Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

32 milliárd forintot töltöttek fel SZÉP-kártyára a munkavállalók

Május végéig 32 milliárd forintot töltettek fel Széchenyi Pihenő Kártyára (SZÉP-kártya) a munkavállalók, ami több, mint amit korábban az egész évre kalkuláltak - közölte az Országgyűlés Sport- és turizmusbizottságának szerdai ülésén a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) főosztályvezetője.

images

Nemes Andrea elmondta: május végéig 633 ezren igényelték a kártyát, és a tárca várakozásai szerint az év végére elérhető a 800 ezer és 1 millió közötti kártyabirtokos.

A munkáltatók április végéig 28 milliárd, május végére pedig 32 milliárd forintot töltöttek fel a kártyákra. Ezzel az idénre várt 30 milliárdot már túllépték, az NGM most azzal számol, hogy az év végére a feltöltés eléri a 40-45 milliárd forintot. A főosztályvezető kiemelte, hogy ebben az évben a kártyára kedvezményes adózás mellett utalható éves keretösszeg 450 ezer forint a tavalyi 300 ezer helyett.

A pénzből április végéig 2,6 milliárd, május végéig pedig már 5,2 milliárd forintot költöttek el turisztikai szolgáltatásokra. Ebből 3,7 milliárdot vendéglátásra, 1,1 milliárdot szálláshelyekre és 400 millió forintot a szabadidő alszámla keretére. A főosztályvezető emlékeztetett arra, hogy szálláshelyekre a vendéglátás alszámlából is lehet költeni.

Az adatok szerint május végéig 16 ezer munkáltató adta dolgozóinak ezt a juttatást, az elfogadóhelyek száma húszezer körül volt.

A nemzeti védjegyrendszer turizmusban történő bevezetése kapcsán Nemes Andrea elmondta: a szálláshelyek önminősítésén alapuló korábbi minősítések nem voltak megbízhatóak. A vonatkozó jogszabály 2012. június 30-ig ad lehetőséget a korábban megszerzett besorolási kategóriák használatára.

A szállodákra vonatkozó védjegyrendszert ismertetve Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára elmondta: a Hotelstars Union által kidolgozott követelményrendszer alapján eddig 11 ország 18 ezer szállodája minősíttette magát, de folyamatban van újabb országok csatlakozása. A minősítési rendszer 270 feltétel teljesítésén alapul, tehát megbízható minőséget garantál a vendégeknek.

Magyarországon a több mint 800 szálloda közül eddig 225 szerzett minősítést, amelyek a hazai szállodai kapacitás csaknem 40 százalékát adják. A nemzeti védjegy megszerzése nem kötelező, de ha egy szálláshely minősítést használ, csak a Hotelstarst alkalmazhatja.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Százmilliárd forintra emelték a kkv-k számára elérhető fejlesztési keretet

Százmilliárd forint fejlesztési forrásra pályázhatnak a kis- és középvállalkozások: a több mint kétszeres túljelentkezés miatt a kormány a... Teljes cikk

Szeptemberben 9 órakor kezdődhet az iskola

Csúsztatott, 9 órai iskolakezdést javasol a főváros a koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezés részeként - közölte a Főpolgármesteri Hivatal. Teljes cikk