kapubanner for mobile
Szerző: HR Portal
Megjelent: 3 hónapja

Itt a titkos munkaerő-tartalék: mit tudnak a nyugdíjasok?

2022-ben 110 ezer nyugdíjas dolgozott, ám ennél sokkal többet be lehetne vonni a munkaerőpiacra. Milyen munkákra jönnek? Milyen speciális igényeik vannak? Mi a motivációjuk a pénzkereseten kívül? Nyugdíjasokat közvető HR szakértőket kérdeztünk.

Nyugdíjas szövetkezet munkaerő-tartalék körkép-
images

Egyre súlyosabb a munkaerőhiány Magyarországon. Szakemberek szerint a megoldást nemcsak a külföldi munkavállalók behozatala jelentheti, hanem a munkaerő-tartalékok kiaknázása és ebben fontos szerepe lehet a nyugđíjasoknak.2,6 millió nyugdíjas vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy él jelenleg Magyarországon, közülük 110 ezren dolgoznak. Igaz a trend pozitív. 2009-ben még csak 31 000-en álltak alkalmazásban. 2019-től megugrott a létszám, ekkortól nem kellett járulékot levonni a nyugdíjas foglalkoztatottak béréből, és újabb segítség volt a szépkorúaknak, hogy 2022-től már szochó-mentes is a keresetük, ami a foglalkoztatót mentesíti.

Sok munkakörben bevethetőek

„Ha a nyugat-európai országok statisztikáit nézzük, sokkal magasabb a nyugdíjas foglalkoztatottak aránya, mint Magyarországon. Azt látom, hogy mi is ebben az irányban haladunk” – mondja Dolgos Attila, az Északi Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet elnöke. „Nagy segítség a nyugdíjasoknak, hogy a munkavállaláshoz elég, ha betérnek egy ügyfélszolgálati irodába, nem kell állásinterjúkra járniuk, olyan segítséget kapnak, amivel mind helyben mind pedig a végzettségnek, igénynek megfelelően gyorsan el tudnak helyezkedni” – állítja a szakember.

„2017 július 1-én alakult szövetkezetünk. Eleinte a hölgyek, valamilyen adminisztratív, leginkább ülő munkára munkára vágytak. A férfiak  portásként, vagy biztonsági őrként szerettek volna dolgozni, ám ilyen ajánlatunk kevesebb volt akkoriban – mondta Tóth Gabriella, a Viapan Group nyugdíjas szövetkezetének elnöke. Jelenleg számos takarítói állásuk van, viszonylag sok nyugdíjasuk el is vállalja ezt a munkát, ezen kívül konyhai kisegítő éttermi kisegítő, szakács, pultos, pénztáros, eladó, árufeltöltő munkakörre is bőven várnak jelentkezőket, de betanított munkák is elérhetők. Előfordul, hogy könyvelői, adminisztrátori munkára keresnek nyugdíjast, mérnökök, CNC-programozók, lakatosok, festők is találhatnak munkát náluk – teszi hozzá Tóth Gabriella. Emellett számos mezőgazdasági szakmunkára várják a nyugdíjasokat, ezek persze többnyire márciustól novemberig tartanak. A nyugdíjas munkavállalók a piacon fellelhető szinte összes álláslehetőséget képesek betölteni, beleértve akár a divatszakmákat is, mint az IT szektor. Természetesen nem ez a jellemző, de egyébként létezik kimondottan IT-szektorban teljesítő nyugdíjas szövetkezet is, akiknek kizárólag ez a profiljuk.

Hasonlóak a lehetőségek a Pannon-Worknél is. Beleznay Kitti budapesti kirendeltségvezető-helyettes szerint általánosságban irodai, adminisztratív vagy korábbi tapasztalataikra épülő szakmai munkakörökben, valamint könnyebb fizikai pozíciókban is dolgoznak a nyugdíjas munkavállalók. Fontos, hogy a munkakör alkalmazkodjon a különböző szükségleteikhez és készségeikhez – teszi hozzá.

A délelőtti munka és a részmunkaidő a sláger

Az óradíjak változók a különböző munkakörök és területek szerint. A szakképzettséget nem igénylő szellemi vagy könnyű fizikai munkák jellemzően bruttó 1600 – 1900 Ft/órás skálán mozognak, míg a szakképzettséget igénylő munkakörök bruttó 1847 Ft-tól indulnak. Dolgos Attila szerint végzettségtől, munkaidőtől, beosztástól függően 2500-3000 forint fölötti bruttó órabér is előfordul. (A nyugdíjas szövetkezeten keresztül történő foglalkoztatással 15%-os személyi jövedelemadót vonnak a bruttó bérből.)

Ritka, mikor egy nyugdíjas egy teljes állásnyi munkára jelentkezik. Gyakran keresik a délelőtti műszakokat és a 4, 6 órás/napi munkaidők is népszerűek – teszi hozzá Beleznay Kitti. Az Északi Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet elnöke szerint vannak, akik időszakosan vállalnak munkát náluk, azonban sokan vannak azok is, akik havi 120-140 órát dolgoznak. Ha napi 8 órában szeretnének elhelyezkedni, akkor nem feltétlenül heti öt napban, hanem a heti 25-35 óra közötti időtartamú munkavállalás az, amit szívesen vállalnak a szépkorúak. Emellett nagyon fontos a munkahely elhelyezkedése is, hogy ne kelljen egy órát-másfelet utazni, míg beérnek a munkába. Dolgos Attila, aki Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekvédelmi Szövetsége (KözÉSZ, ez a nagyobb nyugdíjas szövetkezetek szervezete – a szerk.) alelnöke is úgy látja: az életkorból is eredendően az éjszakás munkalehetőségek nem sorolhatók a közkedvelt és elsőként választott alternatívák közé, ugyanígy a nehéz fizikai munkák sem. Sokan abban a munkakörben helyezkednének el, amiben eddig is dolgoztak. Ám akadnak olyanok is szép számmal, akik nem szeretnélek ott munkát vállalni, ahol „40 évet lehúztak”.

Dolgos Attila szerint az is jól kirajzolódott az elmúlt évek során, hogy vannak bizonyos időszakok, mint a karácsony előtti időszak vagy a tavasz, amikor többen dolgoznának, aztán nyáron, illetve karácsonykor inkább az unokákra vigyáznának, vagy a családjukkal szeretnének több időt tölteni.  Nyugdíjas korosztálynál nem ritka, hogy orvoshoz kell menniük, vagy hirtelen megjelennek a gyerekek külföldről vagy hirtelen megbetegszik egy unoka és a nagyszülőnek kell vigyáznia rá, vagyis már nem szeretnének heti 5 napban 8 órát dolgozni – meséli a speciális kihívásokat Tóth Gabriella. A Viapan Group nyugdíjas szövetkezetében, hogy ha egy cég minden napra kér nyugdíjas munkavállalót, akkor azt javasolják, hogy ne ragaszkodjanak egy munkavállalóhoz, hanem engedjék meg, hogy két dolgozót delegáljon a munkaközvetítő. Ha szükséges, tudnak cserélgetni egymást között akár napokat vagy heteket, a váltótárs pedig intézheti az ad-hoc tennivalóit. „Egyfajta teljesítési csoportok ezek. A partnereknek biztosabb így a munka elvégzése, nekünk meg biztosabb a teljesítésünk” – vázolja a megoldást Tóth Gabriella.

A közösség is nagy vonzerő számukra

A szövetkezeti munkavégzéssel az idősek a nyugdíjuk mellett, akár plusz 60-80 % bevételre tudnak szert tenni, ami minőségi javulást eredményez az életszínvonalukban. Az anyagi motiváció a Viapan Group szerint a nyugdíjasok mindössze 20-30%-át sarkallja munkára. Ám ami legalább ennyire fontos az időseknek az a fontosság érzet, a szociális kapcsolatok építése, az új emberek megismerése – mondja Dolgos Attila. A nyugdíjas szövetkezeteknek ezért van egy társadalmi szerepvállalási színterük is, ahol plusz programokkal, vagy oktatási lehetőségekkel szolgálják ki az érdeklődőket, ami rendkívül vonzó a nyugdíjas korosztály számára.

„Mi nem csak munkát adunk a nyugdíjasainknak, hanem nagyon sokat törődünk az ő lelki egészségükkel is” . Folytatja Tóth Gabriella. Rendszeresen programokat szervezünk nekik, vannak szűrési lehetőségek, ajánlunk hétvégi programokat, szerveztünk már nekik társas utazástól kezdve mikulás napot az unokákkal, filmvetítéssel, főzőversenyt és még sorolhatnám. Valójában így érzik a tagjaink, hogy tartoznak valahová, van, aki ezért jön hozzánk, más azért, mert egyszerűen nem akarja egész nap tétlenül tölteni, hanem nagyon szeretné a szabadidejét még hasznosan eltölteni és úgy érzi, hogy még van benne ehhez aktivitás. Más a saját egzisztenciáját félretéve a családjára, az unokákra és a gyerekeire gondol, hogy tudjon nekik anyagilag segíteni. Robert De Niro a Kezdő című filmben fogalmazta ezt meg a legjobban: A zenész addig nem megy nyugdíjba míg van benne zene” – avat be a részletekbe a Viapan Group nyugdíjas szövetkezetének elnöke.

Lojálisak, megbízhatóak, könnyen beilleszkednek

„Ha multinacionális foglalkoztatókkal tárgyalunk, akkor az elejétől fogva érzékenyítjük őket arra, hogy a generációk összecsiszolására figyelni kell. Erre sokan nyitottak is, igazán kevés esetben okoz ez nehézséget. Rengeteg helyen van arra a jó példa, hogy fiatalok gördülékenyen együtt dolgoznak az idősekkel és számos értékes tapasztalatot át tudnak venni, el tudnak sajátítani a nyugdíjas kollégáktól” – mondja Dolgos Attila. A Pannon-Work tapasztalatai szerint az integráció folyamata általában pozitív, de fontos a generációs különbségek tudatosítása és a kölcsönös tisztelet. A tudásmegosztás és a mentorálás lehetőségeit hangsúlyozzuk, és a kommunikációban is igyekszünk a kölcsönös megértést erősíteni – vázolja a helyzetet Beleznay Kitti.

Kedvelik a foglalkoztatók ezt a korosztályt, mert lojálisak, és megbízhatóak.„Egyébként a nyugdíjas munkát kiegészítésként használjuk például a diákfoglalkoztatás mellé. Több partnerünknél jól kiegészíti egymást a két üzletág, például amíg a diákok iskolában vannak, mondjuk a korai órákban, addig a nyugdíjasok nagyon szívesen mennek dolgozni, viszont ők már nem mennek késő délután, este, amikor meg a diákok abszolút fogékonyak a munkára, valamint akkor van lehetőségük, idejük is rá. Emellett a vizsgaidőszakot is könnyen lehozzuk ezzel a megoldással” – mondta Tóth Gabriella. „Akár egy nagyvállalatnak, vagy akár egy kisebb cégnek, rendkívül fontos a szakmaiság, a lojalitás, a megbízhatóság melyek ennél a korosztálynál meglévő nagy értékek, ezzel a cégek egyre inkább tisztában vannak” – jelentette ki az Északi Szomszédok elnöke, Dolgos Attila.

Kereskedelemben, takarítói munkákban fontos tartalék

Úgy látja, a nyugdíjasok a kereskedelemben mindenképp óriási munkaerő-tartalékot jelenthetnek, takarítói munkák tekintetében szintén. A könnyű fizikai munkákban egyértelműen nagy potenciál van a nyugdíjasokban, természetesen sokkal több kékgalléros mint fehérgalléros pozíciót kell betölteni, azonban az irodai munkákban is maximálisan helyt tudnak állni – ebből egyébként jóval több nyitott pozícióra is van igény a részükről, mint a jelenlegi kínálat – mondja a KözÉSZ alelnöke.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Nincs szükség HR-re - állítja a korábbi Facebook-alelnök

A cégeimben nincs HR osztály, egyetlen HR-es sem dolgozik nálam - jelentette ki Chamath Palihapitiya, a Social Capital alapítója, a Facebook egykori... Teljes cikk

Itt a titkos munkaerő-tartalék: mit tudnak a nyugdíjasok?

2022-ben 110 ezer nyugdíjas dolgozott, ám ennél sokkal többet be lehetne vonni a munkaerőpiacra. Milyen munkákra jönnek? Milyen speciális igényeik... Teljes cikk

Csökkentek a női kinevezések az igazgatótanácsokban 2023-ban

Kevesebb nőt nevezetek ki igazgatósági tagnak 2023-ban, miközben felértékelődött a politikai tapasztalat a kiválasztásnál – derül ki az EY... Teljes cikk