kapubanner for mobile
Megjelent: 14 éve

Válságban is elcsábíthatók a jó szakemberek

A válságos időszakban a jó szakemberek ragaszkodnak munkahelyükhöz, a biztonságukhoz. Ennek ellenére vannak olyan eszközök, ösztönzők, amelyekkel el lehet csábítani a kiszemelt embert a régi helyéről. Cikkünkben ezeket gyűjtöttük össze. Egy azonban biztos: nem a pénz az egyetlen motiváló erő.

A cég kínálta pozíciónál az alapfizetés mellett, már a pályázási folyamat elején nagyon vonzóak lehetnek az álláskeresők számára a pluszban kínált egyéb juttatások (például cafeteria elemek), mint motiváló lehetőségek. Ezek a felvillantott lehetőségek egyaránt befolyásolják a potenciális álláskeresőket a jelentkezésében, illetve a kiválasztási folyamat végén a végső döntés meghozatalában is.


Válogassunk a bonbonos dobozból



Legyen szó akár az informatikus szakma képviselőiről vagy pénzügyi alkalmazottakról, tapasztalataink szerint pozitív fogadtatással bírnak a következő juttatások, amelyek motivációs eszközként is remekül alkalmazhatóak:

  • Bejárási támogatás (autóval és tömegközlekedéssel történő bejárás esetén egyaránt), esetleg albérlet-, költözési támogatás. Ezzel saját lehetőségeinket is tágítjuk, hiszen nem csak a környékbeli szakembereket szólítjuk meg ajánlatunkkal.
  • ­Új technológiák alkalmazása, fejlesztések. Kiemelten technikai, műszaki és informatikus pozícióknál fontos és határozottan vonzó az új és legújabb technológiák alkalmazása a cégnél, nyitottság az új fejlesztések iránt, lehetőség a fejlődésben való részvételre.
  • ­Szakmai fejlődési lehetőség támogatása, például szakmai, nyelvi, egyéb személyiségfejlesztő tréningeken és továbbképzéseken való részvétel.
  • ­Nem elhanyagolhatóak a különböző utalványok. Hiába az adómentesség eltörlése, érdemes megfontolni a bérlet, meleg vagy hideg étel utalvány, üdülési csekk, ajándékutalvány bevetését.
  • ­Az egészséges életmód mára nemcsak divat, hanem ismét életszemlélet. Az egyébként sok időt a munkahelyén töltő embereknek is igénye van a mozgásra, sportra, támogatható tehát az egyéb szabadidős tevékenység, sportolási lehetőség.
  • ­A modern ön- és környezettudatos munkavállalónál extra pontokat szerezhetünk, ha az irodát környezetbaráttá tesszük, és ezt hangsúlyozzuk is. A legnagyobb durranás persze a teljesen környezetbarát önellátó, energiatakarékos épület, de kezdetnek elég az energiatakarékos égők beszerzése, szelektív hulladékgyűjtés és közösségi programmá szervezett környezetvédelem is.
  • ­A kreativitást, sok szellemi tevékenységet igénylő munkahelyeken az ergonómikus munkakörnyezet, egy pihenősarok, szivarszoba, csocsóasztal, ping-pong asztal és társai a tuti befutó, melyek között megpihenhet a fáradt elme.
  • ­Teljes mértékben nem szabad kizárni az anyagi juttatásokat sem, a teljesítménybónusz, eseti jutalmak fizetése bizonyos időközönként inspiráló hatással van a lelkesedésre.


    Mindenkihez más a recept



    Persze az sem elhanyagolható, hogy mindenki számára más és más a fontossági sorrend a felkínált motivációs lehetőségek között. Megfigyelhető, hogy a motivációs eszközök rangsora foglalkozási területek, szakmák tekintetében eltérő.

    Az eddigi tapasztalataink szerint például az informatikusok körében az alapfizetésen túl a népszerűbb motivációs eszköznek bizonyult a szakmai fejlődés lehetősége, új technológiák alkalmazása a munkafolyamatokban, illetve a modern munkaeszközök és munkakörülmények biztosítása. Az egyéb juttatások például utalványok, bejárási támogatás az alacsonyabb alapbért tudja vonzóvá tenni.

    Idegen nyelvtudásban erős munkavállalóknál dopping a nyelvtudás napi szintű használata és fejlesztése vagy a külföldi kiküldetés és munkavégzés lehetősége.

    Értékesítéshez kapcsolódó munkakörökben a képzések, tréningek vonzó lehetőségnek számítanak, ezzel még sikeresebbé téve az egyébként is motivált, extrovertált személyiségű saleseseket.

    Mindenképpen fontos a motivációs eszközök megléte az álláskeresők számára felkínált pozíciók kapcsán, hiszen ezek is olyan döntési szempontok, amelyek az álláslehetőség mellett szólnak és a munkatársak életszínvonalának javítását biztosítják.

    Dobák Eszter, Sztancsek Mónika
    TESK Tanácsadó Kft.


    • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
    További cikkek
    Női oktató kapta idén a Gács-András díjat

    Csomós Petra, az ELTE TTK Alkalmazott Analízis és Számításmatematikai Tanszékének docensének személyében másodszor nyerte el női oktató az... Teljes cikk

    Az X generációsok tudják: ha nem tanulsz, véged - avagy miért jó megtartani a középkorú munkavállalót?

    Nincsenek könnyű helyzetben manapság az X generációs (jellemzően 1960 és 1979 között született) munkavállalók. Könnyen kerülhetnek... Teljes cikk

    Az év eleje a felmondások ideje?

    Az év elején történő felmondások aránya bár változó lehet, azonban sok cégnél ebben az időszakban, az év végi bónuszok kifizetését követően... Teljes cikk