Megjelent: 9 éve

A fegyveres testületekkel együtt tüntetnek a vegyészek

Szolidaritásból együtt tüntetnek a hétvégén - 16-án, szombaton - a vegyészek a fegyveres testületek tagjaival, katonai alakzatban vonulnak a Hősök terétől a Kossuth térig - tudatta sajtóközleményében a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ).

A közös cél a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíj, amelynek megtartásáért és a több műszakban dolgozókra való kiterjesztéséért a VDSZ évek óta harcol. A vegyipari ágazatnál leszögezik: szolidaritásukkal a veszélyes körülmények között dolgozó fegyvereseket támogatják.

A VDSZ egyébként a közelmúltban tanulmányt juttatott el az országgyűlési képviselőkhöz, hogy bebizonyítsa, milyen komoly egészségügyi károsodást szenvednek a több műszakban dolgozók. A szakszervezet azonban választ nem kapott egyetlen országgyűlési képviselőtől sem, pedig a több műszakos dolgozók körében végzett kutatás tényekkel is alátámasztja a korkedvezményes nyugdíj létjogosultságát.

A szakértői jelentésből kiderül, hogy a huzamosabb ideje több műszakban dolgozók szervezetét annyira megviseli az éjjel-nappali munka, hogy az öregségi nyugdíjig való foglalkoztatásuk szó szerint életveszélyes lehet. Feltárták azt is, hogy a "műszakos" nők körében bizonyítottan nagyobb a mellrákosok aránya, mert a betegségtől védő hormon főleg éjjel termelődik.

A VDSZ vezetői remélték, a felmérés riasztó tényeivel eltántoríthatják a döntéshozókat a korkedvezményes rendszer végleges eltörlésétől, s rávehetik őket a szakmai egyeztetésre. A tények azonban azt bizonyítják, hogy a döntéshozók nem álltak el a megszüntetés tervétől, ezért a VDSZ a hétvégén együtt tüntet a Belügyi Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) tagjaival a közös célért, a korkedvezményes nyugdíj megtartásáért - nyilatkozta Székely Tamás, a VDSZ elnöke.

Ez lesz a két szervezet első közös megmozdulása, amelyet a fegyveresek szerveznek, de a vegyipari ágazat képviselői is beállnak a katonai alakzatba és végigmasíroznak a menettel a Hősök terétől a Kossuth térig. Az elnök hangsúlyozta: a vegyipari dolgozók a veszélyes körülmények között szolgáló fegyveresekkel szolidárisak. A VDSZ kész az egyeztetésre, sőt követeli, hogy a döntéshozók hallgassák meg a szakmailag sokkal felkészültebb érdekvédők javaslatait - olvasható a közleményben.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk