Megjelent: 9 éve

A fürdők rosszul jártak a SZÉP-kártyával

A fürdőkben és szálláshelyeken évről évre kisebb forgalmat generálnak a béren kívül adható üdülési juttatások, a SZÉP-kártya és az üdülési csekkek - írja a Világgazdaság Online.

A KSH adatai szerint tavaly a kereskedelmi szálláshelyek bevétele mindössze 10 milliárd forint volt SZÉP-kártyából - írja a Világgazdaság Online. Az üdülési csekkekből is mindössze csak 3 milliárd forintnyit váltottak be, míg 2009-ben 25,4 milliárd forint bevétele származott a csekkből a szállásoknak, 2010-ben pedig 28,9 milliárd forint.

A kártyabirtokosok száma is elmarad a csekktulajdonosoktól. 2009-ben még 2 millió ember kapott üdülési csekket, jelenleg pedig mintegy 765 ezer SZÉP- kártyabirtokos akad az országban. Így nem csoda, hogy a belföldi turizmus számai annak ellenére sem emelkedtek, hogy 2012 tele volt négynapos hétvégével.

A Magyar Fürdőszövetség szerint a SZÉP-kártya három alszámlájának felhasználhatósága némi zavart okozott a vendégek körében, ugyanis aki nem kért rekreációs felhasználási lehetőséget, nem tudott fürdőhelybelépőt venni a szállásra és a vendéglátásra elkülönített keretből. A zsebek közötti átjárhatóság biztosítására nincs kormányzati szándék.

A fürdőszövetség megállapította, hogy az üdülési csekk és a SZÉP-kártya együttes forgalma 2012-ben 1,63 milliárd forint volt, 2011-hez képest 18 százalékkal, 2010-hez viszonyítva mintegy 40 százalékkal csökkent a két készpénz-helyettesítő szegmensben.

Eddig közel 71 milliárd forintot utaltak a munkáltatók SZÉP-kártyákra. Ennek több mint fele érkezett a legnépszerűbb vendéglátás alszámlára. Ezt követi a szálláshely alszámla, míg a szabadidő zsebbe töltöttek a legkevesebbet. A 770 ezer kártyabirtokos a teljes rendelkezésre álló összeg több mint felét használta fel.

Világgazdaság Online
  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
  • 2022.10.11HR Fest BudapestHR Fest Budapest Ez az igazi, megismételhetetlen, szakmai felfrissülés, ott a helyed! Ez lesz az év legnagyobbat szóló HR-fesztiválja, amit te sem hagyhatsz ki! Részletes program, előadók és számos újdonság vár rád, stay tuned, 2022-ben minden kiderül! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter

Facebook