Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

A németek már nem el, hanem hazavándorolnak

Németországban a gazdasági fellendüléssel párhuzamosan csökken az elvándorlás és emelkedik a hazaköltözők száma.

A németek külföldi munkavállalását segítő állami intézmény (ZAV) sokáig tömegesen helyezett el német munkaerőt külföldön. Például építőmunkásokat Spanyolországban vagy szobalányokat Ausztriában. Az országos munkaügyi ügynökség (BA) szervezeti keretében működő ZAV szakértői három éve még a munkaidejük 80 százalékában a külföldön elhelyezkedni kívánó ügyfelekkel foglalkoztak, azóta viszont megfordultak az arányok. A szervezet működése 2010 óta "teljesen átalakult" - mondta Monika Varnhagen igazgató a Die Welt című lap online kiadásában megjelent összeállításban.

A ZAV 2010-ben még több mint 10 ezer német külföldi munkavállalását segítette. 2012-ben már csak 5700 munkavállalót közvetített ki külföldi állásokba, az idén pedig szeptember végéig csupán 2000 ember elhelyezkedésében kellett közreműködnie.

Fordulatot jeleznek a statisztikai hivatal adatai is: a hazatérők száma évek óta emelkedik, míg a kivándorlóké csökken. 2008-ban például 175 ezer német állampolgár költözött el az országból, tavaly pedig már csak 133 ezer, míg a hazaköltözők száma a 2008-ban regisztrált 108 ezerről 155 ezerre emelkedett tavalyig.

A nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) becslése szerint a 35 országból álló OECD-térségben nagyjából 3 millió "határon túli" német élhet, ami a teljes német lakosság körülbelül 3,75 százaléka. A külföldön élők körében nagyjából egyharmados a felsőfokú végzettségűek aránya, ami jóval meghaladja a 21 százalékos országos átlagot.

A jól képzett munkaerő rendkívül mozgékony, ezért nem lehet arra számítani, hogy végérvényesen otthon marad, aki a jó gazdasági helyzet miatt hazaköltözik - figyelmeztet Thomas Liebig, az OECD migrációs szakértője, aki szerint a német lakosság gyors öregedése miatt Németországnak nemcsak a külföldre vándorló németek hazaköltözésére, hanem külföldi munkaerőre is egyre nagyobb szüksége van. A 80 milliós németországi lakosságban a 60 éven felüliek aránya már csaknem 30 százalékos, míg 1990-ben csak 20 százalékos volt, és a tendencia alapján 2025-ig több mint 5 millió szakember hiányára lehet számítani a munkaerőpiacon.

A hazaköltözők elhelyezkedésének támogatására nincsen külön állami program. Van viszont számos nem állami kezdeményezés, mint például a German Scholars Organization (GSO), amely diplomások elhelyezkedésében segít. Az utóbbi években indultak tartományi szintű programok is, köztük a Return to Bavaria, a bajor gazdasági minisztérium hazatérési programja, amely a GSO-val együttműködve évente 250 diplomás hazatelepedéséhez nyújt támogatást. "Németország nem engedheti meg magának, hogy semmit se tegyen azoknak a kiemelkedő tehetségű szakembereknek a visszaszerzéséért, akik itthon szerezték a tudásukat" - mondta a Die Weltnek Sabine Jung, a GSO ügyevezetője.
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Sztrájkolnak a szlovén rendőrök

Figyelmeztető sztrájkba lépett hétfőn a szlovén rendőrök egy része, mert szerintük a kormány nem tartotta be a rendőrség helyzetének... Teljes cikk

Csökkent a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 5 millió 72 ezerre süllyedt. Teljes cikk

20 év után újra vezethetnek metrót a nők Oroszországban

Oroszországban 456-ről 100-ra csökkent azon munkák száma, amiket csak férfiak vállalhatnak. Teljes cikk