Megjelent: 4 éve

A szegényektől fogják elvenni a munkát a robotok

Azok a leginkább sérülékeny járások, amelyekben magas a munkanélküliek aránya és a meglévő állásokat a jövőben érintheti az automatizálás. A Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) földrajzi bontásban közölte az automatizálható munkahelyek eloszlását - írta a portfolio.hu.

Elsőre meglepő lehet, hogy az automatizálás munkaerő-piaci kockázatai nem ott a legnagyobbak, ahol a gazdasági prosperitás időben hamarabb hozhatja el a modernizációt. A GVI szakértőinek eredményeit két nagyon fontos tényező magyarázza.

Az egyik, hogy az olyan területeken, ahol a munkanélküliség magas, ugyanaz az automatizációs folyamat sokkal nagyobb feszültséget okozhat, mint ott, ahol munkaerőhiány van. Ez persze azt jelenti, hogy a munkaerő-hiányos területeken a gazdasági működés szempontjából már rövid távon is kis feszültségekkel cserélhetnek le bizonyos emberi tevékenységeket robotokra, számítógépekre.

A másik, hogy a kiváltható szakmák jellemzően azok, amelyekben sok a rutinfolyamat, kevesebb kreativitást, összetett döntést igényelnek. Az ilyen szakmák a fejletlenebb térségekben is megtalálhatók, sőt, arányaiban még magasabb arányban fordulhatnak elő, mint ott, ahol a jobb tőke-ellátottság miatt a magasabb munkatermelékenységű szakmák elterjedtebbé váltak.

Az automatizálással kiváltható munkahelyek aránya a Csengeri (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) járásban a legmagasabb, 38 százalék. Szintén harminc százalék feletti az automatizálható munkahelyek aránya a Bicskei (Fejér megye) járásban (35 százalék), míg 29 százalék a Gyáli és a Budakeszi járásban (Pest megye).

Budapesten kívül az utóbbi járásban dolgozik a legtöbb automatizálható munkával rendelkező foglalkoztatott (20 157 fő). A leginkább érintett 43 járás közül, ahol az állások legalább 15 százaléka automatizálható lenne, hét Pest megyében, öt-öt pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Veszprém megyében található.

Portfolio
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter