kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

Diákok és nyugdíjasok enyhíthetik a nyári munkaerőhiányt

A munkaerőpiacon a diákok és a nyugdíjasok foglalkoztatásában rejlő tartalékokra és lehetőségekre hívja fel a figyelmet Küzmös László, a Get Work Trend HR szolgáltató tulajdonosa. Iskolaszövetkezetük és nyugdíjasszövetkezetük révén több ezer munkavállalót tudnak a megbízók rendelkezésére bocsátani akár néhány napon belül. Miért éri meg ezt a két csoportot alkalmazni? Mire figyeljünk a betanításnál?

Küzmös László Get Work Trend tulajdonos-

Idén januártól különösen megéri 25 év alatti munkavállalót alkalmazni a munkáltatóknak. A fiatalok az szja-mentességgel a bruttóban ajánlott fizetést teljes egészében megtarthatják, ami vonzóvá teszi számukra a munkavállalást. Egy heti 20 órát (napi 4 óra) 1500 forintos órabérért dolgozó fiatal havonta 120 000 forintot tehet zsebre. Sőt, a HR szakember arra is lát példát, hogy valaki délután 2 és este 10 óra között dolgozik. Már messze nem igaz az a vélekedés sem, hogy a diákok csak szünidőben dolgoznak. Bár a csúcs továbbra is június-július-augusztusra esik.

Rugalmasak és gyorsan tanulnak a diákmunkások

A diák munkaerő előnye a cégeknek, hogy gyorsan munkába állíthatóak, rugalmasak, könnyen átcsoportosíthatók, gyorsan tanulnak és a megkereshető pénz motivációt jelent számukra. A 290 000 magyar diákmunkásból 120 000-en iskolaszövetkezeten át dolgoznak, a többiek közvetlenül munkaadóknál. “Diákként azért is érdemes egy iskolaszövetkezetbe belépni, mert a szolgáltató több tucat munkaadóval van kapcsolatban. “Ha egy munka megszűnik vagy más igényei, céljai vannak a fiatalnak, akkor másik cégnek ajánljuk ki” - mondja Küzmös László.

Szintén előnyös lehet az iskolaszövetkezeten át történő alkalmazás a munkaadónak: nem kell foglalkozni a toborzással, a szövetkezet projektvezetője gondoskodik a létszámról, a gyár, üzem, bolt kapujáig kíséri a fiatalokat és csak a ledolgozott órák után kell fizetni.

A fiatalok kiválóan bevethetőek kampányokra, szórólapozásra, raktári munkára, adminisztrátornak, gyakornokoknak a legkülönbözőbb területeken - marketing, értékesítéstámogatás, supply chain stb. és nyelvtudásuk is hasznos lehet a cégeknek. Küzmös László felhívja a figyelmet, hogy a munkatapasztalat nélküli kezdő diákmunkások külön felkészítést igényelnek a munka világára, ám ezek után kiváló munkavállalóvá válnak. Az érettségi vagy a diplomázás után pedig a cég kötelékében tarthatóak, így ez az időszak akár egy hosszú próbaidővel is egyenértékű lehet.

A digitalizáció ezt az iparágat is elérte. Már személyes találkozás nélkül is be lehet lépni a fiataloknak az iskolaszövetkezetbe, elektronikusan aláírni a szerződést és kezdődhet is a munka.

Alaposak és van munkarutinjuk a nyugdíjas munkavállalóknak

“Nagy potenciált látok a nyugdíjasok foglalkoztatásában. Jelenleg az összes nyugdíjas alig 10 százaléka dolgozik, több tízezer embert be lehet vinni az álláspiacra” - fogalmaz a másik értékes csoportról Küzmös László.

A Get Work az elsők között alakította meg nyugdíjasszövetkezetét 2017-ben, amint erről a törvényi szabályozás megszületett. A szeniorok motivációja sokrétű: akadnak, akiknek a nyugdíj kiegészítésére kell a pénz, másokat a társasági élet, megint másokat a munka fizikai és mentális egészségmegőrző hatása motivál. A Get Work Nyugdíjasszövetkezetnek több ezer tagja van. “A fiatalokkal ellentétben őket nem csak a közösségi médiában, hanem offline eszközökkel, személyes kapcsolatok révén lehet megtalálni. Velük jellemzően papír alapon szerződünk, bejönnek irodáinkba, mert fontos nekik a személyes találkozás” - folytatja Küzmös László.

Ahogyan minden más csoportnál, itt is orvosi alkalmassági vizsgálat után indulhat csak a munkavállalás. Akad, aki csak napi 4 órát vállal, ám napi 8 órás műszakokra is van példa. Előfordul az is, hogy két nyugdíjas párban lát el egy teljes állást/műszakot 4-4 órában.  A bruttó órabérek 1200-1600 forint között mozognak.

Küzmös László elmondta, hogy a nyugdíjasok betanítása egyszerűbb munkákra könnyű: nagy a munkarutinjuk, az évtizedek alatt kialakult bennük a munkafegyelem, megbízhatóan dolgoznak. Megbízóként figyelni kell azonban speciális igényeikre: például az üzem vagy az üzlet ajtajáig érdemes szállítani őket. Város széli, tömegközlekedéssel nehezen megközelíthető telephelyre nem szeretnek kijutni saját erőből.

A diákkal ellentétben a nyugdíjasszövetkezeti tagságnak nincs felső korhatára, így aki belép, az élete végéig tag maradhat. A legtöbben azért 70 év alattiak.

Küzmös László elmondta, hogysok nyugdíjas dolgozik operátorként, szobaasszonyként, kasszásként, eladóként, nagyon hatékonyak a leltározásban. “Ismerek olyan tapasztalt nyugdíjast, aki műszaki dokumentációt készít egy autóipari beszállító cégnek és menedzseri fizetést kap kézhez” - mond egy extrém példát a HR szakember.

A nyitóképen Küzmös László

(támogatott tartalom)

  • 2023.12.07IV. euChance KLUB Negyedik alkalommal és idén utoljára gyűlik össze az euChance Klub! Az izgalmas témák mellett értékeljük majd a Klub első évét is: sikerek és megoldásra váró feladatok számba vétele és a következő év tervezése.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Októberben csökkent az álláshirdetések száma: még így is közel 36 ezer ajánlat

Szeptemberről októberre az Állásportál.hu által a magyar weben szemlézett álláshirdetések száma 2087-tel csökkent. A legnagyobb visszaesés a... Teljes cikk

Tízezer alá esett a Tesco létszáma, 140 fővel dolgoznak kevesebben a Morgan Stanley-nél

Júliusról augusztusra 264 fővel, 9802 főre csökkent a Tesco létszáma, a Magyar Postánál 304 fővel dolgoznak kevesebben, a Morgan Stanley-nél pedig... Teljes cikk

A covid alatt sem épített le, hanem értékesítőket vett fel, új piacokat keresett: Feleki Attila, HR-Rent Kft.

A Dél-Dunántúlon és Győrben aktív, a fémipari toborzásban különösen erős, német nyelvterületre is közvetít magyarokat a pécsi központú... Teljes cikk