Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

A kisvállalatok kétharmadának előnyös a két új adónem, a kiva és a kata

A mikro- és kisvállalati kör 60-70 százalékának kedvezőbb lehet az adóterhelése az idén bevezetett két új adózási formára történő áttéréssel a Századvég Gazdaságkutató számításai szerint.

A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) már most beváltotta a hozzá fűzött reményeket, 2013 első hónapjáig több mint 50 ezren választották ezt az adózási módot - hangsúlyozza a kutatóintézet az MTI-hez csütörtökön eljuttatott összegzésben.

A kata a Századvég szerint jó lehetőség azoknak, akik egyéni vállalkozók, nem tudnak és nem is szeretnének vállalatként működni, bérszámfejtési osztállyal és könyvvizsgálóval.

Egy fodrász, cipész, varrónő, tanár, adótanácsadó, természetgyógyász vagy éppen egy aukciós portálon rendszeresen értékesítő személy termelni és szolgáltatni szeretne, és csak felesleges tehernek érzi az adminisztrációt. Őket segíti a kata azzal, hogy nem kell a költségeiket vezetni, és egy összegben letudhatják az adó- és járulékterhüket. Ezáltal könnyen és egyszerűen biztosítottá válnak, a gazdaság fehéredik és a foglalkoztatás is nő - véli a Századvég.

A gazdaságkutató szerint az adónemmel kapcsolatos tapasztalatok megismerése után egyre többen élnek majd a kata adta lehetőségekkel. Hozzáfűzik, hogy a kata kimondottan megéri 2 millió és 9 millió forint közötti éves árbevétel esetén a kisvállalkozóknak, ugyanis ebben a sávban a bevétel több mint 70 százaléka tisztán a zsebükben marad, 6 millió forintos árbevételnél pedig a 90 százaléka.

A másik új adónem, a kisvállalati adó (kiva) kapcsán kifejtik, hogy az kifejezetten a bővülni kívánó cégeknek lett kitalálva, azoknak, amelyek beruházni szeretnének és a foglalkoztatotti létszámot szeretnék emelni, ugyanis a kivában a munkabér 12,5 százalékponttal kisebb teherrel adózik és a beruházások költsége azonnal levonható az adóalapból. A növekedést az a szabály is segíti, hogy bár maximum 25 foglalkoztatottal lehet belépni a kivába, a létszám 50 főig bővíthető.

A Századvég felhívja a figyelmet arra, hogy a kivás adózás másik nagy előnye a társasági adózással szemben, hogy az adó megfizetése pénzforgalmi szemléletű. Példával illusztrálva ez abban az esetben különösen előnyös, ha a vállalkozás kiállított egy számlát, de a megrendelő nem fizetett. A társasági adófizetés szabályai szerint a be nem folyt, de kiszámlázott összeg után is meg kell fizetni az adót, míg a kiva szerint nem.

A 2010-es társasági adóbevallás adatai alapján például a jelentős hozzáadott értéket termelő szoftverfejlesztő iparágban, a humán-egészségügyi, és szociális ellátásban, az oktatásban, a szálláshely-szolgáltatásban, vendéglátásban vagy az építőiparban lehet előnyös a kivát választani - hívja fel a figyelmet a Századvég.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
50 milliárd forintos pályázat hazai mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

A kiírásra az 5 és 249 fő közötti munkavállalót foglalkoztató vállalkozások nyújthatnak be pályázatot. Teljes cikk

Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk