Megjelent: 8 éve

"A gyermekteleneket nem lehet nyugdíjelvonással büntetni"

Gazdaságilag és technikailag sem kivitelezhető a Népesedési Kerekasztal által kidolgozott és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Új baby boom, a középosztály gyermekvállalási forradalma címmel vitára bocsátott anyaga − mondta a Napi Gazdaságnak Kincses Gyula egészségpolitikai szakértő.

Ahogy portálunk már megírta, a kormány honlapjára felkerült "Új baby boom - A középosztály gyermekvállalási forradalma" című vitairat modellben valószínűleg csak a kétgyermekes szülők kapnának a keresetüknek megfelelő nyugdíjat, az egygyermekeseket és a gyermekteleneket büntetné a rendszer.

Kincses Gyula egészségpolitikai szakértő szerint a jelenlegi demográfiai krízisre ugyan érthető reakció lehetne mindez, a jelenlegi kiszámíthatatlan makrogazdasági környezetben azonban több tíz év múlva sem biztosítható, hogy a nyugdíj a munkával töltött évek alatt megélt életszínvonal fenntartásához elég legyen.

A jövő nyugdíjrendszerének a szakértő szerint három pilléren kell nyugodnia: a társadalombiztosításon, az egyéni öngondoskodáson és a családi szerepvállaláson. A gyermekteleneket azonban nem lehet "gyermektelenségi nyugdíjelvonással" büntetni, mert nekik − miután gyermekek nem gondoskodnak róluk − eleve komolyabb megélhetési gondjaik lehetnek. Esetükben a kötelező előtakarékosság, esetleg az aktív évek alatt fizetett, a gyermekes családokénál magasabb nyugdíjjárulék lehet a megoldás.

Kincses szerint a negatív demográfiai folyamatok visszafordításához, a pár év múlva hiányzó munkaképes korosztály pótlásához nem a gyermekvállalásra − önhibájukon kívül − képtelen személyek "diszkriminációja" vezet, hanem "esélyteremtő és felzárkóztató állam" kialakítására van szükség, amelynek fontos eleme az öngondoskodás. Utóbbi ugyanakkor szerinte nem egyszerűsíthető pénzügyi előtakarékosságra, hanem a kis közösségekre, szolidaritásra és személyes közreműködésre is szükség van a fenntartható modellhez.

Napi Gazdaság


  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter