Megjelent: 11 éve

Adócsökkentéssel csábítják a befektetőket a városok

Számos településen nyilatkoztak már a helyi vezetők arról, hogy szándékoznak-e adót csökkenteni. Van, ahol még nem döntöttek, van, ahol kizárták a lehetőséget, de olyan település is akad, ahol kiterjesztik az adókedvezményeket. A legtöbb városban azonban más kedvezményekkel próbálják felpörgetni a helyi gazdaságot.

Miskolc polgármestere, Káli Sándor még nem tudott konkrét választ adni arra a kérdésre, hogy lesz-e valamilyen adócsökkentés a gazdaság fejlesztése érdekében. "A szakértőkkel, szakbizottságokkal való egyeztetés után a jövő évi költségvetés tárgyalásánál lesz lehetősége a miskolci közgyűlés tagjainak dönteni arról, hogy milyen változtatásokat vezetnek be a gazdaság élénkítése érdekében" - közölte az üggyel kapcsolatban a városvezető.

Miskolcon az iparűzési adó jelenleg a maximális 2 százalék, ugyanakkor azok a kisvállalkozásosok, amelyeknek adóalapja nem éri el a kétmillió forintot, nem fizetnek iparűzési adót. Míg tavaly ilyen címen 5,4 milliárd forint folyt be a városi büdzsébe, idén már 6,6 milliárd forintra számítanak, ami az összes költségvetési bevétel mintegy tizede. Különböző adójellegű bevételekből összességében 9,5 milliárd forint várható a kasszába - közölte Kakas Zoltán, a polgármesteri hivatal adóosztályának vezetője.

Szombathelyen a működésre is alig van pénz

A településen nem tervezik a helyi adóbevételek csökkentését, a befektetéseket újabb ipari parki területek bővítésével kívánják ösztönözni - mondta Németh Kálmán, a város szabaddemokrata alpolgármestere az MTI-nek. "A helyi adóból származó évi ötmilliárd forintnyi bevétel szükséges ahhoz, hogy a város 23 milliárd forintos költségvetésével a működőképességét meg tudjuk őrizni. Az alacsony költségvetési finanszírozás miatt Szombathely az iparűzési adóból befolyt összegeket évek óta a működésre kénytelen felhasználni a fejlesztések finanszírozása helyett." Az alpolgármester hangsúlyozta: a jelenlegi uniós adójogszabályok ma már nem engedik meg, hogy egy-egy vállalkozásnak az iparűzési adóból engedményeket tegyenek, nem alkalmazhatnak semmiféle diszkriminációt.

A fejlődés azonban nem áll le, hiszen az önkormányzat egy második szombathelyi ipari park létesítésére nemrég vásárolt meg 1,2 milliárd forintért egy 20 hektáros területet. Ezen kívül a szombathelyi repülőtér melletti, volt katonai gyakorlótér területén további 600 hektár megvásárlását tervezik a Honvédelmi Minisztériumtól, a szomszédos Söpte község önkormányzatával közösen.

Debrecen már korábban lépett

A gazdaság fejlesztése érdekében Debrecenben nem kell adót csökkenteni, a város ugyanis, megelőzve az országot, ezt már másfél évvel ezelőtt megtette - közölte Kósa Lajos polgármester. Az önkormányzat helyi adórendeletének módosításával kedvezményekben részesíti a magasabb hozzáadott értéket képviselő befektetőket, ipari és szolgáltató cégeket. A 2 százalékos helyi iparűzési adó alapjából így levonható például a licencdíj, vagy a K+F költség, aminek eredményeként egy év alatt megtelt az egyik ipari park, 5-6 IT-service központ települt a városba, legutóbb a belfasti székhelyű GEM. Debrecenben fejleszt a Richter és a TEVA gyógyszergyár, valamint az amerikai National Instruments - tette hozzá a civis város fideszes vezetője. Debrecen iparűzési adóbevétele ennek köszönhetően évente 6-7 milliárd forint.

Tájékoztatása szerint a magasabb hozzáadott értéket képviselő cégeknek biztosított adókedvezmény miatt a város önkormányzatának folyamatos vitája van a Pénzügyminisztériummal. A közigazgatási hivatal beadványa alapján az ügyben az Alkotmánybíróság mondja ki a végső szót - közölte Kósa Lajos.

Adócsökkentés helyett 50 százalékos emelés

Balassagyarmat önkormányzata jövőre nem léptet életbe adócsökkentést, a befektetői szándékot viszont kedvezményekkel ösztönzi - mondta Csach Gábor (Fidesz) alpolgármester. A maximális, 2 százalékos mértékű iparűzési adót alkalmazzák, ebből az idén várhatóan 600 millió forint bevétele lesz az önkormányzatnak. Balassagyarmat 10 milliárd forintos költségvetésből gazdálkodik. Jövőre nem terveznek adócsökkentést, mert nem áll módjukban, leginkább az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű települések támogatási rendszerének szigorodása miatt - mondta az alpolgármester.

Az idén 29 millió forintos bevételt hozó kommunális adót 50 százalékkal még emelik is, mert annak mértéke 2000 óta változatlan. A betelepülő vállalkozásoknak viszont előnyöket biztosítanak a telekárban illetve a közművek kiépítésével.

Eger: van lehetőség a csökkentésre

Eger polgármestere azt tervezi, hogy a jelenlegi nehéz pénzügyi helyzetben kiterjesztik és megemelik a vállalkozások iparűzési adókedvezményének mértékét. "Eddig csak az ötmillió forint árbevételt el nem érő vállalkozások részesülhettek 30 százalékos kedvezményben. A jövőben az összeghatárt 10 millióra, a kedvezmény mértékét pedig 50 százalékra emelné a város" - közölte az MTI érdeklődésére Habis László. Ily módon a településen bejegyzett 8 ezer vállalkozás több mint 50 százaléka adókedvezményben részesülne, aminek jelentős befektetés-ösztönző hatása is lehet.

Ugyancsak ösztönözni kívánják a beruházásokat, egyebek között fiatal szakembereknek nyújtott lakhatási támogatással, vagy az oktatási együttműködésekkel a high-tech szektor letelepítése érdekében. Mindez még politikai egyeztetést igényel; a költségvetésről november végén tárgyal a 60 ezer lelkes település önkormányzata.

A településen meghatározott 2 százalékos iparűzési adóból, mintegy 2,5 milliárd forint bevétele származik a településnek. Ebből közvetlenül nem jut a gazdaság ösztönzésére, hiszen nagy részét a közoktatás finanszírozására fordítják. Ugyanakkor az infrastrukturális fejlesztések révén közvetve segítik a gazdaságfejlesztést - mondta Habis László.
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A vállalkozások adminisztrációs terheinek csökkentése a harmadik Adó-Tanácskozás fókuszában

Évi 277 órát tölt adminisztrációval egy vállalkozás az adóügyek intézésekor - mondta Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár. Teljes cikk

A kkv-k adóemelésre készülnek 2020-ban

A hazai kkv-k várakozásait mutató K&H kkv bizalmi index számottevően, 8 pontot csökkent, így jelenleg 7 ponton áll. Bár az index továbbra is a... Teljes cikk

A Pedagógusok Szakszervezete sztrájkbizottságot alapított

Miután a kormány nem reagált a petíciójukra, megkezdik a tárgyalásokat a munkabeszüntetés esetén elégséges szolgáltatásokról - mondta Totyik... Teljes cikk