Megjelent: 12 éve

Állami mankó a pékeknek

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter kormányzati segítséget ígért a magyar pékeknek amiatt, hogy a szélsőséges időjárás következtében rendkívüli módon megemelkedett az alapanyagár számukra.

A Pékek és Cukrászok Világszövetsége, valamint az Európai Pékszövetség Budapesten hétfőn tartott fórumán a miniszter reményét fejezte ki, hogy az Európai Unió sem hagyja magukra a szakma képviselőit.

Gráf József hangoztatta: az energia mellett a közeljövőben az élelmiszer és a víz is stratégiai árucikké válik. Utalt arra: emiatt Magyarország az elkövetkező 10 évben 30 százalékkal növelni tervezi élelmiszertermelését.

A miniszter úgy vélte, hogy az idei szélsőséges időjárás miatti katasztrofális mezőgazdasági évben a kormány nem hagyhatja magára a pékeket, biztosítania kell a szakma túlélésének feltételeit. Ennek részleteit azonban bővebben nem fejtette ki.

A Pékek és Cukrászok Világszövetségének, illetve európai szervezetének több mint félszáz megbízottja tanácskozik két napon át Magyarországon a szakma aktuális kérdésekről.

Dráguló alapanyagok

A rendezvényen elhangzott: a liszt, mint a kenyér alapanyaga az idén rendkívül drága, mert világszerte rossz volt a termés, nem csak hazánkban, de a környező országokban is. Gráf József újságíróknak ezzel kapcsolatban elmondta: a kenyér előállítási árában egyharmad a búza ára, egyharmad az energiaköltség, egyharmadát pedig a járulékos költségek - például a munkabér - teszik ki. A miniszter szerint a kenyér árának drasztikus emelkedését a költségek csökkentésével lehetne ellensúlyozni.

A fórum keretében Magyarországot felvették az Európai Pékszövetség tagjai közé. Magyarország 2007-ben vált taggá a Pékek és Cukrászok Világszövetségében is. A szakma jelenleg az elöregedéssel küzd, a szakember-utánpótlással a világ minden pontján gondok vannak.

  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter