Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

A diplomás nők gyermek- és munkavállalását segítené a kormány

A fiatalok gyerekvállalását ösztönző intézkedésekre készül a kormányzat, a "komoly szociálpolitikai akcióban" a diplomás nők gyermek- és munkavállalását kívánják segíteni - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője egy pénteki, budapesti, a témában rendezett konferencián.

Balog Zoltán a tervezett intézkedések részleteiről nem kívánt a kormánydöntés előtt nyilatkozni, ám azt jelezte, hogy azok kidolgozásában segítségükre voltak a Népesedési Kerekasztal és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom javaslatai.

Utalt arra, mindkét szervezet abban vállal ösztönző, segítő szerepet, hogy Magyarországon valóban megszülethessenek a tervezett és kívánt gyermekek, ezért a fiatalok előtt álló különböző típusú akadályok lebontására dolgoznak ki javaslatokat, programokat.

A miniszter azt hangoztatta, a kormány olyan család- és munkaerő-politikát kíván folytatni, amelyben a családok megerősödhetnek.

Arról beszélt, hogy a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom középosztályt célzó tevékenysége - és általában is a középosztály megerősítése - az egész ország jövője miatt fontos feladat, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy a gyerekek 22 százaléka mélyszegénységbe születik, és hogy az egyik legnagyobb szegénységi kockázat ma a gyermekvállalás.

Székely András, a mozgalom vezetője a miniszter szavaira reagálva arról beszélt, azért elsősorban a középosztálybelieket célozták meg programjaikkal, mert ők azok, akiknél nem születnek meg a várt és tervezett gyerekek, a szegényebbeknél és a gazdagabbaknál jobb ez az arány.

Soltész Miklós, a tárca szociális államtitkára a miniszter által jelzett várható intézkedésekkel kapcsolatban azt mondta, a kormányzat azoknak az egyetemista korosztályba tartozóknak kíván segítséget nyújtani, akik gyereket szeretnének vállalni, akár már az egyetemi éveik alatt is. Ez, mint mondta, részben érintheti a diákhitelt is.

A tervezett döntés okaként emlékeztetett arra, hogy a fiatalok házasságának és gyerekvállalásának az ideje az elmúlt két évtizedben fokozatosan kitolódott.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy szerinte azok a nemzetközi támadások, amelyek Magyarországot érik, "messze nem arról szólnak", ami a híradásokban megjelenik. Véleménye szerint a magyar kormány családdal, családi élettel kapcsolatos "értékek melletti abszolút kiállása" miatt is támadják az országot, ám örömtelinek nevezte, hogy eközben sok ország családvédő vagy tudományos szervezetei kiállnak mellettük.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
50 milliárd forintos pályázat hazai mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

A kiírásra az 5 és 249 fő közötti munkavállalót foglalkoztató vállalkozások nyújthatnak be pályázatot. Teljes cikk

Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk