Megjelent: 7 éve

A járulékcsökkentés miatt fontosabbá válhat az öngondoskodás

A csökkenő állami járulékbevétel mellett még kevesebb jut majd a jövőben a nyugdíjra, azaz a visszavonulás után még komolyabb szerepet kell kapnia a saját megtakarításnak - vélekedett a Napi Gazdaságnak Farkas András, a Brokernet vezérigazgató-helyettese.

Jövőre az adóelképzelések szerint számottevő járulékcsökkentés lesz a polgárok többségénél. Farkas András, a Brokernet-csoport értékesítési vezérigazgatója szerint ugyanakkor ettől az intézkedéstől sem várható, hogy komolyabb érdeklődés legyen a hosszú távú megtakarítások, az öngondoskodás iránt.

A szakember arra emlékeztet, hogy a személyi jövedelemadó változása, az egykulcsos adó bevezetése sem hozta meg eddig az egyesek által várt fellendülést az életbiztosítási piacon − annak ellenére, hogy a megoldás a jelentősebb jövedelemmel rendelkezőket támogatja.

A járulékváltozások most döntően a szerényebb jövedelemmel rendelkezőket, az új kisadók pedig a kisvállalkozásokat hozzák kedvezőbb helyzetbe, ám esetükben aligha a felhalmozást, inkább a talpon maradást biztosítja majd a kedvezményes lehetőség.

Indirekt módon ugyanakkor az életbiztosítások értékesítésekor érv lehet a járulékváltozás, mivel a csökkenő állami járulékbevétel mellett még kevesebb jut majd a jövőben a nyugdíjra, azaz a visszavonulás után még komolyabb szerepet kell kapnia a saját megtakarításnak. A szakember szerint e tekintetben az államnak is el kellene gondolkodnia, hogy újra napirendre tűzi az öngondoskodást célzó termékek adókedvezményét, bár Farkas András szerint mindez a drasztikus adó- és járulékkedvezmények mellett nem túl valószínű.

Napi Gazdaság
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter