Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

A kormány jelentősen növelné a kkv-exportot

A kormány jelentősen növelné a magyarországi kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) arányát a magyar exportban - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán egy budapesti konferencián.

Szabó László a HVG hetilap és az Erste Bank által a kkv-k lehetséges külpiacairól szervezett rendezvényen kifejtette: a kkv-export aránya mindössze 15-20 százalék a teljes magyar exportból, miközben Ausztriában a családi vállalkozások adják a teljes export 70-80 százalékát.

Az államtitkár szerint az országimázst illetően bőven van teendő. "Nagyon komoly negatív sajtója volt és van Magyarországnak, miközben az itt működő külföldi kereskedelmi kamarák képviselőivel beszélgetve sokkal inkább pozitív a kép" - mondta. Ki kell tudnunk törni ebből a körből, pozitívvá kell alakítani az országról alkotott képet - tette hozzá.

Szabó László elmondta: a magyarországi beruházások jelentős hányada járműipari befektetés, de ez nemcsak összeszerelő üzemeket jelent. Kifejtette, ha egy külföldi befektető látja, hogy milyen jó minőségű munkát végez a magyar munkaerő, és milyen professzionális mérnöki tudást lehet e mögé helyezni, egyre több kutatás-fejlesztési projektet hoz ide, vagyis nő a magyar hozzáadott-érték ezekben a befektetésekben. Az államtitkár hozzátette, a Magyarországon befektető külföldi nagyvállalatoknál tavaly négy százalékponttal, 66 százalékra nőtt a magyar beszállítók aránya.

A konferencián fölszólalt Bod Péter Ákos korábbi ipari és kereskedelmi miniszter, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke is, aki többek között arról beszélt: noha sokszor egységes tömbként beszélünk egyes országcsoportokról - például az eurózóna országairól vagy a BRICS-országokról -, valójában óriási különbségek vannak az egyes országok gazdasági teljesítményében.

Az euróövezet északi és nyugati tagországainak hazai összterméke (GDP) már elérte a válság előtti utolsó teljes év (2007) szintjét, miközben a déli periféria államainak ez még nem sikerült. A BRICS országokon belül Brazíliában megtorpant a növekedés, Oroszországban visszaesés van, miközben Kína és India továbbra is jó ütemben növekszik. A külpiacokra való kilépést tervező kkv-knak ezzel is számolniuk kell, amikor exportjuk beindításáról vagy bővítéséről döntenek.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
50 milliárd forintos pályázat hazai mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

A kiírásra az 5 és 249 fő közötti munkavállalót foglalkoztató vállalkozások nyújthatnak be pályázatot. Teljes cikk

Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk