Megjelent: 12 éve

A VOSZ határozottabb fellépést sürget a feketegazdaság ellen

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) szerint több elszántság, határozottabb fellépés, szigorúbb szankciók kellenének a feketegazdaság ellen. Azt javasolják, a legális vállalkozások helyett főként a maffiaszerűen működőket ellenőrizzék a hatóságok.

A VOSZ üdvözli az Antikorrupciós Koordinációs Testület létrejöttét, mivel minden olyan intézkedést támogat, amellyel a kormány fellép a feketegazdaság, a feketekereskedelem ellen. Azonban szkeptikusak, mivel szerintük jelenleg is megvannak azok a jogszabályi és intézményi feltételek, amelyek révén hatékonyan fel lehetne lépni az ügyeskedőkkel szemben.

A rendőrség mellett az adóhivatal, a vám- és pénzügyőrség, a határőrség, a népegészségügyi szolgálat, de még a munkaügyi felügyelőség munkatársai, a jegyzők, a közterület-felügyelők is felléphetnek a jogszabálysértők ellen. Ezenkívül, havonta tartanak konferenciát a témában, szakértői anyagok tucatjai születtek az elmúlt időszakban, újabb és újabb bizottságok állnak fel, konzultációk zajlanak le, mégsem sikerül érdemben visszaszorítani a feketegazdaságot.

A VOSZ szerint a hatóságok még mindig nem érzékelik a helyzet súlyát, nem elég elszántak, nincs meg bennük a kellő bátorság, s gyakran tévesen értelmezett szociális okokból nem lépnek fel határozottan a kereskedés elemi gazdasági, pénzügyi, higiéniai normáit sem betartó utcai árusok ellen, vagy szemet hunynak a feketén foglalkoztatott kertész vagy lakástakarító felett. Különösen rossz a helyzet vidéki falvakban, városokban, ahol bevett szokás, hogy számlaadás nélkül dolgoznak az iparosok.

Úgy gondolják, a tisztességes vállalkozók, iparosok, kereskedők kárára megy, ha nem normalizálódik a helyzet. Magyarországon már most is túl kevesen túl sokat adóznak, sokan mennek csődbe, hagynak fel a vállalkozásukkal. Másfelől azt is fájlalják a legális cégek, hogy miközben a hatóságok szeme előtt vígan megélnek a maffiaszerű tevékenységet folytatók, s csak a legritkább esetben buknak le, addig őket akkor is keményen megbüntetik, ha elkövetnek egy nem túl komoly szabálytalanságot.

A VOSZ továbbra is együttműködik minden kormányzati szervvel az illegális gazdaság visszaszorítása érdekében. Konkrét javaslataik közé tartoznak: a különböző hatóságok saját munkatársaik ellenőrzése, a szabálysértési és a büntetési tételek szigorítása.

Világgazdaság
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter