kapubanner for mobile
Megjelent: 9 éve

A multitasking annyira csökkenti az IQ-t, mint egy füves cigi

Olykor úgy érezzük, napi 24 óra sem lenne elég a feladatainkra. Márpedig aludni muszáj. A mai társadalom óhatatlanul hajlamos arra, hogy felaprózza a figyelmet, megosztva azt több feladat között, amelyeket párhuzamosan akar elvégezni. Ez azonban nem csak, hogy nem vezet célra, még egészségtelen is.

Egy időben óriási népszerűségnek örvendett a multitasking: aki képes volt egyszerre több fontos projekt szálait a kezében tartani, biztosra vehette, hogy a munkahelye hímes tojásként vigyáz rá. Azonban mára jobban megvizsgálták ezt a tartalomfogyasztási és munkavégzési formát és több egyetemi kutatás alapján rájöttek, hogy komoly hátulütői lehetnek, ha folyamatosan multitaskolunk.

Csökkenti az IQ-t

A Londoni Egyetem Pszichiátriai Intézetének kutatói kognitív feladatokat adtak egy felmérés során a Hewlett Packard 1100 dolgozójának. Azoknál, akik digitális eszközökkel több feladatot próbáltak meg megoldani egyszerre, nagyobb visszaesést állapítottak meg az IQ-ra nézve, mintha elszívtak volna egy füves cigit, vagy egész éjjel ébren lettek volna. Az átlagosan 15 pontos csökkenés azt eredményezte, hogy ezek a résztvevők egy nyolc éves gyerek szintjén oldották meg a feladatokat.

Lassítja a gondolkodást

Akik vallják, hogy jobban teljesítenek multitaskinggal, valójában a leglassabban végzik el a feladataikat - állítják a Stanfordon. A felmérés szerint ők azok, akik nem tudják rendszerezni a gondolataikat, kiszűrni a szükségtelen információt, és lassabban váltanak a feladatok között is.

Agykárosodást okozhat

A Sussex-i Egyetemen arra voltak kíváncsiak, milyen hatással van az agyműködésre a multitasking. Az eredmény ijesztő: csökkent a szürkeállomány sűrűsége a figyelemért felelős elülső cinguláris kéregben, amikor például mobiltelefont és televíziót használtak felváltva az emberek. Bár ez még nem jelenti az agy károsodását, mindenképp érdemes tudni, hogy a multitasking formálja az agyműködést, nem feltétlen a pozitív irányba.

Akkor mi legyen?

Felejtsük el a multitasking mítoszát és térjünk vissza a természetes agyműködésünkhöz: éljen soká a singletasking! Egyszerre egy dologgal foglalkozzunk, viszont arra szánjuk a teljes figyelmünket a következők segítségével:

Húzzunk falakat

Tegyük a telefont Repülőgép módba, és tiltsuk le a neten a közösségi oldalakat! Nagyon nehéz megtartani a koncentrációnkat, ha folyamatosan érkezik egy-egy új inger, így manuálisan kell tennünk azért, hogy lehalkítsuk a médiazajt.

Szabjunk időt a feladatoknak

Nem lehet egész nap emaileket és értesítéseket csekkolni. Mindenre el kell különítenünk egy kis időt, amikor foglalkozhatunk velük, de azon kívül ne hagyjuk, hogy belemásszanak a dolgainkba. Nézzük meg például az emailjeinket reggel, ebéd előtt, és a munkaidő végén. Így sem maradunk le semmiről, és még hatékonyak is maradhatunk.

Halkítsuk le a gondolatainkat

Persze akkor szárnyal leginkább az elménk, amikor egy dologra kellene koncentrálnunk. Nagyon sok gyakorlás kell ahhoz, hogy tudjuk irányítani a gondolataink folyamát, ezért érdemes a reggelt egy rövid meditációval kezdeni. Ha nap közben újabb és újabb gondolatok érkeznek, semmi probléma: írjuk le őket, hagyjuk, hogy “kiszabaduljanak”. De csak később, a feladatok elvégzése után foglalkozzunk velük.

  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek