere kiemelt jelentőséggel bír. A 2024-es minimálbér-emelkedés... Teljes cikk

Foglalkoztatottság, nyugdíj, keresetek - jobban teljesítünk, mint 20 éve?

Lemaradunk a visegrádi országoktól, vagy épp az élre törünk? Tényleg megelőzött minket Románia? Május 1-én uniós csatlakozásunk 20.... Teljes cikk