Megjelent: 4 éve

A multitasking annyira csökkenti az IQ-t, mint egy füves cigi

Egy időben óriási népszerűségnek örvendett a multitasking: aki képes volt egyszerre több fontos projekt szálait a kezében tartani, biztosra vehette, hogy a munkahelye hímes tojásként vigyáz rá. Azonban mára jobban megvizsgálták ezt a tartalomfogyasztási és munkavégzési formát és több egyetemi kutatás alapján rájöttek, hogy komoly hátulütői lehetnek, ha folyamatosan multitaskolunk.

Csökkenti az IQ-t

A Londoni Egyetem Pszichiátriai Intézetének kutatói kognitív feladatokat adtak egy felmérés során a Hewlett Packard 1100 dolgozójának. Azoknál, akik digitális eszközökkel több feladatot próbáltak meg megoldani egyszerre, nagyobb visszaesést állapítottak meg az IQ-ra nézve, mintha elszívtak volna egy füves cigit, vagy egész éjjel ébren lettek volna. Az átlagosan 15 pontos csökkenés azt eredményezte, hogy ezek a résztvevők egy nyolc éves gyerek szintjén oldották meg a feladatokat.

Lassítja a gondolkodást

Akik vallják, hogy jobban teljesítenek multitaskinggal, valójában a leglassabban végzik el a feladataikat - állítják a Stanfordon. A felmérés szerint ők azok, akik nem tudják rendszerezni a gondolataikat, kiszűrni a szükségtelen információt, és lassabban váltanak a feladatok között is.

Agykárosodást okozhat

A Sussex-i Egyetemen arra voltak kíváncsiak, milyen hatással van az agyműködésre a multitasking. Az eredmény ijesztő: csökkent a szürkeállomány sűrűsége a figyelemért felelős elülső cinguláris kéregben, amikor például mobiltelefont és televíziót használtak felváltva az emberek. Bár ez még nem jelenti az agy károsodását, mindenképp érdemes tudni, hogy a multitasking formálja az agyműködést, nem feltétlen a pozitív irányba.

Akkor mi legyen?

Felejtsük el a multitasking mítoszát és térjünk vissza a természetes agyműködésünkhöz: éljen soká a singletasking! Egyszerre egy dologgal foglalkozzunk, viszont arra szánjuk a teljes figyelmünket a következők segítségével:

Húzzunk falakat

Tegyük a telefont Repülőgép módba, és tiltsuk le a neten a közösségi oldalakat! Nagyon nehéz megtartani a koncentrációnkat, ha folyamatosan érkezik egy-egy új inger, így manuálisan kell tennünk azért, hogy lehalkítsuk a médiazajt.

Szabjunk időt a feladatoknak

Nem lehet egész nap emaileket és értesítéseket csekkolni. Mindenre el kell különítenünk egy kis időt, amikor foglalkozhatunk velük, de azon kívül ne hagyjuk, hogy belemásszanak a dolgainkba. Nézzük meg például az emailjeinket reggel, ebéd előtt, és a munkaidő végén. Így sem maradunk le semmiről, és még hatékonyak is maradhatunk.

Halkítsuk le a gondolatainkat

Persze akkor szárnyal leginkább az elménk, amikor egy dologra kellene koncentrálnunk. Nagyon sok gyakorlás kell ahhoz, hogy tudjuk irányítani a gondolataink folyamát, ezért érdemes a reggelt egy rövid meditációval kezdeni. Ha nap közben újabb és újabb gondolatok érkeznek, semmi probléma: írjuk le őket, hagyjuk, hogy “kiszabaduljanak”. De csak később, a feladatok elvégzése után foglalkozzunk velük.

  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter