Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Alkalmazottai tizedét elküldi a Barclays

Tíz százalékos leépítést hajt végre még az idén az egyik legnagyobb brit pénzügyi szolgáltató csoport, a Barclays.

A cég a Londoni Értéktőzsdén (LSE) csütörtökön bejelentette, hogy 2014-ben 14 ezer munkatársától válik meg. Az elbocsátások fele a befektetési üzletágat érinti, amelynek teljesítménye rendkívüli mértékben romlott a pénzügyi válság óta.

A Barclays vezérigazgatója, Antony Jenkins által "a banki tevékenység egyszerűsítésének" nevezett leépítési folyamat nem áll meg az idén: a cég 2016-ig összesen 19 ezer fővel tervezi csökkenteni állományát.

A Barclays az év elején még azt jelezte, hogy 10-12 ezer alkalmazottjától készül megválni.

A csütörtöki bejelentést a befektetők kedvezően fogadták: a cég részvénye 5,2 százalékot erősödött délutánig a Londoni Értéktőzsdén, amelynek irányadó FTSE-100-as árfolyamindexe ugyanekkor nem egészen 0,4 százalékos pluszban járt.

Az állományleépítés legnagyobb egyedi vesztese a Barclays befektetési üzletága lesz: itt 2016 végéig összesen hétezer állás szűnik meg a jelenlegi 26 ezerből. Az idei első negyedévben a befektetési üzletág forgalma 28 százalékkal csökkent éves összevetésben, ezen belül azonban a deviza-, a kötvény- és az árupiaci kereskedelmi tevékenység bevétele 41 százalékkal zuhant.

A Financial Times a minap olyan értesülést közölt, hogy a Barclays leépíti árupiaci üzletágát is, visszafogva kereskedési tevékenységét a nemesfémpiacon, a mezőgazdasági árupiacon és az energiahordozók piacán.

A Barclays a világ egyik legnagyobb árupiaci kereskedőcége, de ennek az ágazatnak a bevételei is csökkentek, és egyre szigorúbb a piaci szabályozás.

A Barclayst súlyosan megrázta a nevéhez fűződő Libor-botrány is. Az azóta nemzetközivé duzzadt, hatalmas bírságokhoz vezető ügy 2012 nyarán robbant ki, amikor a súlyos csalási bűncselekmények felderítésére szakosodott brit nyomozóhatóság (Serious Fraud Office, SFO) és a brit pénzügyi felügyelet feltárta, hogy a Barclays egyes kereskedői a globális pénzügyi válság előtt és alatt haszonszerzés céljából manipulálták a Libort. A Libor (London interbank offered rate) a globális nagybani likviditáspiac legfontosabb irányadó kamatlába, évente 360 ezer milliárd dollár összértékű globális pénzügyi tranzakcióhoz szolgál referenciakamatként. Ez a teljes világgazdaság éves hazai össztermékének (GDP) több mint az ötszöröse.

A Libor közvetlenül befolyásolhatja a bankok és egyéb pénzügyi szolgáltatók közötti pénzügyi tranzakciók értékét, a befektetési bankok által terjesztett szintetikus termékek és számtalan egyéb származékos ügylet árfolyamát. Mindez átszűrődhet kiskereskedelmi szintre is, hatást gyakorolva például a lakossági jelzálogkamatokra, a hitelkártya-használati díjakra vagy a gépjárműhitelek kamataira.

A Barclayst már a botrány kirobbanásának évében 290 millió font (csaknem 110 milliárd forint) bírsággal sújtották a brit és az amerikai piacfelügyeleti hatóságok, és az ügy nyilvánosságra kerülése után nem sokkal lemondott a cég előző vezérigazgatója, Bob Diamond és az akkori elnök, Marcus Agius.

Antony Jenkins, a Barclays jelenlegi vezérigazgatója nemrégiben kijelentette a BBC-nek, hogy várakozása szerint legalább öt-tíz évbe telik, mire helyreáll a Barclays iránti közbizalom.

Az ügyben kezdett vizsgálat azóta kiterjedt számos más bankcsoportra is, hasonló kamatmanipulációs tevékenység gyanújával. A Royal Bank of Scotlandre (RBS) tavaly 390 millió font büntetést róttak ki a brit és az amerikai hatóságok, a Rabobank három volt kereskedője ellen pedig az Egyesült Államokban emeltek vádat piaci manipuláció vádjával, amelynek alapján akár 30 év börtönre is ítélhetik őket.
  • 2021.06.14DEKRA Felnőttképzési konferencia A globális képzési piac meghatározó szereplőjeként fontos számunkra, hogy ügyfeleink képzéseinek tervezéséhez és megszervezéséhez a lehető legtöbb támogatást adhassuk. A 2021. január 1-től hatályos, az OKJ-t felváltó új képzési rendszerrel életbelépő új folyamatok minden munkáltatót érintenek, akik munkavállalóik részére képzéseket szerveznek. Hogy segítsük az eligazodást, illetve iránymutatást nyújthassunk az új képzési rendszerrel kapcsolatban, INGYENES webkonferenciát tartunk a témában. Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Gigantikus összeget költött a Mol a Covid elleni védekezésre

A Kelet-Közép-Európát érintő harmadik koronavírus-hullám végéig a Mol-csoport több mint 20 millió dollárt költött a járvány elleni... Teljes cikk

Titokzatos megállapodás született, elmarad a sztrájk a győri Nemaknál

"Kölcsönös kompromisszumokban" állapodott meg a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. a Vasas Szakszervezeti Szövetség Könnyűfémöntők Vasas... Teljes cikk

Újabb óriásvállalat állt le kibertámadás miatt

A világ legnagyobb csirke-, marha- és sertéshús-beszállítója több észak-amerikai és ausztráliai üzemét volt kénytelen leállítani zsarolóvírus-támadás miatt. Teljes cikk