kapubanner for mobile
Megjelent: 10 hónapja

Hogyan lehet jól felvenni vietnámi vendégmunkásokat?

Az utóbbi hónapokban megjelentek kritikus hangok a vietnámi munkavállalókkal kapcsolatban néhány munkaadó körében (“Eltűnnek.” “Eleve nyugatra akartak menni.”) Küzmös László, a Get Work Trend tulajdonosa szerint ha alapos és jól előkészített a toborzás, akkor motivált és a cégnél maradó munkavállalók érkeznek. A kölcsönzőcég több mint 1000 vietnámi vendégmunkást hozott az utóbbi egy évben Magyarországra és minimális körükben a fluktuáció. Küzmös László elmondja, ők hogyan csinálják és miért éri meg egy cégnek a vietnámiakra építeni.  

Küzmös László Get Work Trend Vietnám-

Az utóbbi másfél évben indult el a toborzás Vietnámból a magyar gazdaságba. Az orosz-ukrán háború kirobbanása után a magyar kölcsönzőcégek fókusza Ukrajnáról a Távol-Keletre került. A Get Work Trend - minősített kölcsönbeadóként - az elsők között kezdte el kiépíteni toborzási bázisát Vietnámban, a Fülöp-szigeteken és Mongóliában. Másfél év alatt több mint 1000 vietnámit hoztak magyar gyártó és építőipari cégekhez, elsősorban betanított és segédmunkásokat, takarítókat, konyhai kisegítőket, felszolgálókat. Megbízóik az Észak-Dunántúlon, Budapesten és kelet felé az M3-as autópálya melletti ipari területeken alkalmazzák őket.

Ajánlással keresik meg a vietnámi jelölteket

Vietnám méretében tízszer nagyobb a magyar munkaerőpiacnál, szinte kifogyhatatlan forrást jelent: 99,5 millióan lakják, 51 millióan állnak alkalmazásban, 1 millióan munkanélküliek. A Magyarországra települt távol-keleti (főleg dél-koreai) hátterű cégeknek van tapasztalata velük, ezért is rendelnek onnan vendégmunkásokat. 

A sikeres toborzás kulcsát Küzmös László a Magyarországon élő vietnámi kisebbségben látja. A Get Work Trend a tőlük kapott referenciák és javaslatok alapján keres és csekkol jelölteket a távol-keleti országban, jellemzően nem a fővárosban, Hanoiban, hanem kisebb településeken. “Így már van egy kapcsolat a jelölt és Magyarország között, ezek a munkavállalók sokkal kisebb eséllyel akarnak más országba távozni” - fogalmaz az ügyvezető.

Vonzó a magyar bér, háromszor többet keresnek mint Vietnámban

A Fülöp-szigetekiekkel összevetve a vietnámiak alkalmazása olcsóbb. Míg a filippínóknak a magyar munkaadó fizeti a repülőjegyét Budapestre, addig a vietnámiak saját zsebből. Ráadásul a vietnámiaknak vonzóbb a magyar bér: az ottani fizetés három-négyszerese kereshető nálunk, míg a Fülöp-szigetek esetén kétszeres a bérkülönbség. Egy vietnámi munkavállaló hazájában nettó 150-200 dollár kap gyári munkáért, addig Magyarországon nettó 500-700 dollár közötti összeget túlórával és pótlékkal, sőt a szállást és a napi egyszeri étkezést fizeti a munkaadó. Ha a bruttó minimálbéreket nézzük, akkor is látszik a különbség: a magyar 232 000 forint, a vietnámi 68 000 forintnak megfelelő dong.

Küzmös László elmondta, hogy a jelölteket kinti partnerük szólítja meg, az állásinterjút a Get Work Trend és megbízói közösen végzik videókonferencia-hívással. Megbízható eszköznek tartja ezt, célzott kérdésekkel kideríthető a pályázó motivációja, munkához való hozzáállása, jó a beválási arány.

A toborzási idő - a megrendeléstől számítva a vendégmunkások gyárkapuban való megjelenéséig - továbbra is 12-15 hét között mozog. Ennek elsődleges oka a bürokrácia, azon belül is az idegenrendészeti eljárás elhúzódása. A HR szakember reméli, hogy a novemberben hatályba lépő új vendégmunkástörvénnyel a hatósági ügyintézés, engedélyeztetés is gyorsulni fog. 

Nagy munkabírásúak, keresik a túlórát

Küzmös László megbízóik eddigi tapasztalairól elmondta, hogy egyértelműen pozitívak. A vendégmunkások egy hónap után teljes értékű termelési munkát végeznek, nagy munkabírásúak, fegyelmezettek, alázatosak, azonnal jelentkeznek túlórára, vállalják a többműszakos munkát. Egyetlen céljuk van: minél több pénzt keresni és minél több pénzt hazautalni szeretteiknek.

A szállásnál lényeges a jól felszerelt és tágas konyha, ugyanis szeretnek maguk sütni-főzni. Emellett az erős Wifi kapcsolat, hogy tudják tartani a kapcsolatot otthon maradt családtagjaikkal.

Kell tolmács a gyárakba

A vietnámi vendégmunkások gyengéje, hogy nem beszélnek világnyelveket. “Csak olyan cégnek érdemes vietnámiakban gondolkodnia, akik el tudják fogadni, hogy kell tolmács a gyárba” - mondja a HR szakértő.  A Get Work ügyfeleinél magyarországi vietnámiak tolmácsolnak, a cég elkészíti a munkavégzéshez szükséges írásbeli anyagokat a dolgozók anyanyelvén.

Küzmös László elmondta, hogy a magyar többség és a vietnámi vendégmunkások egymás mellett élése nem okozott eddig feszültséget az országban. A vietnámiak üzletek, áruházak üzemeltetőiként eddig is jelen voltak a hétköznapokban, még akkor is, ha sok magyar “kínaiként” azonosította őket. A vendégmunkások sem keltenek nagy feltűnést vidéken, jellemző rájuk az alkalmazkodás. Így ha az eddigieknél nagyobb számban jelennek meg, szerinte az sem kelt visszatetszést a magyar közösségekben.

A nyitóképen Küzmös László

  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Így csábítanak a cégek a HVG Állásbörzén

Még ma estig több mint száz munkaadóval személyesen találkozhatnak azok az álláskeresők, akik ellátogatnak a Papp László Budapest Sportarénába a... Teljes cikk

Hogyan lehet összeállítani konyhai személyzetet kizárólag thai munkavállalókkal?

A vendéglátóipar utóbbi években jellemző hullámvasútja rengeteg érdekes esetet hozott. Az éttermek egészen más felfogásban és koncepcióval... Teljes cikk

33 ezer állás vár betöltésre: több lett a hirdetés márciusban

Februárról márciusra 31 665-ről 33 089-re nőtt a magyar weben meghirdetett álláshirdetések száma. Ez közel 1424-gyel-gyel több az előző... Teljes cikk