Megjelent: 13 éve

A diploma még ma is jó befektetés

Évtizedekkel ezelőtt még tíz pályakezdőből csak egynek volt felsőfokú végzettsége; a diploma megszerzése ezért azonnali biztos elhelyezkedést, stabil és kiszámítható anyagi hátteret jelentett. A felsőfokú oklevéllel rendelkezők helyzete ma már korántsem ilyen előnyös, de az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) összefoglaló tanulmánya szerint a diploma ma is jó befektetés.

Az utóbbi évtizedekben jelentősen megnőtt az egyetemekre, főiskolákra jelentkezők száma: a hallgatói létszám a rendszerváltás előtti négyszeresére, a végzős diplomások száma pedig a kétszeresére nőtt. Ezen adatok láttán mind többen kondítanak vészharangot azzal, hogy a gazdaság nem igényel ilyen létszámú diplomást, túlképzés van egyes szakokon, illetve telítetté vált a diplomás munkaerőpiac.

Diplomával csaknem kétszer akkora bérre van kilátás
Az utóbbi években azonban több kutatás is készült, amelyek a diplomások munkaerő-piaci helyzetével foglalkoznak. Ezek azt igazolják: a legmagasabb iskolai végzettség még ma is a legalacsonyabb munkanélküliségi rátával párosul. Miközben ez a teljes népességre vetítve megközelíti a 8 százalékot, addig a diplomások körében 2-3 százalék körül mozog a munkanélküliek aránya - írja az OFIK az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai alapján. A szakemberek szerint a valós diplomás munkanélküliség ennél valamivel nagyobb lehet, mert vélhetően körükben a legnagyobb arányú azok száma, akik nem regisztrálják magukat a munkaügyi központokban. Ugyanakkor nem csupán a munkaesélyek nagyobbak: a teljes népességet figyelve a diplomával rendelkezők bére csaknem kétszer akkora, mint a középiskolai végzettségűeké, ez a hasonló oktatási rendszerű európai országoknál jóval magasabb arány. Ha egyetemi diplomára szűkítjük az összehasonlítást, a különbség több mint kétszeres. Az egyetemi diplomások átlagosan bruttó kétszázezer forinttal kapnak több fizetést havonta, mint a technikumot végzett szakemberek.

Európai kitekintés - előnyben a magyar diplomások
A magyar diplomások kereseti előnye nemzetközi összehasonlításban rendkívülinek mondható. Egy főiskolát vagy egyetemet végzett, negyvenes éveiben járó férfi nagyjából egyharmaddal keres többet érettségizett kortársánál Olaszországban, durván a felével többet Ausztriában és Németországban, háromnegyedével Portugáliában és több mint kétszer annyit Magyarországon. A versenyszférában dolgozó diplomások Magyarországon 130 százalékkal, az ugyancsak rendszerváltó Csehországban 70 százalékkal keresnek többet az érettségizetteknél, noha a diplomások relatív tudásszintje - a rendelkezésre álló adatok szerint - semmivel sem jobb Magyarországon, mint a fenti összehasonlításban szereplő országokban. Mivel nálunk a fiatalok bérhátránya az idősebbekkel szemben kisebb, mint a legtöbb EU-tagállamban, a pályakezdő diplomások pozíciója nemzetközi összehasonlításban még ennél is kedvezőbbnek becsülhető.

Gyorsan felívelő karrier vagy kiszámíthatóbb pálya?
Ha korosztályonként vizsgáljuk a diplomás és nem diplomás keresetek alakulását, szembetűnő, hogy a legtöbb esetben a diplomás bérek 30-40 éves korig meredeken emelkednek, azután ez a trend némileg alábbhagy, vagy stagnál. Ezzel szemben a középfokú végzettségűek esetében a munkában töltött évek számával a bér lineáris pályán, kiszámítható módon emelkedik. Ennek oka vélhetően az, hogy a diplomások jó része 30-40 éves korában valamilyen vezető pozícióba kerül, így a keresetük nemcsak a munkában töltött évekkel nő egyenesen arányosan, hanem a ranglétrán való emelkedéssel is.

(edupress.hu)
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csütörtökig kell hitelesíteni a felvételi jelentkezéseket

A jelentkezéseket a hitelesítő adatlapot aláírva, vagy az ügyfélkapun keresztül lehet hitelesíteni. Teljes cikk

Kárpátaljai fiatalok képzését támogatja a kormány

Öt kárpátaljai iskola kap Lego robotépítő készleteket, tableteket és okostáblát. Teljes cikk

Az Eötvös József Gimnázium pedagógusai is tiltakoznak a NAT ellen

Az Eötvös József Gimnázium tanárai sem értenek egyet az új alaptantervvel, mely a 2020/2021-es tanévtől lép életbe. Teljes cikk