Megjelent: 13 éve

Állami mankó a pékeknek

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter kormányzati segítséget ígért a magyar pékeknek amiatt, hogy a szélsőséges időjárás következtében rendkívüli módon megemelkedett az alapanyagár számukra.

A Pékek és Cukrászok Világszövetsége, valamint az Európai Pékszövetség Budapesten hétfőn tartott fórumán a miniszter reményét fejezte ki, hogy az Európai Unió sem hagyja magukra a szakma képviselőit.

Gráf József hangoztatta: az energia mellett a közeljövőben az élelmiszer és a víz is stratégiai árucikké válik. Utalt arra: emiatt Magyarország az elkövetkező 10 évben 30 százalékkal növelni tervezi élelmiszertermelését.

A miniszter úgy vélte, hogy az idei szélsőséges időjárás miatti katasztrofális mezőgazdasági évben a kormány nem hagyhatja magára a pékeket, biztosítania kell a szakma túlélésének feltételeit. Ennek részleteit azonban bővebben nem fejtette ki.

A Pékek és Cukrászok Világszövetségének, illetve európai szervezetének több mint félszáz megbízottja tanácskozik két napon át Magyarországon a szakma aktuális kérdésekről.

Dráguló alapanyagok

A rendezvényen elhangzott: a liszt, mint a kenyér alapanyaga az idén rendkívül drága, mert világszerte rossz volt a termés, nem csak hazánkban, de a környező országokban is. Gráf József újságíróknak ezzel kapcsolatban elmondta: a kenyér előállítási árában egyharmad a búza ára, egyharmad az energiaköltség, egyharmadát pedig a járulékos költségek - például a munkabér - teszik ki. A miniszter szerint a kenyér árának drasztikus emelkedését a költségek csökkentésével lehetne ellensúlyozni.

A fórum keretében Magyarországot felvették az Európai Pékszövetség tagjai közé. Magyarország 2007-ben vált taggá a Pékek és Cukrászok Világszövetségében is. A szakma jelenleg az elöregedéssel küzd, a szakember-utánpótlással a világ minden pontján gondok vannak.

  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter