Megjelent: 4 éve

A multitasking annyira csökkenti az IQ-t, mint egy füves cigi

Egy időben óriási népszerűségnek örvendett a multitasking: aki képes volt egyszerre több fontos projekt szálait a kezében tartani, biztosra vehette, hogy a munkahelye hímes tojásként vigyáz rá. Azonban mára jobban megvizsgálták ezt a tartalomfogyasztási és munkavégzési formát és több egyetemi kutatás alapján rájöttek, hogy komoly hátulütői lehetnek, ha folyamatosan multitaskolunk.

Csökkenti az IQ-t

A Londoni Egyetem Pszichiátriai Intézetének kutatói kognitív feladatokat adtak egy felmérés során a Hewlett Packard 1100 dolgozójának. Azoknál, akik digitális eszközökkel több feladatot próbáltak meg megoldani egyszerre, nagyobb visszaesést állapítottak meg az IQ-ra nézve, mintha elszívtak volna egy füves cigit, vagy egész éjjel ébren lettek volna. Az átlagosan 15 pontos csökkenés azt eredményezte, hogy ezek a résztvevők egy nyolc éves gyerek szintjén oldották meg a feladatokat.

Lassítja a gondolkodást

Akik vallják, hogy jobban teljesítenek multitaskinggal, valójában a leglassabban végzik el a feladataikat - állítják a Stanfordon. A felmérés szerint ők azok, akik nem tudják rendszerezni a gondolataikat, kiszűrni a szükségtelen információt, és lassabban váltanak a feladatok között is.

Agykárosodást okozhat

A Sussex-i Egyetemen arra voltak kíváncsiak, milyen hatással van az agyműködésre a multitasking. Az eredmény ijesztő: csökkent a szürkeállomány sűrűsége a figyelemért felelős elülső cinguláris kéregben, amikor például mobiltelefont és televíziót használtak felváltva az emberek. Bár ez még nem jelenti az agy károsodását, mindenképp érdemes tudni, hogy a multitasking formálja az agyműködést, nem feltétlen a pozitív irányba.

Akkor mi legyen?

Felejtsük el a multitasking mítoszát és térjünk vissza a természetes agyműködésünkhöz: éljen soká a singletasking! Egyszerre egy dologgal foglalkozzunk, viszont arra szánjuk a teljes figyelmünket a következők segítségével:

Húzzunk falakat

Tegyük a telefont Repülőgép módba, és tiltsuk le a neten a közösségi oldalakat! Nagyon nehéz megtartani a koncentrációnkat, ha folyamatosan érkezik egy-egy új inger, így manuálisan kell tennünk azért, hogy lehalkítsuk a médiazajt.

Szabjunk időt a feladatoknak

Nem lehet egész nap emaileket és értesítéseket csekkolni. Mindenre el kell különítenünk egy kis időt, amikor foglalkozhatunk velük, de azon kívül ne hagyjuk, hogy belemásszanak a dolgainkba. Nézzük meg például az emailjeinket reggel, ebéd előtt, és a munkaidő végén. Így sem maradunk le semmiről, és még hatékonyak is maradhatunk.

Halkítsuk le a gondolatainkat

Persze akkor szárnyal leginkább az elménk, amikor egy dologra kellene koncentrálnunk. Nagyon sok gyakorlás kell ahhoz, hogy tudjuk irányítani a gondolataink folyamát, ezért érdemes a reggelt egy rövid meditációval kezdeni. Ha nap közben újabb és újabb gondolatok érkeznek, semmi probléma: írjuk le őket, hagyjuk, hogy “kiszabaduljanak”. De csak később, a feladatok elvégzése után foglalkozzunk velük.

  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter