kapubanner for mobile
Megjelent: 6 éve

Hétköznapi mobbing és diszkrimináció a munkahelyen

Az utóbbi hónapokban „divatos”, bár valójában örökzöld témáról fogok írni az alábbiakban, a munkajogász szemével. Bár a multinacionális cégeknél jellemzően létezik egy etikai szabályzat, amely tiltja a mobbingot és a diszkriminációt, mégis úgy látom, hogy a mindennapi munkában kevés figyelem terelődik a fenti témákra.

A praxisomban a számomra legmegdöbbentőbb eset néhány évvel ezelőtt történt, amikor egy női HR vezető ügyfelem azt mesélte, hogy ő már „megszokta”, „fel sem veszi”, ha a gyári munkások (akik felett egyébként részben munkáltatói jogokat gyakorol…), utána fütyülnek, ugyanis „erre a munkakörre úgysem lehet más embereket találni.”

A történet azért megdöbbentő, mert az említett hölgy ugyan vezetőként dönthet úgy, hogy a zaklatás ezen formája nem érdekli, nem zavarja, de az ugyanannál a cégnél dolgozó más női munkavállalóknak már nincs választásuk, el kell viselniük férfi kollégáik zaklatását.

A fenti helyzet jogász szemmel azért is érdekes, mert sem az Egyenlő Bánásmód Hatóságot, sem a bíróságot nem fogja érdekelni a munkaerőhiány, ha az adott cégnél a női munkatársakat zaklatják.
A fentiek miatt nem jó stratégia - még a munkaerőhiány közepette sem - a zaklatásos ügyek elkenése, ehelyett az ilyen esetek szigorú nyomon követése, szabályozása és szankcionálása ajánlott.

Dr. Fodor T. Gábor: Ha egy vegánt „szekálnak”, az zaklatás lesz, ha egy „különc” munkavállalót, az „mobbing”

Sajnos meglepően gyakoriak a fentiekhez hasonló ügyek. Sokszor a munkavállalói kollektíva vagy a munkáltató olyan magatartása vagy mulasztása is mobbingnak vagy diszkriminációnak minősülhet, amelyet elsőre nem gondolnánk annak.

Néhány példa a gyakorlatból:


A női munkavállalót a női főnöke folyamatosan „mikromanageli”, azt a látszatot keltve, hogy feladatai elvégzésére alkalmatlan.
A vegán munkavállaló ebédidőben rendszeres megjegyzéseket kap a kollégáitól világnézetével, életmódjával kapcsolatban.
A szintén vegán munkavállaló részére a munkáltató húsos ebédet akar biztosítani, arra hivatkozva, hogy a „többi munkavállaló is azt kapja”.

(A veganizmussal, vegetarianimussal, ételallergiával kapcsolatos esetek száma egyébként igen számos, pl. rendszeresen előfordul, hogy a céges rendezvényeken ezekre az igényekre nem gondolnak, azokra egyszerű „különcségként” tekintenek.)

Az „igen gyakori” kategóriába tartozik a munkavállaló zaklatása női mivolta miatt. Multinacionális környezetben szerencsére ez az általános magyarországi helyzethez képest némileg ritkább, de még mindig elég gyakori.

A mobbing és a zaklatás között a jogi különbség az, hogy a zaklatásnak a diszkrimináció egy súlyos formáját tekintjük, azaz a zaklatott személynek rendelkeznie kell egy, a törvényben felsorolt védett tulajdonsággal. A mobbing pedig olyan zaklató magatartás, amelynek alapja nem a zaklatott személy védett tulajdonsága. Azaz például, ha egy vegánt „szekálnak”, az zaklatás lesz, ha egy „különc” munkavállalót, az „mobbing”.

Kirúgták, mert a kollégái nem hívták el ebédelni

Egy minapi eset alapján egy munkavállaló azért kapott felmondást(!), mert szóvá tette, hogy őt egyedül a csapatból a kollégái nem hívták el ebédelni. Azon túl, hogy ez a felmondási indokolás sajátosnak nevezhető, a mobbing az érintett munkavállaló sérelmére valószínűleg megállapítható. Egy nagyvállalatnál a lehető legkülönbözőbb emberek dolgoznak. Különböző világnézetek, különböző szokások, különböző lelki és testi egészségi állapotok keverednek. Legyünk türelmesek, toleránsak egymással, és a HR részéről az egyik igen fontos feladat ennek a toleranciának a biztosítása.

Ha nem figyelünk a fentiekre, azzal az egyik legrosszabbat tesszük a cégünkkel. Senki sem akar ugyanis azzal a hírekben szerepelni, hogy munkatársukat diszkriminálták vagy zaklatták.

dr. Fodor T. Gábor
A Ferencz, Fodor T., Kun & Partners Ügyvédi Társulás munkajogásza
A Personal Hungary munkajogi és munkaügyi szakértője

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A dolgozók kétharmada heti 1-2 meetinget időpocsékolásnak tart

Magyarország első országos reprezentatív produktivitás kutatása egyebek közt arra keresett választ, hogy a hazai fehérgalléros dolgozók napi... Teljes cikk

Az empatikus munkahelyi vezetés sokkal hasznosabb, mint egy szál nőnapi virág!

Március 8-án ünnepeljük a nemzetközi nőnapot. Azonban az egynapos ünneplésnél sokkal fontosabb, hogy a nők minden nap komfortosan és biztonságosan... Teljes cikk

Nincs több email áradat szabadság után - így segít az AI felvenni újra a fonalat

Egy mesterséges intelligencia (AI) alapú alkalmazásnak köszönhetően többé nem kell órákat töltenie a munkavállalónak a hosszabb szabadság alatt... Teljes cikk