Megjelent: 3 éve

A közszférában kevesebben, de a közigazgatásban többen dolgoznak, mint egy éve

Egyelőre nem látszanak a statisztikai adatokon a "bürokráciacsökkentés" intézményi összevonások és megszüntetések hatásai. Tavaly októberig a közigazgatásban dolgozók száma nőtt az egy évvel korábbi létszámadatokhoz képest, írja a Világgazdaság.

A KSH adatai alapján a közigazgatási intézményekben (ide tartoznak a fegyveres testületek és a társadalombiztosítás is) októberben 260 ezren dolgoztak, míg tavaly ilyenkor még 253 ezren.

A teljes közszférában ugyanakkor csökkent a létszám 698,9 ezerről 687,6 ezerre, vagyis 1,6 százalékkal. Ez a létszám viszont a szociális ellátásból és az egészségügyből hiányzik.

A közigazgatásban megszüntetett hivatalokból 2500-an kerültek át a kormányhivatalokhoz, míg a fővárosi és megyei kormányhivataloktól a járásiakhoz mintegy 7500-an, derült ki az adatokból, amit a Miniszterelnökség küldött a Világgazdaságnak.

Ugyanakkor a költségvetési szerveknek idén 20%-al kell csökkenteniük a bértömegüket egy kormányhatározat szerint, így az idei évben is várhatóak átalakítások. A minimálbér és a garantált bérminimum emelése ezen a területen is komoly bértorlódást okozott.

Világgazdaság
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter