Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

4 százalékos bérnövekedést akarnak a szakszervezetek

A szakszervezetek a kormány által tervezett 0,5 százalékos reál kereset-növekedéssel szemben 4 százalékos emelkedést akarnak elérni 2008-ban, s erre tesznek javaslatot az Országos Érdekegyeztető Tanács pénteki bértárgyalásán - jelentette be Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) elnöke Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn hétfőn sajtótájékoztatón.

Kifejtette: a szakszervezetek számára elfogadhatatlan a kormány fél százalékos mértékű ajánlata, különösen annak tükrében, hogy az idén a számítások szerint 6,2 százalékkal csökkennek a reál keresetek, illetve csak a járulékok emelése 5,7 százalékos nettó veszteséget jelent a munkavállalóknak. Hozzátette: a pénteki tárgyaláson felvetik azt is, hogy a kormány előre kötelezze el magát arra, "nem nyúl jövőre a munkavállalói járulékokhoz".

Borsik János a sajtótájékoztatón elmondta: a szakszervezetek szeretnék elérni, hogy november végig megállapodás szülessen a bértárgyalásokon. Magyarázatként hozzáfűzte: a központi bérajánlás a helyi tárgyalásokhoz jelent segítséget, mivel befolyásolja a munkaadói-munkavállalói alkut.

Az ASZSZ elnöke ezúttal is kitért a korkedvezményes nyugdíjról szóló törvénytervezetre, és megismételte: óva inti a kormányt attól, hogy az érintett munkavállalók szempontjából elfogadhatatlan módosítást "keresztül vigye", s konfrontálódjon a közlekedési dolgozókkal.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter