Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

"A kormány teljesítménye foglalkoztatás körében elkövetett bűncselekmény"

A súlyos gazdasági válság ellenére sikerült elérni, hogy nyolcvanezerrel többen dolgoznak, valamint több százezerrel kevesebben élnek segélyből, mint két éve - reagált Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője Gúr Nándor szocialista alelnök a kormány foglalkoztatás terén elért eredményeit kritizáló sajtótájékoztatójára.

images

A szocialista politikusok elvtelen vádaskodások helyett jobban tennék, ha inkább elmélyednének az adatok tanulmányozásában - írta közleményében a kormánypárti szóvivő. Felidézte: 2002-ben, amikor az Orbán-kormány átadta a kormányzást, 5,8 százalék volt a munkanélküliségi ráta, 2010-ben pedig 11,4 százalék, vagyis a szocialisták megduplázták.

"Kormányzásuk idején Gúr Nándor és szocialista társait nem hallottuk, hogy sajtótájékoztatókon aggódtak volna a magyar emberek munkahelyei miatt, ellenben rendkívül tevékenyek voltak a családok eladósításában" - fogalmazott Selmeczi Gabriella, hozzátéve: "nem érthető, mire ez a nagy mellény".

Gúr Nándor, a szocialisták alelnöke szombati sajtótájékoztatóján azt mondta: megközelíti a másfél évet az álláskeresés átlagos időtartama Magyarországon. Az ellenzéki politikus erkölcsi értelemben a "foglalkoztatás körében elkövetett bűncselekménynek" nevezte a kormány e téren nyújtott teljesítményét.

Jelenleg 3 millió 810 ezer ember dolgozik az országban, ami százezerrel kevesebb, mint a válság előtt - jelentette ki. Hozzátette: ugyanakkor nagyjából 500 ezer regisztrált álláskereső van, ez pedig százezerrel több, mint a válság előtti időszakban.

A kormány közben olyan szabályozási rendszert hívott életre, amely éppen azokat sújtja, akik egyébként is nehéz helyzetben vannak. Negyven-ötvenezerrel nagyobb a részfoglalkoztatottak száma, így csökkent a tisztes bér megkeresésének lehetősége - vélekedett.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk