Megjelent: 10 éve

A kormány bevállalta a konfliktust az EKB-val

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön fogadta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Budapesten tartózkodó delegációját. A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által vezetett kormánydelegáció és az IMF és az Unió delegációja pénteken folytatják a megbeszéléseket.

Matolcsy György egy korábbi kormányszóvivői tájékoztatón kijelentette: Magyarország új, elővigyázatossági hitelmegállapodásra készül a Nemzetközi Valutaalappal. A nemzetgazdasági miniszter elmondta: az ország nem kíván lehívni újabb hitelrészleteket az érvényben lévő megállapodás alapján még fennmaradó részből.

Varga Mihály a hét elején úgy nyilatkozott, hogy nincs fennakadás a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között folyó tárgyalásokon. A Miniszterelnökség államtitkára, aki részt vesz a megbeszéléseken, kedden az MTI-nek azt mondta, hogy a hétvégére elkészül a szándéklevél. A gazdasági törvénycsomagról pedig a jövő heti zárószavazásig van még idő egyeztetni az IMF-fel - hangsúlyozta az államtitkár.

Az IMF-delegációjában részt vesz az Európai Unió, az Európai Központi Bank képviselője is - erősítette meg Varga Mihály, kiemelve, hogy a delegáció így teljes körű tájékoztatást tud adni az álláspontjáról. Az államtitkár leszögezte: a kormány is elmondta a maga álláspontját. A szándéklevél elkészítéséig még tisztázzuk azokat a kérdéseket, amelyeket másként ítélnek meg, mint a kormány - mondta a Miniszterelnökség vezetője.

Szétcsaptak

A magyar kormánnyal tárgyaló delegáció tagjai közül az elmúlt napokban az EKB-t és az IMF-et is sikerült kiborítania az Orbán-kormánynak.

Kedden az Európai Központi Bank olyan állásfoglalást adott ki, mely szerint a kabinet nem csökkenthetné a Simor András és a több jegybanki vezető fizetését. A kormány azonban szerdai ülésén megállapította, hogy a költségvetési szférában dolgozó vezetők esetében a havi 2 millió forintos fizetési korlát bevezetése helyes döntés - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerda délután.

A szóvivő szerint az intézkedés nem sérti a jegybanki függetlenséget. A nemzetgazdasági miniszter a kabinet álláspontjáról levélben tájékoztatja az EKB-t. A kormány leszögezte: a kölcsönös felelősségvállalás és a valós közteherviselés jegyében senki sem vonhatja ki magát az előző kormány által okozott pénzügyi, gazdasági nehézségek kezelése alól - hangoztatta Szijjártó Péter.

Az Orbán-kormány tehát bevállalta a konfliktust az EKB-val, amely ezt követően akár az Európai Bírósághoz is fordulhat jogorvoslatért.

Forrás: Hírszerző
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter