Megjelent: 13 éve

A diploma még ma is jó befektetés

Évtizedekkel ezelőtt még tíz pályakezdőből csak egynek volt felsőfokú végzettsége; a diploma megszerzése ezért azonnali biztos elhelyezkedést, stabil és kiszámítható anyagi hátteret jelentett. A felsőfokú oklevéllel rendelkezők helyzete ma már korántsem ilyen előnyös, de az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) összefoglaló tanulmánya szerint a diploma ma is jó befektetés.

Az utóbbi évtizedekben jelentősen megnőtt az egyetemekre, főiskolákra jelentkezők száma: a hallgatói létszám a rendszerváltás előtti négyszeresére, a végzős diplomások száma pedig a kétszeresére nőtt. Ezen adatok láttán mind többen kondítanak vészharangot azzal, hogy a gazdaság nem igényel ilyen létszámú diplomást, túlképzés van egyes szakokon, illetve telítetté vált a diplomás munkaerőpiac.

Diplomával csaknem kétszer akkora bérre van kilátás
Az utóbbi években azonban több kutatás is készült, amelyek a diplomások munkaerő-piaci helyzetével foglalkoznak. Ezek azt igazolják: a legmagasabb iskolai végzettség még ma is a legalacsonyabb munkanélküliségi rátával párosul. Miközben ez a teljes népességre vetítve megközelíti a 8 százalékot, addig a diplomások körében 2-3 százalék körül mozog a munkanélküliek aránya - írja az OFIK az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai alapján. A szakemberek szerint a valós diplomás munkanélküliség ennél valamivel nagyobb lehet, mert vélhetően körükben a legnagyobb arányú azok száma, akik nem regisztrálják magukat a munkaügyi központokban. Ugyanakkor nem csupán a munkaesélyek nagyobbak: a teljes népességet figyelve a diplomával rendelkezők bére csaknem kétszer akkora, mint a középiskolai végzettségűeké, ez a hasonló oktatási rendszerű európai országoknál jóval magasabb arány. Ha egyetemi diplomára szűkítjük az összehasonlítást, a különbség több mint kétszeres. Az egyetemi diplomások átlagosan bruttó kétszázezer forinttal kapnak több fizetést havonta, mint a technikumot végzett szakemberek.

Európai kitekintés - előnyben a magyar diplomások
A magyar diplomások kereseti előnye nemzetközi összehasonlításban rendkívülinek mondható. Egy főiskolát vagy egyetemet végzett, negyvenes éveiben járó férfi nagyjából egyharmaddal keres többet érettségizett kortársánál Olaszországban, durván a felével többet Ausztriában és Németországban, háromnegyedével Portugáliában és több mint kétszer annyit Magyarországon. A versenyszférában dolgozó diplomások Magyarországon 130 százalékkal, az ugyancsak rendszerváltó Csehországban 70 százalékkal keresnek többet az érettségizetteknél, noha a diplomások relatív tudásszintje - a rendelkezésre álló adatok szerint - semmivel sem jobb Magyarországon, mint a fenti összehasonlításban szereplő országokban. Mivel nálunk a fiatalok bérhátránya az idősebbekkel szemben kisebb, mint a legtöbb EU-tagállamban, a pályakezdő diplomások pozíciója nemzetközi összehasonlításban még ennél is kedvezőbbnek becsülhető.

Gyorsan felívelő karrier vagy kiszámíthatóbb pálya?
Ha korosztályonként vizsgáljuk a diplomás és nem diplomás keresetek alakulását, szembetűnő, hogy a legtöbb esetben a diplomás bérek 30-40 éves korig meredeken emelkednek, azután ez a trend némileg alábbhagy, vagy stagnál. Ezzel szemben a középfokú végzettségűek esetében a munkában töltött évek számával a bér lineáris pályán, kiszámítható módon emelkedik. Ennek oka vélhetően az, hogy a diplomások jó része 30-40 éves korában valamilyen vezető pozícióba kerül, így a keresetük nemcsak a munkában töltött évekkel nő egyenesen arányosan, hanem a ranglétrán való emelkedéssel is.

(edupress.hu)
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter