kapubanner for mobile
Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 4 éve

Így dolgozunk - ezeket a dokumentumfilmeket nézd meg a munka világáról

A munka világa sokszor egyáltalán nem csillogó és nem is mindig a sikerről szól. Hanem napi küzdelmekről, gyakran embert próbáló, ha nem embertelen körülmények között. A 21. században is sokszor kegyetlen munkáról készült dokumentumfilmekből szedtünk össze egy csokorra valót.

Az elmúlt év egyik nagy figyelmet keltő dokumentumfilmje az Amerikai gyáregység volt, amiről korábban mi is írtunk. A film Oscar-díjat kapott, és ismertségéhez hozzájárult az is, hogy Michelle és Barack Obama produkciós cége gyártotta. Az American Factoryben egy kínai milliárdos újraéleszt egy korábban bezárt General Motors üzemet, és 2000 amerikai fizikai dolgozónak ad munkát. Azonban a megváltozott elvárásokhoz és a modern technológiához való alkalmazkodás nem megy könnyen, ráadásul még a különböző munkakultúrák is összecsapnak.



2018 végén a budapesti Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon az ILO (Nemzetközi Munkaügyi Szervezet)-val együttműködésben a munka világáról, annak változásáról szóló dokumentumfilmek külön szekciót kaptak. Hét országból érkeztek a szemlére filmek, megmutatva, hogy a munkakörülmények, különösen az alacsonyan fizetett, alacsony presztizsű munkakörök esetén döbbenetesek tudnak lenni. Egy cseh film, a Limits of work alkotói megmutatják, hogy milyen a lerosszabbul fizetett, gyakran láthatatlan állásokban dolgozni. Egy újságíró, Sasha Uhlová hat hónapot töltött el ezeken a munkahelyeken. Egy kórházi mosodában, egy baromfifeldolgozóban, pénztárosként és egy hulladékfeldolgozó üzemben.



Ugyanezen a fesztiválon játszották az As we are told című dokumentumfilmet a svéd munkaügyi központokról, amelyek a legnépszerűtlenebb állami szervek. A film tanúsága szerint nagyon kevéssé hatékonyak hiszen egy tanácsadó mindössze tíz embert tud munkához juttatni egy évben, a tízből pedig csak egy talál aztán új munkahelyet. A kreatívan megalkotott filmben az interjúalanyok névtelenségét megőrzendő karton figurák személyesítik meg a szereplőket.

Az öt 21. századi munka „portréját” bemutató The Working Man's Death részei a YouTube-on elérhetők, és igen erős képsorokkal mutatja be az ukrán illegális bányászokat, kénkitermelőket Indonéziában, vágóhídon dolgozókat Nigériában.



És hogy egy magyar film is kerüljön a sorba, Tuza-Ritter Bernadett német koprodukcióban készült alkotását, az Egy nő fogságban-t számos nemzetközi filmfesztiválon bemutatták. A film, Maris története, a modern kori rabszolgaságról szól. Az asszony tíz évig dolgozott egy családnál, tulajdonképpen mindenféle ellenszolgáltatás nélkül. Miközben semmit nem tehetett engedély nélkül, sőt egy gyárban takarítóként megszerzett kis bevételét is elvették tőle.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek