Megjelent: 8 éve

Annál több lesz a nyugdíjunk, minél több gyermekünk lesz

Év elején még a svéd nyugdíjmodell bevezetéséről volt szó, a Nemzetgazdasági Minisztérium viszont már a némethez hasonló, egyéni számlás, pontrendszeren alapuló nyugdíjrendszer bevezetését fontolgatja. A tárca népesedési vitairata azt javasolja, hogy a nyugdíjak megállapításakor vegyék figyelembe a vállalt és kitaníttatott gyermekek számát is - tudta meg a hvg.hu.

A hvg.hu írása szerint ebben a modellben valószínűleg csak a kétgyermekes szülők kapnának a keresetüknek megfelelő nyugdíjat, az egygyermekeseket és a gyermekteleneket büntetné a rendszer. A kormány honlapjára szerdán felkerült "Új baby boom - A középosztály gyermekvállalási forradalma" című vitairat alapján az is elképzelhető, hogy a bankok és a biztosítók alól - a magánnyugdíjpénztárak után - az önkéntes pénztárakat is kirúgnák.

A vitaanyag szerint a nyugdíjrendszernek egyéni számlákon kell alapulnia, és a rendszer lényege az lenne, hogy a munkavállalók a bérük mértéke alapján pontokat kapnának, majd a nyugdíjba menetelkor "a mindenkori átlagbér és a várható átlagos élettartam" alapján állapítanák meg a nyugdíjukat. Az önszabályozó mechanizmusnak köszönhetően a csökkenő járulékfizetés automatikusan kisebb nyugdíjakat eredményez vagy megemeli a nyugdíjkorhatárt, hogy egyensúlyban maradjon a rendszer.

Figyelembe vennék ugyanakkor a gyermekvállalást és a gyermeknevelést is, azaz a nyugdíjrendszernek figyelemmel kell lennie arra, hogy a járulékfizető állított-e a helyébe olyan utódot, aki időskorában fizeti számára a járulékot, amiből a nyugdíját kapja. A vállalt és kitaníttatott gyermekeket úgy ismerné el a nyugdíjrendszer, hogy a gyermekek után "differenciált pontok" járnának. Mindennek alapján úgy tűnik, a minisztérium magáévá tette a Népesedési Kerekasztal nyugdíjjavaslatait. Három gyermek esetén a pontszámot már növelnék, viszont egy gyermek esetén csökkentenék. Gyermektelenség esetén jelentősen (38 százalékkal) csökkene a nyugdíjbavonuláskor figyelembe vett pontok száma, vagyis jóval kevesebb nyugdíjat kapnának.

Önkéntes pénztárak bankok nélkül

A "Baby Boom" vitaanyag készítői azonban nemcsak a járulékon alapuló nyugdíjrendszert, hanem a jelenlegi önkéntes nyugdíjpénztárakat is átalakítanák. Az alapját meghagynák: a tagok és az "igényes munkahelyek" fizetik a tagdíjakat, az állam pedig adókedvezménnyel ösztönözné a befizetéseket. Az önkéntes pénztárakat azonban átneveznék, hogy a kölcsönösséget tükrözzék, így a régi magyar bányászati társládák mintájára társ-segítség, vagy hasonló kifejezést javasolnak. A kölcsönösség kifejezése azért fontos, mert a rendszert függetleníteni akarják a bankoktól, biztosítótársaságoktól, ami akár jelentheti azt is, hogy a pénzintézetek alól nemcsak a magánnyugdíjpénztárakat rúgják ki, hanem az önkéntes pénztárakat is.

hvg.hu
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter