Megjelent: 14 éve

Alacsony a munkanélküliség, de alacsony a foglalkoztatás is

A felsőfokú végzettségűek foglalkoztatása nálunk sokkal jobb, mint Európában, ám nem mindenki dolgozik saját szakmájában.

A magyar munkaerőpiac sajátossága, hogy egyszerre alacsony a foglalkoztatottsági szint és a munkanélküliségi ráta - hangoztatta Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter a diplomás munkanélküliek helyzetéről tartott konferencián. Magyarországon az aktívkorúak mintegy 40 százalékát teszi ki a munkaerőpiacon inaktívak aránya, ezeknek 40 százaléka nyugdíjas, 30 százaléka tanul, 10 százaléka gyermeket nevel és 20 százaléka az egyéb kategóriába tartozik.

Csizmár Gábor a konferencián kiemelte, hogy a felsőfokú végzettséggel rendelkezők között Magyarországon 83 százalékos, az Európai Unió átlagában 57 százalékos a foglalkoztatottsági szint.

Az Európai Unióban a foglalkoztatottsági szint 63 százalék, ugyanez az arány Magyarországon 57 százalék. A munkanélküliségi ráta viszont Magyarországon 7,2 százalék szemben az unió 8,5 százalékos átlagával.
A miniszter utalt arra, a diplomás munkanélküliek elhelyezkedésében tapasztalható, hogy időnként olyan munkát is elvállalnak, amelyhez alacsonyabb végzettség is elegendő lenne, így kiszorítanak másokat.

Csizmár Gábor megjegyezte: a magyar oktatási intézmények sem mindig olyan végzettségűeket bocsátanak ki, mint amilyeneket a munkaerő-piaci igényelne. A jövőben nyomon kívánják követni, hogy mely intézmények végzettségével lehet leginkább elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

Személyre szabott hiteltanácsadás és lebonyolítás

Forduljon a Privátbankár szakértőihez!

Részletek itt!
A miniszter kitért arra is, hogy Magyarországon magas az alulképzettek aránya. Példaként említette, hogy 700 ezer embernek nincs meg a 8 általános iskolai végzettsége sem. Ezért a jövőben a kormány célja, hogy a végzettségi szintek növekedjenek, és mindenki lépjen egy szintet előbbre.

A miniszter az Európai Unió bővülését célzó Lisszaboni Stratégiával kapcsolatban, ahol a foglalkoztatottság növelés kiemelt szempont, elmondta, hogy Magyarország évente 0,5-1 százalékos foglalkoztatás bővüléssel számol a GDP 4 százalékos növekedése mellett.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Megnyílt a budapesti repülőtér első vállalati várója

A Tungsram üzleti partnerei számára nyílt meg a Budapest Airport területén az első magyar vállalati reptéri váró. Teljes cikk

Otthon végezhető munka, amivel havi 1 milliót lehet keresni

Évi 38 ezer fontos, azaz nagyjából 15 millió forintos fizetésért keres új munkatársat egy brit székhelyű online áruház. A jelentkező otthon... Teljes cikk

Elon Musk nem kér fizetést, beéri a kompenzációval

Elon Musk, a Tesla alapítója nem kér fizetést, cserébe viszont olyan kompenzációs csomagja van, ami a Tesla bevételéhez, profitjához és piaci... Teljes cikk