kapubanner for mobile
Megjelent: 1 éve

Miért kellenek a külföldi vendégmunkások?

Miért jönnek? Miért pont Ázsiából? Letörik a magyar béreket? Meddig maradnak? A harmadik országból érkezők munkavállalásáról rendszeresen cikkezünk. Most az olvasóink körében felbukkanó kérdéseket tettük fel Küzmös Lászlónak, a harmadik országból is toborzó Get Work Trend tulajdonosának.

Küzmös László Get Work Trend tulajdonos-

Miért kell harmadik országból vendégmunkásokat hozni Magyarországra?

A magyar munkaerőpiacon nincs megfelelő számú és képzettségű munkaerő. Az EU keleti tagországai vonzó célpontjai az ipari befektetőknek, Ázsiából és Európa nyugati feléről is jönnek gyártó kapacitások. Folyamatosan érkeznek a beruházások Magyarországra a gépgyártásban, az autóiparban, a könnyűiparban, a feldolgozóiparban és az építőiparban. Csak idén több 10 000 új munkahelyet jelentettek be a vállalatok. Ezen kívül a vendégmunkások a hazai munkahelyek megőrzéséhez is hozzájárulnak. Ha nincs meg a létszám, akkor tovább is állhat egy gyár az országból.

 

A KSH legutóbbi adatai szerint 2022. októberben 176 000 embernek nem volt munkája Magyarországon. Ebből nem lehet feltölteni a létszámot?

Természetesen nyitva állnak a pozíciók minden magyar munkavállalónak és munkanélkülinek. Azt tapasztaljuk azonban, hogy a gyári, betanított, többműszakos munka nem vonzó számukra vagy nem alkalmasak rá vagy nem hajlandóak ezért áldozatot hozni, például elköltözni lakóhelyüktől.

A munkaadók zöme végigjárta az utat: első körben helyben keresett munkavállalót, mert az a legolcsóbb. Második lépésben a telephely körüli 50-100 kilométeres körben toborzott és buszoztat máig. Ha nincs innen sem elegendő munkaerő, akkor még távolabbról kell hozni , akiket már szállásoltatni szükséges, ami a legdrágább megoldás. Ha már szállásoltatással sincs megfelelő számú és képzettségű magyar, akkor jön a külföldi toborzás.

 

Miért pont Ázsia? A határon túli magyarok körében vagy a Balkánról nem lehetne toborozni?

A határon túli magyar munkaerő-tartalékok elfogytak. Erdélyből - ahogyan a Balkánról is - inkább Nyugat-Európa felé veszi az irányt a munkaerő. Az orosz-ukrán háború előtt Ukrajna fontos forrást jelentett a visegrádi országoknak. Ugyan máig veszünk fel ukrán menekülteket, de kis számban. A több százezer Magyarországra érkezett menekült Nyugat-Európába távozott tőlünk és nem is munkavállalási céllal érkeztek, hanem a háború elől menekültek.

Akkor miért Ázsia? A multi cégeknek vannak tapasztalatai ázsiai dolgozókkal. Számos dél-koreai központú cég épít gyártó bázist vagy bővül Magyarországon. Ezek jól ismerik a mongol, vietnámi, indonéz és fülöp-szigeteki munkavállalók mentalitását, munkabírását. Ezen kívül néhány ország - például a Fülöp-szigetek - munkaerő-exportra rendezkedett be. Állami programokkal segítik az emberek felkészülését a külföldi munkavállalásra. Az ottani gazdaságra, vásárlóerőre jelentős hatással van a vendégmunkások által hazautalt pénz.

 

Itt maradnak a vendégmunkások vagy a munka végeztével hazatérnek?

Két évre kaphatnak munkavállalási és tartózkodási engedélyt, ami meghosszabbítható. Ha tehát a munkaadó és a munkavállaló is akarja, akkor hosszú távon nálunk maradhatnak. Országfüggő, ki, hogyan viszonyul a külföldi munkához. Azt látjuk, hogy a fülöp-szigetekiek és az indonézek csak munkavállalási célból érkeznek, nincs mögötte letelepedési szándék. A mongolok és a vietnámiak fele maradna, fele visszatérne hazájába.

 

Milyen pozíciókba jönnek?

Jellemzően betanított, gyári munkára. Jelenleg szakmunkás pozícióknál nehézkes az EU-n kívüli végzettség elismertetése. Akár fél évig is eltarthat a folyamat, ez alatt nem tud a munkavállaló a szakmájában dolgozni. Egy AWI-hegesztő pedig nem vállalja azt, hogy több hónapig gyártósoron dolgozzon. Úgy tudjuk, itt kormányzati szinten zajlanak tárgyalások. A vendéglátásban és a szállodaiparban még ki lehetne aknázni a külföldi forrást.

 

Drágább a külföldi munkaerő foglalkoztatása, mint a magyaré?

Aki már magyarokat szállásoltat, neki nem sokkal, legfeljebb a repülőjegy árával és a fordítási költségekkel. Ha angol a vállalat egyik munkanyelve, akkor Fülöp-szigeteki vendégmunkások esetén még fordítási költség sincs, ugyanis ők jól beszélnek angolul.

 

Letörik a magyar fizetéseket? Egyáltalán milyen fizetéseket kínálnak a cégek gyári munkára?

Bruttó 200 000-500 000 forint között lehet keresni. Hogy ebben a sávban mennyi a fizetés, az a földrajzi régiótól, a betanítás nehézségétől, a munka összetettségétől, a technológiai környezettől, a munkaerő pótlásától és a munkaadó pénztárcájától függ. Amikor a külföldiek elkezdenek Magyarországon dolgozni, akkor elképzelhető, hogy az első néhány hónapban kevesebbet keresnek, mint a már ott termelő magyarok. Ám a betanulás után nincs különbség alapbérben. A havi nettó fizetést a túlóra és a műszakpótlékok befolyásolják. Azt látjuk, hogy a külföldi vendégmunkások jobban hajlanak a három műszakra, a túlórára, mint a magyarok. Ők ide pénzkeresesti céllal jöttek, maximalizálni akarják a bért.

 

Csorbíthatják a magyar munkavállalók jogait?

Inkább azt látjuk, hogy azok a munkaadók, akik külföldieket is felvettek - jobban figyelnek a munkavállalók speciális igényeire. Látunk példát arra, hogy vallásgyakorlásra külön termet hoz létre egy cég és beépíti a napi munkaidőbe az imát. És a rugalmasság a magyarok felé is megjelenik munkaszervezésben, műszakbeosztásban. Szakszervezetet ugyan vendégmunkások nem alapítanak, inkább “Viber-csoportokba” tömörülnek, aminek nagyobb ereje is lehet egy szakszervezetnél: itt őszintén és sokan beszélnek bánásmódról, bérezésről, összehasonlítják a különböző helyen elérhető fizetéseket és konkrét számokkal, tényekkel mennek a munkaadóval tárgyalni.

A nyitóképen Küzmös László

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A kiküldetés a legelőnyösebb, avagy fontos tájékozódni a külföldi munkavállalás lehetőségeiről

A külföldi munkavállalásnál a kiküldetés előnyeire hívta fel a figyelmet az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) keddi... Teljes cikk

Lehet távmunkázni, csak előléptetés nem jár érte

A világ egyik legnagyobb technológiai vállalatának tartott Dell új irányelvei szerint nem jár előléptetés azoknak a munkavállalóknak, akik nem... Teljes cikk

Sok vezetőt hozhat nehéz helyzetbe az új bevándorlási törvény

Sok hazai vállalatnak okoz problémát, hogy vezető vagy magas pozícióban lévő külföldi kollégáik papíron igazolt végzettség hiányában az új... Teljes cikk