kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

Présben a gyártó cégek: hogyan lesz elég kékgallérosom?

Szinte teljes a magyarországi foglalkoztatás, ám a termelő cégek megrendelései nőnek, miközben háborút vívnak a szomszédban. Új stratégia kell a megfelelő létszámú és képzettségű munkaerő megszerzéséhez. Milyen új utak kínálkoznak? Hogyan csinálják a nagy gyártó cégek? Erre is választ kaphatnak, akik eljönnek szeptember 28-án a legnagyobb hazai kékgalléros toborzási konferenciára, a recruiTECH BLUE-ra. Toldi Gábor főszervezőt kérdeztük az aktuális álláspiaci folyamatokról.

Toldi Gábor-

“Még egyáltalán nem érezni a magyar termelő szektorban a válság jeleit. Éppen ellenkezőleg: folyamatos a bővülés, nőnek a megrendelések, és Kelet-Európából is elkezdte néhány cég kapacitásai egy részét a stabilabb Közép-Kelet-Európába áthelyezni” - mondja a toborzási szakértő.
 
Toldi Gábor szerint több ezer kékgalléros munkavállalóra lenne szüksége a magyar gyáraknak a megrendelések teljesítéséhez, ami az országon belüli álláspiacról irreálisnak tűnik. A KSH által mért 3,6 százalékos munkanélküliségi ráta gyakorlatilag teljes foglalkoztatást jelent, aki tud, akar dolgozni és minimálisan rugalmas, annak van munkája. Elfogytak a tartalékok a hazai munkaerőpiacról.
 
Nehezíti a helyzetet, hogy az utóbbi években felpörgött ukrán toborzás is leállt. A munkaképes korú férfiak nem hagyhatják el az országot a háború miatt, a Magyarországra érkezett több mint félmillió menekültnek pedig csak töredékét sikerült a hazai álláspiacra integrálni. Egyrészt többségében nők és gyerekek jöttek a háború elől menekülve, nem feltétlenül munkavállalási céllal, másrészt Nyugat-Európa vonzóbb alternatíva számukra.
 
Sőt, az a veszély is fennállhat, hogy az itt dolgozó még a háború előtt érkezett nagyjából 50 000 ukrán vendégmunkás is elkezd fogyatkozni. Több helyről arról számoltak be HR vezetők, hogy romlott körükben a Magyarországról kialakult kép, főként a háború politikai kezelése miatt, és már nem érzik magukat annyira jól Magyarországon.

Nehezíti a helyzetet, hogy kevéssé vonzó a magyarok körében a három műszakos munkarend, a munkavállalók nagyobb rugalmasságot szeretnének. Éppen ezért a kompenzációs struktúra újragondolására is szükség lenne.
 
A gyárak döntéshozói nem csak a munkaerő rendelkezésre állása miatt vannak présben. Akadoznak az ellátási láncok, drágulnak az alapanyagok. „Folyamatos a béremelési nyomás, az év eleji kétszámjegyű béremelést felfalta az infláció. Ezért több cég júniusra hozta előre bérkorrekcióját, hogy legalább a reálkeresetek ne csökkenjenek” - jegyzi meg Toldi Gábor.

Mit lehet tenni ebben a helyzetben?

A kékgalléros toborzási konferencián sallangok nélkül gyártó cégek HR vezetői beszélnek arról, milyen jó gyakorlatokat alakítottak ki e nehézségek leküzdésére. Legalább négy válasz lehetséges.
 
EU-n kívüli (“harmadik országbeli”) munkavállalók felvétele és szervezetbe illesztése
 
Tavaly szeptemberben egy kormányrendelet könnyítette az EU-n kívüli toborzást. Minősített munkaerő-kölcsönzők gyorsított és egyszerűsített eljárással hozhathatnak be munkavállalókat 9 országból két éves határozott idejű szerződéssel. Most sok új gyártó cég új célországot keres Ukrajna helyett.” A konferencián 4-5 cég HR igazgatója mondja el saját példán, hogyan zajlott a toborzás, mire kell figyelni a külföldiek csapatba illesztésekor, milyen tapasztalatokat szereztek az egyes országok - például mongol, fülöp-szigeteki, vietnámi – munkavállalóival” - mondja Toldi Gábor.
 
Automatizáció, robotizáció
 
Ha nincs munkás kéz, jöjjenek a gépek! Az élőmunka kiváltására megjelentek a kollaboratív robotok az autóiparban, a raktárakban az anyagmozgatásban is növekszik a szerepük. A HR-nek bele kell állnia a munkakör-elemzésbe, a kompetenciavizsgálatba, a termelésszervezés megújításába, hogy több élő munkaerőt tudjon kiváltani. Hogy ez miként lehetséges és milyen új élőmunkát kiváltó megoldások vannak, ebbe is betekintést nyerhetnek a résztvevők robotgyártóktól és robotokat használó cégektől.
 
Online toborzás - hatékonyabban
 
A toborzási szakértő szerint az állásportálok kisebb hatékonysággal hoznak megfelelő számú kékgalléros jelöltet. A HR és a személyügyi marketing egyre többet költ a Facebookon és a Google-on. Milyen speciális tudás kell az online toborzáshoz? Hogyan lehet fejleszteni ezt a tudást a szervezetben? Erre is választ kaphatnak a résztvevők. 
 
Válassz egy jó kölcsönzőt
 
Ha belső erőforrásból nem megy a kékgalléros toborzás, akkor érdemes egy munkaerő-kölcsönzőt megbízni ezzel. Nagy a szolgáltatók kínálata, nehéz választani. Melyik kölcsönzőnek mi az erőssége, mire specializálódott, mennyi időn belül hoz dolgozót mely országokból? Ez is kiderül egy izgalmas programon, a kölcsönző / közvetítő cégek versenyén. A két évvel ezelőtti jelöltmenedzsment szoftverek (ATS) versenye után most a munkaerő-kölcsönzők mérettetnek meg a szakmai közönség előtt.

RecruitechBlue

 

Életkép a tavalyi recruiTECH BLUE toborzási konferencia kiállítói teréről
 
Szó lesz még olyan örökzöld és most forró kérdésekről is, mint a munkavállalók szállásoltatásának adózási, HR és jogi kérdései vagy a meglévő munkavállalók képzéséről (reskilling, upskilling) - szintén vállalati HR szakemberek gyakorlati előadásaiban.
 
A recruiTECH BLUE konferencia 2022. szeptember 28-án kerül megrendezésre. Jegyek itt vásárolhatók.

A nyitóképen Toldi Gábor

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az empatikus munkahelyi vezetés sokkal hasznosabb, mint egy szál nőnapi virág!

Március 8-án ünnepeljük a nemzetközi nőnapot. Azonban az egynapos ünneplésnél sokkal fontosabb, hogy a nők minden nap komfortosan és biztonságosan... Teljes cikk

Nincs több email áradat szabadság után - így segít az AI felvenni újra a fonalat

Egy mesterséges intelligencia (AI) alapú alkalmazásnak köszönhetően többé nem kell órákat töltenie a munkavállalónak a hosszabb szabadság alatt... Teljes cikk

Álláskeresés és szórakozás egy csomagban: az idei első nagy állásbörzén jártunk

Helyben akarnak interjúzni vagy legalább a szakmai vezetővel beszélni, élményt szeretnének gyűjteni munkakörökről, inspirációt meríteni a... Teljes cikk