kapubanner for mobile
Megjelent: 4 éve

Költözés munka miatt: kihívások és pozitívumok

Egy új munkahely mindenképpen kihívást jelent, ez még inkább igaz, ha az adott állásért még költözni is kell, másik városba, országba, esetleg az egész családdal. Egy ilyen lépés mindenképpen okoz kihívásokat, de van pozitív hozadéka is.

Elsősorban nyitottságra van szükség, ha valaki ilyen lépésre szánja el magát. Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy a régi életünket nem tudjuk újraalkotni, lemásolni az új helyen, de talán nem is ez kellene, hogy a cél legyen. Ugyanakkor lehetőséget ad arra, hogy új szokásokat alakítsunk ki - mondja Lauren Herring, az Impact Group ügyvezető igazgatója a Business News Dailynek.A cég világszerte segít a munkavállalók a relokációjában.

A kihívások:


- A költözés általában drága. Az egész pozícióváltást megakadályozhatja, ha ebben a cég nem vállal részt. Itt figyelembe kell venni az utazás, a költöztetés, az ideiglenes lakhatás költségeit.

- A partnernek vagy férjnek/feleségnek is munkát kell találnia az új helyen, ami anyagi feszültséget teremthet. A szakember szerint ezért ebbe érdemes már a költözés előtt 3-4 hónappal belekezdeni.

- Nem könnyű megfelelő lakhatást találni egy ismeretlen helyen, érdemes a kiszemelt környéket alaposan megismerni. Ingatlanvásárlás helyett pedig az első 6-12 hónapban bérelni, amíg stabilizálódnak a dolgok.

- Ha a családban van gyermek, akkor megfelelő körültekintéssel kell kiválasztani számukra az iskolát, vagy éppen a kinézett iskola közelébe költözni, illetve a megfelelő gyerekfelügyeletet. Érdemes helyi csoportokhoz csatlakozni a közösségi oldalakon, ahol segítséget kaphat az új beköltöző.

- Meg kell ismerni a helyi közlekedési lehetőségeket, tömegközlekedést.
Kulturális sokknak is ki lehet téve a munkavállaló. Különösen nehéz lehet a körülményeket megszokni, ha valaki egyedül költözik, nagyon más kulturális közegbe. Ha megvalósítható, érdemes költözés előtt néhányszor ellátogatni az adott helyre, hogy megnézzük mennyire komfortos a közeg.

- A szociális beilleszkedés is nehézséget okozhat, különösen, ha valaki introvertált, és egyedül utazik. Egy népszerű hobbi segíthet új közösséget találni, vagy az önkéntes tevékenység is összehozhat hasonló érdeklődésű emberekkel.

- Gyakran a munkahelyi beilleszkedés sem könnyű, hiszen meg kell találni a hangot az új csapattal. Miközben még az is kiderülhet, hogy a munkakör nem igazán nekünk való.

Pozitív hozadékok:


- Időnként a relokációt kényszerhelyzet szüli, egyébként a munkavállaló a munkahely elvesztését kockáztatná. Ha viszont hajlandó a céggel maradni ilyen körülmények között is, azt a munkáltató később értékelheti.

- Persze ritkább az ilyen kényszerű váltás, gyakrabban karrierlehetőséget, előrelépést jelent a relokáció. Akár az életszínvonal emelkedését, bérnövekedést is hozhat magával. Az ajánlat elfogadása előtt végig kell gondolni, hogy az új helyen mekkorák a megélhetési költségek, és ehhez képest milyen az ajánlott javadalmazás.

- Tapasztalatszerzés és személyes fejlődés szempontjából mindenképp hozadéka lehet a munkahely-váltásnak. Újra kitalálhatjuk magunkat. Új kapcsolatokat építhetünk, szélesíthetjük a kapcsolati hálót. Aki szingli, akár párra is találhat az új környezetben. Bónusz lehet, ha az áthelyezés esetleg jobb klímájú helyre költözködést is jelent.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A kiküldetés a legelőnyösebb, avagy fontos tájékozódni a külföldi munkavállalás lehetőségeiről

A külföldi munkavállalásnál a kiküldetés előnyeire hívta fel a figyelmet az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) keddi... Teljes cikk

Lehet távmunkázni, csak előléptetés nem jár érte

A világ egyik legnagyobb technológiai vállalatának tartott Dell új irányelvei szerint nem jár előléptetés azoknak a munkavállalóknak, akik nem... Teljes cikk

Sok vezetőt hozhat nehéz helyzetbe az új bevándorlási törvény

Sok hazai vállalatnak okoz problémát, hogy vezető vagy magas pozícióban lévő külföldi kollégáik papíron igazolt végzettség hiányában az új... Teljes cikk