Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

A Raiffeisen Bank is csatlakozott a Széchenyi Kártya Programhoz

A Raiffeisen Bank is csatlakozott a Széchenyi Kártya Programhoz - mondta Dercsényi György, a bank kis- és középvállalati üzletágvezetője csütörtökön Budapesten, a KAVOSZ-szal közösen tartott sajtótájékoztatóján.

images

Krisán László, a Széchenyi Kártya Programot irányító KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója elmondta: a Raiffeisen Bank csatlakozásával újabb jelentős hitelintézet hálózatában is elérhető lesz a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel a hazai kis- és középvállalkozások számára.

A vezérigazgató elmondta: a 2002-ben elindított Széchenyi Kártya Program keretein belül eddig mintegy 1155 milliárd forint hitelt helyeztek ki a programban résztvevő bankok. Az elmúlt időszakban évről évre nőtt a kihelyezett összeg, tavaly mintegy 150 milliárd forint hitelt nyújtottak a bankok a kis- és középvállalkozásoknak (kkv-knak) a Széchenyi Kártya Program keretében.

Krisán László kifejtette: mára a hazai kkv szektor egyre nagyobb részét érinti hátrányosan a globális pénzügyi válság. Mivel a vállalkozások jelentős része jelenleg legfeljebb egy éven belüli időtávon képes tervezni, jelentős kereslet mutatkozik a rövidebb távú, egyszerű finanszírozási lehetőségek iránt - húzta alá a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója.

"A Raiffeisen Bank számára jó lehetőség a Széchenyi Kártya Programhoz való csatlakozás, amely összhangban áll a banknak a kkv-szektor finanszírozására irányuló törekvéseivel" - mondta Dercsényi György. Úgy vélte: tévhit, hogy a szektor a válság kitörése óta nem kap finanszírozási lehetőséget, bár tény, hogy a bírálati szempontok az utóbbi időszakban változtak, így előtérbe került a pénzforgalom (cash-flow) figyelése, a visszafizetés forrásának vizsgálata, míg a tisztán fedezet alapú hitelezés visszaszorult.

Hozzátette: a Raiffeisen Bank a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott folyószámlahitelek állományát 2010-től 30 százalékkal növelte, s a Széchenyi Kártya Programhoz való csatlakozással még több vállalkozás hiteligényét tudják kiszolgálni.

A Széchenyi Kártya Program hitelkonstrukciói a KAVOSZ Zrt., a VOSZ és a Területi kereskedelmi és Iparkamarák irodáiban igényelhetők, ahol az ügyfelek teljes körű információt kapnak a konstrukció igénylésének feltételeiről és a benyújtandó dokumentumokról. A Széchenyi-kártyát a Raiffeisen Banknál minden olyan kkv igényelheti, amely egyéni vállalkozóként vagy egyéni cégként, illetve az üzletszabályzatban meghatározott gazdasági társaságként vagy szövetkezet formájában legalább két éve működik - ismertették a tájékoztatón.

A kkv-k helyzetét, devizahitel-kitettségét érintő kérdésre Krisán László elmondta: a tipikus hazai kkv nappal kkv, este lakossági ügyfél, épp ezért a lakossági devizahitel-kitettség rányomja a bélyegét a vállalkozási lehetőségekre. A KAVOSZ vezérigazgatója szerint ezért a forint árfolyamának hektikusságát csökkentő megoldásokat használni kell. Ugyanakkor előzetesen fel kellene tárni, hogy a kkv-k mekkora körét érinti valóban a devizahitel-kitettség, emellett más, piaci szempontokat is figyelembe kellene venni - hangsúlyozta Krisán László. Véleménye szerint csak azokat a vállalkozásokat szabad megmenteni, amelyek ezzel a lépéssel életképesek maradnak. Azokra a cégekre, amelyeknél a segítség csak elodázza a csődöt, de új lehetőséget nem nyújt, nem biztos, hogy érdemes költeni - húzta alá a KAVOSZ vezérigazgatója.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Az elmúlt 20 év legnagyobb elbocsátására készül a Nissan

Dolgozóinak 15 százalékát, több mint 20 ezer alkalmazottját készül elbocsátani világszerte a japán Nissan Motor Co. autóipari konszern a csökkenő... Teljes cikk

Építőipari szakemberek ezrei tértek haza külföldről, ötödük maradna is

Mintegy 5 ezer építőipari szakember érkezett haza külföldről a koronavírus miatt, ötödük maradna is. Ehhez azonban bérfelzárkóztatás, a... Teljes cikk

Felsorakoztak a legjobb munkaadók: a LEGO, a Samsung és az Audi az élen

Egy helyet előrelépve tavalyi eredményéhez képest a LEGO lett a legvonzóbb hazai munkáltató. A második helyet a Samsung nyerte el, míg a bronzérem... Teljes cikk