kapubanner for mobile
Megjelent: 1 éve

Tudja meg hogyan százalékoltathatja le magát!

Az emberek egészsége és munkaképessége változó, és előfordulhat, hogy olyan helyzetbe kerülnek, amelyben munkavégzésre képtelenek. Ilyen esetekben a megváltozott munkaképességgel rendelkezőknek állami támogatásra és leszázalékolásra van lehetőségük, amelyek segíthetnek megőrizni az életminőségüket és javítani a mindennapi életüket. Sokat nem tudják, hogyan vágjanak bele a folyamatba, ezért összegyűjtöttünk hasznos információkat, mely segítséget nyújthat.

images

Milyen betegségre jár a leszázalékolás?

Az egészségügyi állapot miatt történő leszázalékolás Magyarország területén történő biztosítás esetén (pl. társadalombiztosítás) igénybe vehető ellátások egyike lehet. Az egészségügyi állapot miatt történő leszázalékolás leggyakrabban tartós egészségkárosodás, rokkantság, valamint munkaképesség-csökkenés esetén járhat.

A betegségek és az egészségügyi állapotok, amelyek alapján komplex egészségügyi szakértői bizottság javasolhatja a beteg leszázalékolását, széles skálán mozognak. A döntés alapját az egészségügyi vizsgálatok, orvosi szakvélemények, illetve az egészségügyi állapotra vonatkozó jogszabályok és szabályozások képezik.

Általában azok a betegségek és állapotok vezethetnek leszázalékoláshoz, amelyek tartósan akadályozzák a beteg munkavégzését és az életvitelét. Ilyen betegségek lehetnek például a gerinc- és mozgásszervi betegségek, a szív- és érrendszeri betegségek, a daganatos betegségek, az idegrendszeri és pszichiátriai betegségek, a krónikus légúti betegségek vagy a cukorbetegség.

Az egészségügyi állapot miatt történő leszázalékolás csak az egészségügyi komplex szakértői bizottság javaslata alapján lehetséges, és minden esetben az adott beteg egyedi egészségügyi állapota, a betegség súlyossága, a kezelés lehetőségei és a munkaképesség korlátozottsága alapján történik.

Mi a leszázalékolás menete?

Amennyiben valakinek valamilyen egészségkárosodása van, amely miatt megváltozott a munkaképessége, akkor jogosult lehet különböző ellátásokra. Ennek érdekében először meg kell állapítani, hogy valóban megváltozott munkaképességű személyről van-e szó, és ez a megállapítás a komplex minősítés elvégzésével történik.

A komplex minősítés egy olyan folyamat, amely során egy szakértői bizottság vizsgálja meg a beteg egészségi állapotát, és annak alapján állapítja meg, hogy mekkora mértékben változott meg a személy munkaképessége. A minősítést egy négy fős komplex szakértői bizottság végzi, amelynek tagjai az orvosszakértő elnök, a vizsgálatot végző orvosszakértő, a foglalkoztatási rehabilitációs szakértő és a szociális szakértő.

A komplex minősítés elindításához általában a beteg háziorvosához kell fordulni, és kérni kell tőle az eljárás kezdeményezését. A vizsgálat során a bizottság megállapítja, hogy a kérelmező milyen egészségügyi problémákkal küzd, milyen mértékben akadályozza ez őt a munkavégzésben, és milyen munkákat végezhet még el.

Amennyiben a leszázalékolás menete során a bizottság megállapítja, hogy a beteg valóban megváltozott munkaképességű, akkor jogosult lehet különböző ellátásokra és szolgáltatásokra. Az ilyen ellátások közé tartozhatnak például a rehabilitációs ellátások, amelyek segíthetik a beteget a munkavégzésben, és a munkaképesség-visszaállításban. Emellett a személy jogosult lehet különböző társadalombiztosítási juttatásokra, amelyeket az állam biztosít azok számára, akiknek valamilyen egészségkárosodása miatt nehézséget okoz a munkavégzés.

Hogyan zajlik a komplex minősítés?

A komplex minősítéshez szükséges vizsgálat két módon történhet: beküldött iratok, leletek alapján a kérelmező lakcím/tartózkodási helyén, vagy személyes vizsgálat során, a bizottság által kijelölt vizsgálati helyen. A vizsgálat leginkább a fővárosi és megyei kormányhivatalok rehabilitációs szakigazgatási szerveinél történik, amelyek általában erre a célra kijelölt vizsgálóhelyekkel rendelkeznek. A kérelmezőnek a vizsgálat előtt be kell nyújtania az összes egészségügyi leletét, a TAJ-kártyáját, a személyigazolványát és a lakcímkártyáját is.

Amennyiben a komplex minősítés iránti kérelmet a rehabilitációs ellátás miatt nyújtották be, akkor a Rehabilitációs Hatóság 60 napon belül értesíti a kérelmezőt a minősítés eredményéről és a megállapítható ellátás típusáról.

Ahhoz, hogy részletesebb információkat szerezzen a komplex minősítésről és a megváltozott munkaképességűekre vonatkozó jogszabályi háttérről, érdemes tájékozódni a komplex minősítésre vonatkozó részletes szabályokról szóló 7/2012. (II. 14.) NEFMI rendelet megfelelő szakaszából, vagy háziorvosa tanácsát kérnie!

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk