Megjelent: 6 éve

A bankok több mint fele tervez felvásárlást vagy értékesítést

Átrendeződik az európai bankszektor, a társaságok több mint fele tervez értékesítést, illetve felvásárlást a következő fél évben. A vizsgált piacok közül leginkább Franciaországban, Ausztriában és Svájcban gondolkodnak a pénzintézetek az eladásban – derül ki az EY legfrissebb iparági felméréséből, amelyben mintegy 200 banki vezetőt kérdeztek meg.

„Az EY felméréséből is egyértelműen kiderül, hogy folytatódik a szektor átrendeződése Európában, és az eladói oldalon jelenleg nagyobb elszántság mutatkozik, mint a vevőin. Éppen ezért azok a bankok kerülhetnek versenyelőnybe, amelyek minél hamarabb rászánják magukat az értékesítésre, hiszen egyelőre visszafogott a vásárlói potenciál. A piaci konszolidáció ezzel együtt egyértelműen pozitív változást jelent majd az egész szektor számára, amelynek nyertesei egyrészt az ügyfelek, másrészt a gazdaság egésze lesz” – mondta Tüske Balázs, az EY Tranzakciós Tanácsadási Szolgáltatások Üzletágának partnere.

A válaszadók 56 százaléka nyilatkozott úgy, hogy értékesítési vagy felvásárlási tervei vannak cégének a következő hat hónapban. Döntő többségük az európai piacon szeretné ezeket a tranzakciókat végrehajtani. A legtöbb értékesítést Franciaországban, Ausztriában és Svájcban tervezik. A legtöbb felvásárlásra Franciaországban, az Egyesült Királyságban és Belgiumban kerülhet sor – derül ki az EY felméréséből, amelyben mintegy 200 banki vezetőt kérdeztek meg 11 európai országból.

A vezető banki szakemberek szerint rövid és középtávon is konszolidációra kell készülni a szektorban. Egyéves távlatban 73 százalék számít erre, három éven belül pedig 86 százalék számol ezzel a lehetőséggel.

A válaszadók 56 százaléka szerint javulnak majd a gazdasági kilátások saját piacaikon, amely jelentős változást jelent a fél évvel korábbi 25 százalékhoz képest. Ezzel párhuzamosan a banki vezetők szerint egyre kevésbé érezteti hatását az európai hitelválság: a megkérdezettek 35 százaléka nyilatkozott úgy, hogy csökken, mintegy felük szerint pedig változatlan marad ennek befolyása a bankszektorra a következő fél évben – derül ki az EY felméréséből.
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter